– Elämässä on välillä sellaisia tilanteita että tienaa enemmän, välillä sellaisia että tienaa vähemmän. Silloin pitää elää suu säkkiä myöten kiinni. Eihän siinä silloin paljon vaihtoehtoja ole, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas.
Hän tienasi tänään maanantaina julkistettujen vuoden 2018 verotietojen perusteella Eduskunnan uusista kansanedustajista kaikkein vähiten. Peltokankaan ansiotulonsa jäivät 8 439 euroon.
– Viimeiset vuodet nyt olivat vähän tällaisia. Ei täällä Kaustisen perukoilla mitään isompaa ole ollut. Mutta nälkää ei olla nähty. Tietenkin se vaikuttaa, onko perheessä muita tuloja vai ei.
Peltokankaan onneksi perheellä oli muitakin tulonlähteitä, sillä vaimo kävi töissä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas
Hän kertoo kuitenkin, että taloudellinen tilanne on viidenkymmenen vuoden aikana vaihdellut paljonkin.
– Aina ei ole ollut helppoa, mutta joskus on ollut erittäinkin helppoa. Olen elämäni aikana myynyt kaikkea rintaliivien ja kerrostalon väliltä.
Ennen valintaansa eduskuntaan Peltokangas aloitteli uraa myös kiinteistövälitystoiminnassa ja perusti toiminimen. Projekti jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä viime keväänä Peltokangas valittiin eduskuntaan.
Hän kuitenkin toteaa, ettei tulotason kasvu ole juurikaan vaikuttanut elämään.
– Tässä on jo ikää sen verran ja lapset ovat maailmalla, ettei tämä elämää paljon ole muuttanut.
Yhteensä viidellä eduskunnan uudesta kansanedustajasta viime vuoden verotettavat tulot jäivät alle 20 000 euron. Heistä kaikki olivat perussuomalaisten edustajia.
Peltokankaan lisäksi alle 20 000 euron tuloihin jäivät Ano Turtiainen (12 470 euroa), Veikko Vallin (12 283 euroa), Sanna Antikainen (17 926 euroa) ja Jussi Wihonen (19 340 euroa).
Vallinin kahden euron pääomatuloja lukuun ottamatta kaikki tilittivät verottajalle pelkkää ansiotuloa.
Perussuomalaisten yrittäjätaustaisen Turtiaisen mukaan hänen 12 470 euron tulonsa ovat vuonna 2010 sattuneen urheilutapaturman seurausta.
Tapaturman jälkeisessä leikkauksessa Turtiaiselle tehtiin hoitovirheitä, minkä seurauksena hän kertoo myös saaneensa korvauksia. Sen sijaan kiista korvauksiin oikeuttavasta osittaisesta ansionmenetyksestä on edelleen kesken.
Turtiaisen mukaan hänellä on todettu tapauksen seurauksena pysyviä toiminnallisia haittoja, ja kertoo taistelleensa potilasvahinkokeskuksen kanssa asiasta jo pidemmän aikaa.
– Yrittäjänä palkan nostaminen siinä yhtälössä tarkoittaisi, niin pakka menee ihan sekaisin, hän kertaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen
Turtiaisen sijaan palkkaa yrityksestä onkin hänen mukaansa nostanut oma vaimo.
Turtiaisen perheyrityksellä on oma tuotemerkki, joka valmistaa, myy ja markkinoi vaatemallistoja, kuntosalilaitteita ja voimailuvarusteita. Turtiainen on myös itse entinen raskaan sarjan voimannostaja.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen ei tahdo kommentoida 19 340 euron ansiotulojaan mitenkään.
Wihonen toimi kolmekymmentä vuotta yrittäjänä, joista kaksikymmentä kyläkauppiaana. Vuonna 2015 hän haki kyläkauppansa konkurssiin useamman tappiollisen vuoden jälkeen.
– Olen nyt lopettanut yrityksen vuonna 2015 ja sen perästä ei ole ollut tuloja.
Yrittäjäajoilta rahaa onneksi jäi sukan varteen.
– Kun on yrittäjänä, niin se on niin, että joinakin vuosina ei ole tuloja ja toisina on, Wihonen sanoo.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen
Rkp:n uuden kansanedustajan Anders Norrbackin ansiotulot jäivät viime vuonna 18 600 euroon, mutta pääomatulot mukaan laskettuina kokonaistulot kasvoivat 28 088 euroon.
Pääomatulot Norrback kertoo saaneensa metsien myynnistä, mutta ansiotulot hän tienasi päätoimisena maanviljelijänä.
– Tätä se maanviljelijän arki on. Se on se, mitä maajussi tänä päivänä tienaa, Norrback sanoo.
Rkp:n kansanedustaja Anders Norrback
Kansanedustajuuden vuoksi yrityksen toimintaa onkin hänen mukaansa nyt muutettava ja vähennettävä, sillä lisää väkeä ei ole varaa palkata. Hän pyörittää yritystä yhdessä vaimonsa kanssa.
– Perheyrityksen velat ovat edelleen jäljellä ja nyt kotona on yksi työntekijä vähemmän. Ei yksi ihminen voi tehdä kahden töitä.