Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta kirjoituksesta rikostutkinta – ”En peräänny”

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan epäilty rikos ei ole vanhentunut, koska kirjoitus on yhä julki.

IS kertoi Päivi Räsäsen kirjoittamasta 24-sivuisesta opetusvihkosesta lokakuussa 2010. Vihon kustantajat olivat Luther-säätiö ja amerikkalainen Lutheran Heritage Foundation -järjestö.

4.11.2019 17:06

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoi maanantaina, että hän on määrännyt uuden esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsestä (kd).

Räsästä on Toiviaisen mukaan syytä epäillä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta 15 vuoden takaisen pamflettikirjoituksen takia. Räsänen kirjoitti vuonna 2004 julkaistun opetusvihkosen, jossa hän muun muassa määritteli homouden ”psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi”.

– Täytyy sanoa, että olen hyvin hämmästynyt, että tutkinta käynnistetään. En katso syyllistyneeni mihinkään rikokseen, vaan käyttäneeni uskonnonvapauttani, Räsänen sanoo.

Rikostutkinta on jo toinen Räsästä vastaan vireillä oleva. Viime viikolla hän kävi poliisin kuulustelussa kesäkuussa julkaisemansa Helsinki Pride -tapahtumaan liittyneen Twitter-viestinsä takia. Myös tässä esitutkinnassa rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Uusi tutkinta koskee Räsäsen kirjoittamaa 24-sivuista opetusvihkosta, jonka nimi on Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen. Vihon kustantajat olivat Luther-säätiö ja amerikkalainen Lutheran Heritage Foundation -järjestö.

Kirjasessa Räsänen homoseksuaalisuutta vahingollisena myös pysyvässä parisuhteessa ja kirjoitti homoutta suosivan lainsäädännön kannustavan varhaisiin kokeiluihin, jotka avaavat väylän lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Räsästä epäillään perusmuotoisesta kiihottamisrikoksesta, jonka rangaistusasteikko ulottuu sakoista kahteen vuoteen vankeutta. Teon syyteoikeus vanhenee viidessä vuodessa.

Miten Räsäsen siis voi olla epäiltynä 15 vuoden takaisesta kirjoituksesta? Eikö mahdollinen rikos ole vanhentunut, valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen?

– Kun katsoo (kyseisen rikosnimikkeen) tunnusmerkistötekijöitä, niin siinä todetaan, että ”joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla...” Tunnusmerkistö voi täyttyä niin kauan kuin viesti on yleisön saatavilla, Toiviainen sanoo.

Räsäsen kirjanen on edelleen vuonna 2019 internetissä luettavissa kokonaisuudessaan.

– Kyseessä on ikään kuin jatkettu rikos.

Erikoista tapauksessa on sekin, että rikostutkinnan kohteena oleva kirjoitus ei suinkaan ole julkisuudessa esillä ensimmäistä kertaa. Ilta-Sanomat uutisoi Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi -kirjasesta jo lokakuussa 2010, jolloin kohistiin Räsäsen lausunnoista Ylen suuressa homokeskustelussa.

Tuolloin kirjanen ei päätynyt poliisille tai syyttäjälle.

– Minulle tämä asia on tullut tietooni vasta nyt, Toiviainen sanoo.

Räsäsen kirjoitus päätyi poliisin tutkittavaksi elokuussa 2019, kun yksittäinen kansalainen teki siitä tutkintapyynnön. Poliisi päätti, ettei esitutkintaan ole aihetta.

– Minusta poliisin päätös on erittäin perusteellinen sekä juridiselta että teologiselta asiantuntemukseltaan. Poliisi punnitsi asian uskonnon-, omantunnon- ja sananvapauden kannalta, Räsänen sanoo.

Kansalainen kuitenkin vei asian valtakunnansyyttäjälle, joka pyörsi poliisin päätöksen. Räsänen arvioi, että syyttäjä hakee todennäköisesti ennakkotapausta. Hän itse ei ole suostunut poistamaan kirjoituksiaan netistä.

– Kun puhutaan Jumalan sanasta, synnistä ja sovituksesta, puhutaan ikuisuuteen saakka ulottuvista asioista. En peräänny. En pelkää omasta puolestani, vaan pelkään sitä, että tällainen nostaisi kristillisten ihmisten kynnystä käyttää sananvapauttaan, että he alkavat pelätä kertoa omasta vakaumuksestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?