Keskusta on valmis purkamaan aktiivimallin leikkurin – ministeri Lintilä tiukkana jatkosta: ”Emme voi lykätä toimenpiteitä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskusta on valmis purkamaan aktiivimallin leikkurin – ministeri Lintilä tiukkana jatkosta: ”Emme voi lykätä toimenpiteitä”

Mika Lintilän (kesk) mukaan raportin tulos oli odotettu.

Mika Lintilän (kesk) mukaan raportin tulos oli odotettu.

Julkaistu: 1.11.2019 18:00

Lintilän mukaan työttömiä aktivoivia toimenpiteitä tarvitaan jatkossakin.

Keskusta seisoo hallitusohjelman takana, ja on valmis purkamaan aktiivimallin leikkurin, kertoo valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) Ilta-Sanomille.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ilmoitti tänään aiemmin, että hän vie hallituksen esityksen aktiivimallin purkamisesta eduskunnan käsiteltäväksi ensi torstaina.

Tänään julkistetussa raportissa todetaan, että työllisyysvaikutuksia on vaikea erottaa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista. Koska malli otettiin käyttöön samanaikaisesti kaikille työttömille, puuttuu siltä verrokkiryhmä. Tästä syystä mallin työllisyysvaikutukset jäävät osittain epäselviksi.

Lintilä sanoo ymmärtävänsä tutkijoiden tuskan. Hän toteaa raportin tuloksen olleen odotetun mukainen, mutta huomauttaa aktiivimallin silti lisänneen ihmisten aktiivisuutta työnhaussa.

– Se on se asia, mitä sillä alun perin haettiinkin, Lintilä sanoo.

Lintilä huomauttaa myös, että raportista käy ilmi ansiosidonnaista työttömyystukea saavien työllisyyden kehittyneen vahvasti.

– Vaikka tutkimuksessa ei pystytä erottamaan aktiivimallin vaikutuksia, niin sillä on ollut oma merkityksensä siinä, Lintilä toteaa.

Vaikka leikkuri puretaan, Lintilä painottaa, että uusia työllisyystoimia tarvitaan jatkuvasti. Hänen mukaansa täytyy pitää mielessä kokonaiskuva.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä ja saada 30 000 uutta työpaikkaa ensi syksyyn mennessä.

– Me tarvitsemme toimia, joilla aktivoidaan työttömiä työelämään. Meillä on historiallisen suuri työttömyysaste suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Emme voi lykätä toimenpiteitä, koska syksyllä tarkastellaan, että meillä on nämä todennetut 30 000 uutta työpaikkaa, Lintilä sanoo.

Tuoreimmat osastosta