Orpo lyttää ministeri Paateron rahapelipuheet: ”Tämä on aivan käsittämätön linjaus” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo lyttää ministeri Paateron rahapelipuheet: ”Tämä on aivan käsittämätön linjaus”

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi hallitukselle jätettävää välikysymystä koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 20. syyskuuta 2019.

Julkaistu: 6.11.2019 16:48

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) selvittäisi, voitaisiinko peliautomaattien vähentämisestä koituvaa tulonmenetystä kompensoida nettipelaamisella tai uusilla peleillä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää linjausta käsittämättömänä.

Viime viikolla Veikkaus kertoi uusista toimista, jotka kutistavat valtionyhtiön tulosta sadoilla miljoonilla seuraavina vuosina. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi tiistaina STT:lle, että tulonmenetyksen kompensoimiseksi täytyy alkaa selvittää erilaisia vaihtoehtoja. Paatero pohtii esimerkiksi, onko nettipelaamisesta mahdollista saada lisätuottoja, kun peliautomaatteja on päätetty roimasti vähentää. Paatero kysyi myös, onko olemassa uusia pelejä, joita voi mahdollisesti ottaa käyttöön.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo teilaa ministerin ehdotukset Twitterissä.

– Tämä on aivan käsittämätön linjaus. Peliongelmia pitää vähentää, ei lisätä. Järjestöjen ja muiden tärkeiden kohteiden rahoitus on ratkaistava muilla keinoin kuin pelaamista lisäämällä, Orpo twiittaa.

Ministeri sanoi tiistaina STT:lle, että hän kaipaa koko eduskunnan hartioita rahapelijärjestelmän tulevaisuutta pohtimaan. Paatero sanoi, että tulosta kutistavan vaikutuksen "iso kuva" oli hänellä etukäteen tiedossa.

Toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi viime viikolla, että Veikkauksen vastuullisuustoimiksi kutsumat keinot kutistavat yhtiön tulosta vuonna 2021 noin 150–200 miljoonalla eurolla verrattuna tämän vuoden tasoon.

Paatero korostaa, että uudet pelit ja nettipelaamisen mahdollisuudet kuuluvat Veikkauksen harkittaviksi. Valtiolla sen sijaan on omistajan roolissa mahdollisuus päättää, onko sillä halukkuutta tehdä jotain isoa muutosta Veikkaukselle asetettaviin tavoitteisiin. Myös mahdolliset vaikutukset valtion budjettiin täytyy ottaa huomioon viimeistään ensi syksynä, Paatero sanoo.

Paateron mukaan Veikkaukseen kohdistuvat muutos- ja kehittämistarpeet eivät kuitenkaan ole ratkaistavissa pelkästään yhtiön tai omistajaohjauksen toimilla, joten hän esitti tiistaina, että perustettaisiin parlamentaarinen työryhmä niitä pohtimaan.

Paateroa ei tavoitettu viime viikolla kommentoimaan Veikkauksen tiedotustilaisuutta tuoreeltaan, sillä hän oli muutaman päivän lomamatkalla.

Jo ensi vuonna puuttuu 50 miljoonaa

Veikkaus on tilittänyt voittoja vuosittain noin miljardin euron edestä. Ministeriöt jakavat tuotot yleishyödyllisille tahoille. Jo ensi vuonna näistä tuotoista jää Veikkauksen mukaan 50 miljoonaa saamatta.

– Järjestöjen rahoista vastaavat ministeriöt, eli maa- ja metsätalous-, opetus- ja kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveysministeriö katsovat, miten tasoitusta voi eri järjestöjen kanssa tehdä, Paatero sanoi.

Veikkaus kertoi tiedotustilaisuudessa muun muassa, että sen rahapeliautomaattien määrä vähenee ensi vuonna 3 500:lla. On kuitenkin mahdollista, että yhteensä jopa 8 000 automaattia vähentyy tulevien vuosien aikana.

Yhtiö tekee myös pelaajien tunnistautumisesta pakollista hajasijoitetuilla rahapeliautomaateilla tammikuuhun 2021 mennessä. Näin ollen tunnistautuminen tulisi voimaan vuotta aikaisemmin kuin laki velvoittaa.

Myös markkinointia vähennetään ja mainosten sisältöihin tulee muutoksia. Veikkaus on ollut koko syksyn ajan myrskyn silmässä, kun se on markkinoinut uhkapelien kuuluvan arkeen.

Paatero sanoi olevansa tyytyväinen siihen, miten Veikkaus linjasi markkinointiin tehtävistä muutoksista.