Kokoomuksen kansanedustajat arvostelevat Päivi Räsäsestä käynnistettyä esitutkintaa: ”Väärä mielipide voidaan rinnastaa murhaan, joka ei vanhene koskaan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen kansanedustajat arvostelevat Päivi Räsäsestä käynnistettyä esitutkintaa: ”Väärä mielipide voidaan rinnastaa murhaan, joka ei vanhene koskaan”

Jukka Kopra vertaa tilannetta jopa Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin toimintaan ja suomettuneisuuden ajan sensuurijärjestelmään.

Päivi Räsänen, Jukka Kopra (oik.ylh.) ja Heikki Vestman.­

5.11.2019 18:58

Kokoomuksen kansanedustajat Jukka Kopra ja Heikki Vestman ottavat vahvasti kantaa valtakunnansyyttäjän päätökseen käynnistää esitutkinta kristillisten ryhmänjohtajan Päivi Räsäsen vuodelta 2004 peräisin olevasta pamfletista.

Kopran mukaan tilanne kielii siitä, että sananvapauden tila on Suomessa uhattuna.

– Vallalla oleva kehitys johtaa siihen, että tietyistä aiheista voi olla vain yhtä mieltä. Jos uskallat esittää erilaisia mielipiteitä, sinut pyritään hiljentämään, hän kirjoittaa blogissaan.

Kopran mielestä Suomeen tuntuu syntyneen ”tiedostavien piirien eliitti, joka valvoo aktiivisesti erilaisia mielipiteitä”.

– Jos joku esittää väärän mielipiteen esimerkiksi maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä, voi edessä olla vähintään julkinen tuomio tai jopa tutkintapyyntö.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra­

Hän vertaa tilannetta jopa entisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin toimintaan sekä suomettuneisuuden ajan sensuurijärjestelmään.

– Tuon ajan en luullut enää koskaan palaavan, mutta ihmeellistä kyllä, sensuuri vaikuttaa olevan täällä taas.

– Mieleen hiipi ajatus, että alkaako Suomi kohta muistuttaa entistä Itä-Saksaa, sillä meilläkin joistain asioista tuntuu olevan vain yksi totuus.

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että Räsänen on kirjoituksellaan ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” halventanut homoseksuaaleja ihmisarvoa alentavalla tavalla ja syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Poliisi oli aiemmin jättänyt esitutkinnan samaisesta kirjoituksesta käynnistämättä.

Vestmanin mukaan poliisin ja valtakunnansyyttäjän erilaiset näkemykset esitutkintakynnyksen ylittymisestä kertovat siitä, että rikoslain säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei toimi.

– Miten kansalainen osaisi asiaa arvioida, Vestman ihmettelee tiedotteessaan.

– Jokin raja tässä on mielestäni ylittynyt. Poliisi tekee tässä työtään, mikä on ymmärrettävää. Mutta toimimaton ja epäselvä lainsäädäntö on ehdottomasti lainsäätäjän asia.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman­

Kansanryhmää vastaan kiihottaminen lisättiin myös nykymuodossaan rikoslakiin vasta vuonna 2011, eli seitsemän vuotta Räsäsen pamfletin julkaisun jälkeen.

Vestman kysyykin, tulisiko ihmisten asioihin kantaa ottaessaan pystyä ennakoimaan kaikki tulevat lainsäädäntömuutokset.

– Tämä on oikeusturvan ja taannehtivan lainsäädännön kiellon näkökulmasta mahdoton tilanne.

Valtakunnansyyttäjän mukaan rikoksen tekoaika käsittää niin pitkän ajan kuin julkaisu on yleisön saatavilla ja levitettävissä. Räsäsen kirjanen on edelleen internetissä luettavissa kokonaisuudessaan.

– Tappo vanhenee rikoslain mukaan 20 vuodessa, mielipide valtakunnansyyttäjän tulkinnan mukaan vasta silloin kun kirjoitettua tekstiä ei voi enää lukea. Tämän tulkinnan mukaan ”väärä mielipide” voidaan rinnastaa murhaan, joka ei vanhene koskaan, Kopra kirjoittaa.

Myös Vestman tuo vertauksen esille.

– Käydäänkö seuraavaksi kirjastot läpi ja joutuvatko esimerkiksi Lutherin sopimattomat kirjoitukset rovioille?

Räsästä puolustaa omassa blogissaan myös kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah.

– Tämähän tarkoittaa sitä, että kaikki se materiaali, mitä netissä, kirjastoissa, kirjakaupoissa, antikvariaateissa, kirpputoreilla löytyy ja joka ei sovellu tähän aikaan on tuhottava. Muutoin syyllistytään rikokseen, Essayah sanoo.

– Saamieni viestien perusteella tätä tapausta seurataan ympäri maailmaa. Nyt sitten luodaan Suomi-kuvaa, nähtäväksi jää, millaista.

Poliisi on pamfletin sijaan käynnistänyt esitutkinnan Räsäsen kesällä julkaisemasta twiitistä, jossa hän kuvaili Helsinki Pride -tapahtumaa synnin ja häpeän nostamiseksi ylpeyden aiheeksi ja arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?