Yhä useampi EU-maa käy vuoropuhelua Venäjän kanssa, presidentti Niinistö arvioi

Julkaistu:

Suomessa vieraillut Liettuan presidentti haluaa, että EU:n turvallisuusyhteistyö ei kilpaile Naton kanssa.
Presidentti Sauli Niinistö kertoo havainneensa edistystä siinä, että yhä useampi Euroopan unionin jäsenmaa käy avointa dialogia Venäjän kanssa. Presidentin mukaan vuoropuhelu tarkoittaa sitä, että pyritään saamaan parempi kuva toisen ajatusmaailmasta.

– Se ei tarkoita, että hyväksyy tai on samaa mieltä Kremlin kanssa, Niinistö muistutti.

Vuoropuhelu ja Euroopan yleiset turvallisuuskysymykset nousivat esiin, kun Liettuan presidentti Gitanas Nauseda vieraili Suomessa Niinistön luona.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Nauseda ei ottanut suoraa kantaa vuoropuhelun lisäämiseen Venäjän kanssa. Hän korosti, että Ukrainan sodan ratkaisemiseksi tulisi pyrkiä ensisijaisesti Minskin sopimuksen toimeenpanoon eikä pakotteista tulisi luopua ennen kuin tavoitteet on täytetty.

– Meidän pitäisi pitää painetta Venäjän suuntaan, jotta se muuttaisi käytöstään, koska Venäjän aggressio on edelleen olemassa, se näkyy Ukrainassa, Nauseda sanoi.

"Enemmän Yhdysvaltoja Liettuaan"

Presidentti Niinistö on peräänkuuluttanut EU:lta tiiviimpää yhtenäisyyttä, jotta Euroopan ääni olisi vahvempi myös globaalilla tasolla.

– Eurooppaa ei kuulla siinä määrin, missä sitä tulisi kuulla. Jos me haluamme edistää arvojamme maailmanlaajuisesti, meidän on oltava vahvoja, Niinistö sanoi tälläkin kertaa.

Nauseda pitää kuitenkin selvänä, että turvallisuuden osalta EU:n yhteistyön ei tule kilpailla Naton kanssa. Hän korosti, että Liettua ottaa velvoitteensa sotilasliitto Natossa hyvin vakavasti ja arvostaa sitä, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kehottanut Naton jäsenmaita noudattamaan puolustusmenoihin liittyviä velvoitteita. Nausedan mukaan Liettua kuuluu niihin Nato-jäsenmaihin, jotka käyttävät vaaditut kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen.

– Haluaisin nähdä enemmän Yhdysvaltoja kuin enemmän Eurooppaa Liettuassa. Ei enempää Eurooppaa ja vähemmän Yhdysvaltoja, Nauseda sanoi.

Liettuassa on parhaillaan käynnissä Naton sotaharjoitus, johon osallistuu 4 000 sotilasta.

Ydinvoimalan turvallisuus huolena

Tiedotustilaisuudessa Nauseda nosti esiin myös Liettuan huolen Astravetsin ydinvoimalahankkeesta. Valko-Venäjä on avaamassa ydinvoimalaa Liettuan rajan tuntumaan, ja Liettuan pääkaupunki Vilna on noin 50 kilometrin päässä ydinvoimalasta.

Liettua pitää voimalahanketta uhkana omalle turvallisuudelleen. Nauseda perustelee tätä sillä, että rakentamisvaiheessa on tapahtunut onnettomuuksia ja hankkeeseen liittyy turvallisuusepäselvyyksiä.

– Emme voi sallia mahdollisesti vaarallisen ydinvoimalan toimintaa, Nauseda sanoi.

Liettua on myös ilmoittanut, ettei se halua ostaa kiistellyssä ydinvoimalassa tuotettua sähköä. Nausedan mukaan maa selvittää parhaillaan, miten tämä on teknisesti mahdollista.

Niinistö ja heinäkuussa Liettuan presidenttinä aloittanut Nauseda tapasivat nyt ensimmäistä kertaa. Ekonomistitaustainen Nauseda voitti presidentinvaalit toukokuussa riippumattomana ehdokkaana.

Presidentti Nauseda tapasi vierailullaan myös pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt