Vihreiden kansanedustaja joutui tikunnokkaan maailmanmatkailunsa takia – kertoo nyt tuntevansa lentohäpeää: ”En voi olla historiastani ylpeä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vihreiden kansanedustaja joutui tikunnokkaan maailmanmatkailunsa takia – kertoo nyt tuntevansa lentohäpeää: ”En voi olla historiastani ylpeä”

Atte Harjanne sanoo olevansa tyytyväinen, jos hänen lomalentojensa syynääminen johtaa kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan.

Atte Harjanne on kertonut, että hänen suhteensa erilaisiin hyvää tarkoittaviin ilmastoliikkeisiin on välillä vähän hankala - mm. siksi, että hän suhtautuu myönteisesti ydinvoimaan. Hänestä tehty meemi nosti esiin hänen runsaan lentomatkustamisensa.

6.11.2019 16:23

Twitterissä on kiertänyt kuluneen vuoden aikana meemiksi kerätty kuvakollaasi vihreiden kansanedustajan Atte Harjanteen viime vuosien ulkomaanmatkoista.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomien Nyt-liite.

Kollaasin ideana on osoittaa, että Harjanne on kampanjoinut ilmastoarvoilla, mutta on reissannut Instagram-profiilinsa perusteella viime vuosien aikana ympäri maailmaa: vuodelta 2015 kollaasiin on merkitty kahdeksan maata, vuodelta 2016 seitsemän maata, vuodelta 2017 neljä maata ja vuodelta 2018 kolme maata.

Harjanne on valitellut blogissaan, että ilmastonmuutos on edelleen liian monelle päättäjälle toissijainen huoli, ja on korostanut, että globaalit päästöt on saatavat jyrkkään laskuun nopeasti.

Vihreät ovat nostaneet lentämisen esiin päästöjen kannalta ongelmallisena matkustusmuotona. Atte Harjanne, kuinka pahasti yksityiset lomalentosi ovat ristiriidassa poliitikkoprofiilisi kanssa?

– En tiedä, ovatko ne sinänsä ristiriidassa. Teen poliitikkona päätöksiä, joilla pitää saada päästöt laskuun nopeasti. Jos leikitään sillä ajatuksella, että olen paljon lentävä ihminen ja sanon, että meidän pitäisi hinnoitella lentämisen päästöt, niin ei siinä ole ristiriitaa, vaan silloin tunnustan, että tämä tulee osumaan myös muhun.

– Tarvitsemme systeemitason ratkaisuja, jolloin meidän ei tarvitse miettiä, ovatko vaikka matkani tutkijana tai turistina olleet perusteltuja. Isompi kysymysmerkki on reiluusaspekti, että jos teemme kaikesta kalliimpaa, miten tasaamme sen, että meillä on edelleen progressiivinen tulonsiirtojärjestelmä.

–Meidän pitäisi etsiä ratkaisuja eikä olla, että ähhähhää, Harjanne kommentoi.

Mitä sanoisit niille, jotka katsovat, että tekosi ja sanojesi välillä on ristiriita?

– Fokus täytyy pitää oikean mittakaavan poliittisissa päätöksissä, mutta toki jos haluaa yksilöitä tikunnokkaan nostamalla sitä vivuttaa, niin mikä minä olen sanomaan. Meidän pitäisi etsiä ratkaisuja eikä olla, että ähhähhää, kautta poliittisen kentän pitäisi olla se mindset, että meillä on helvetin iso ja vaikea haaste käsillä, siitä ne keskustelut pitäisi käydä. Syyllistämisen ohella kulkea se narratiivi, että miten me korjataan tämä järjestelmätasolla.

Olet kertonut matkustelevasi yhä pidemmin noin kerran vuodessa. Instagram-profiilissasi ei näy enää ulkomaankuvia – oletko alkanut tuntea lentohäpeää?

– Pakko myöntää, että kyllä mä vähän olen. En voi omasta historiastani ylpeä olla. Jos tämä meikäläisen syynääminen johtaa siihen, että me saadaan kunnianhimoisempaa ilmasto- ja päästöpolitiikkaa, niin fine by me (sopii minulle). Ajattelin matkustaa jatkossakin ja yritän löytää siihen mahdollisimman kestävät tavat, jos se on mahdollista tehdä lentämättä, niin aina parempi.

 En voi omasta historiastani ylpeä olla.

Vihreät ajavat voimakkaasti lentoveroa, vaikka se ei taida edetä hallituksessa sen enempää kuin eduskunnassakaan. Oletko sitä mieltä, että se on tehoton työkalu ilmastonmuutosta torjuttaessa?

– Se on signaali oikeaan suuntaan, mutta ei korjaa kaikkea, tietysti pitää saada EU-laajuista, mielellään laajempaakin hintasääntelyä. Tärkeintä on energiatalouden muuttaminen niin, että se ei perustu fossiilisen polttoaineen polttamiseen, vaan päästöttömään tai hyvin vähäpäästöiseen energiantuotantoon, tuuli- aurinko- ja ydinvoimaan, rajallisesti vesivoimaan ja että se ei nojaa biomassaan, koska sitä ei vaan riitä. Toinen iso asia liittyy maankäyttöön, täytyy löytää tavat, joilla ihmiskunnan jalanjälki maapallolla pienenee. Se tarkoittaa väistämättä lihan- ja eläinperäisen tuotannon merkittävää vähentämistä.

Harjanne kommentoi lentämisestään tehtyä meemiä blogissaan jo huhtikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?