Sdp tyrmistyi ja yllättyi Kelan pääjohtajan valinnasta – näin hallituskumppani keskusta kikkaili paikan Sdp:n nenän edestä

Julkaistu:

Sdp pidettiin Kelan pääjohtajan valinnassa pimennossa loppuun asti: Ensin petti isoin hallituskumppani ja lopulta vielä vihreätkin.
– Olihan se ihan maton vetäminen Sdp:n alta, että keskustaan ei tällaisissa asioissa voi luottaa, demarivaikuttaja summaa.

Sdp:ssä ollaan tyrmistyneitä hallituspuolue keskustan kikkailuun eilen tiistaina järjestetyssä Kelan pääjohtajan äänestyksessä.

Pääministeripuolueessa turhautuminen keskustan toimintaan onkin tällä hetkellä suurta, ja tilannetta kuvaillaan Sdp:n kannalta nöyryyttäväksi.

Kelan valtuusto esitti eilen tiistaina yllättäen Kelan johtoon ylijohtaja Outi Antilaa sosiaali- ja terveysministeriöstä, vaikka Kelan valtuutettujen työvaliokunta oli aiemmin päätynyt esittämään tehtävään joko professori Lasse Lehtosta tai Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa Hanna Tainiota.

Antila voitti äänestyksessä Tainion äänin 8–4.
Sdp toivoi paikkaa puolueen entiselle kansanedustajalle Tainiolle ja oli myös varma, että tuki tälle riittäisi lopullisessa äänestyksessä.

Puolueella ei kuitenkaan ollut harmainta aavistusta siitä, että keskustan kansanedustaja, Kelan valtuutettu Markus Lohi oli jo monta päivää ennen äänestystä aloittanut operaation Antilan hyväksi.

Lohi saikin lopulta hankkeen taakse myös kokoomuksen, perussuomalaiset ja vihreät. Sdp sen sijaan pidettiin operaatiosta pimennossa loppuun asti.


Etukäteen oli sovittu, ettei nimityksestä tehdä hallituksen kesken minkäänlaista sopimusta.

Haastatteluihin ja soveltuvuustesteihin valikoituikin kuusi hakijaa: Antilan, Tainion ja Lehtosen lisäksi diakoniajohtaja Ilkka Kantola, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sekä Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Keskusta yritti ajaa keskustalaista Laajala kuin käärmettä pyssyyn. Kokoomus tuki Antilaa.

Psykologisten testien ja johtajuustestien perusteella rekrytointiprosessista vastannut yritys suositteli kuitenkin ykkösvaihtoehdoksi Kelan johtoon Lehtosta, Tainio ollessa toiseksi pätevin.

Kuuden eri puolueen jäsenistä koostuvan Kelan työvaliokunnan jäsenet päätyivätkin yksimielisesti esittämään Kelan valtuutetuille pätevimpiä ehdokkaita.

Sdp tukee kahdesta kärkiehdokkaasta Tainiota, ja myös keskusta vakuuttaa tukeaan hallituskumppanille. Kokoomus ja perussuomalaiset sen sijaan puoltavat Lehtosta.

Seuraavalla viikolla eduskunta jäi viikon istuntotauolle, jonka aikana tilanne muuttui olennaisesti.


Kelan pääjohtajan paikkaa on pidetty pitkään keskustan omana, ja puolue on johtanut sitä vuodesta 1954. Puolueessa alettiinkin nähdä, että Tainion tilalle olisi parempikin vaihtoehto.

Antilalla ei ole koskaan ollutkaan keskustan jäsenkirjaa, mutta hän on toiminut Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitossa MTK:ssa. Sen sijaan häneltä löytyy taustaa kokoomuksesta.

IS:n tietojen mukaan keskustassa kyllästyttiin myös Sdp:n suunnalta tulevaan painostukseen Tainion valitsemiseksi.

Keskustan kerrotaan myös vaatineen Sdp:ltä vastineeksi virkanimityksiä itselleen, mikäli puolue lähtisi tukemaan Kelan johtoon Sdp:n ehdokasta.

Sekä Valtiovarainministeriön että Sisäministeriön kansliapäällikön paikat ovat pian vaihtumassa.

Sdp ei tähän suostunut.

Operaatio Antilan ajamiseksi Kelan johtoon alkoikin jo hyvissä ajoin äänestystä edeltävänä viikonloppuna.


Ennen Kelan valtuutettujen yleiskokousta kokoomuksen Sari Sarkomaa pyytää viiden jäsenen ydinryhmää koolle. Hän ilmoittaa keskustan lähestyneen kokoomusta vaatimuksella, että Antila pitäisi valita tehtävään.

Kokoomus tuki Antilaa tehtävään jo rekrytointiprosessin alkuvaiheessa, joten puolueen ylipuhuminen keskustan projektiin tuskin oli vaikeaa.

Vihreiden Bella Forsgrén saadaan Antilan taakse vasta tiistain kokouksen aikana.

Vihreät oli ilmeisesti kuitenkin tehnyt ryhmässä päätöksen tukea Tainiota, vaikka puolueen arvellaan olleen haluton äänestämään tehtävään puolueihmistä.


Valtuutettujen puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps) sen sijaan vakuuttaa Sdp:lle loppuun asti, että perussuomalaiset tukee kärkiehdokkaita.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Lohen onnistuu taivutella perussuomalaiset Antilan taakse vasta viime hetkillä. Puolue vaihtoi lennosta kantaansa huomatessaan mahdollisuuden hallituksen pakan sekoittamiseen.

Jossain välissä perussuomalaisten valtuutetut kokoontuvat salin ulkopuolella ja pian Sarkomaa astelee Lohen luokse ilmoittamaan, että perussuomalaiset ovat mukana, Antila valitaan.

Tässä vaiheessa Sdp rupeaa pelaamaan aikaa. Se vaati vielä kesken kokouksen hallituspuolueiden sisäistä palaveria. Hallituspuolueet saavat neuvottelutaukoon kymmenen minuuttia, mutta viipyvät poissa puolisen tuntia.

Keskustan pää ei kuitenkaan enää käänny. Lopullisessa äänestyksessä Tainion taakse jäävät vain Sdp:n kolme ja vasemmistoliiton yksi valtuutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt