Päivi Räsänen asteli poliisikuulusteluun Raamattu kourassa: ”Minun motiivini olivat hengelliset”

Päivi Räsänen kertoo, ettei ole saanut kristityiltä pelkkää kannustavaa palautetta: ”On tullut myös sitä, että tulkintani oli liian jyrkkä ja tuomitseva”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

1.11.2019 11:22

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen saapui tänään perjantaina poliisikuulusteluun Pasilan Poliisitalolle Raamattu kainalossaan.

– Olen varautunut selittämään motiivini. Minulla on Raamattu mukana ja aion sieltä käydä läpi kristillisen vakaumukseni pohjalta sen, miksi minä pidän tätä asiaa niin vakavana, että huolestuin ja suorastaan ahdistuin kirkon päätöksestä.

– Aion selittää poliisille sen, miten minä siellä kotona rukoilin ja pohdin asiaa, Räsänen kertoo ennen kuulustelun alkua.

Tunnelmiaan Räsänen kuvaili kaikin puolin rauhallisiksi.

– Olen jopa kiitollinen, että pääsen poliisille selvittämään taustat ja sen, minkä takia sosiaaliseen mediaan nämä viestit laitoin. Minun motiivini olivat hengelliset.

 

Poliisikuulustelu on jatkoa rikostutkinnalle, jossa poliisi selvittää, syyllistyikö Räsänen viime kesäkuisessa twiitissään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Vihapuheesta siinä ei ollut kysymys, eikä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Räsänen sanoo.

– Minulla on tässä asiassa täysin puhdas omatunto. Sen takia on helppo mennä tuonne.

Tutkinnan lopputulosta Räsänen ei tahtonut lähteä ennustamaan.

– Minulle koko prosessi on täyttä yllätystä. Oletin, että poliisi olisi luopunut esitutkinnasta jo paljon aikaisemmin. Mutta kyllä minulle oli yllätys, että tämä jatkuu näin pitkälle.

Kaiken kaikkiaan Räsänen kertoo saaneensa poliisilta hyvin niukasti minkäänlaista tietoa tutkintaa koskien.

– Sen takia ole iloinen, että nyt pääsen keskustelemaan.

Räsänen kertoo saaneensa osakseen paljon tukea eri seurakunnista.

Yksinomaan kannustavaa palautetta ei hänkään kaikilta kristityiltä kuitenkaan ole saanut. Osa on nähnyt Räsäsen tulkinneen Raamattua liiankin ankarasti.

– Kyllä on tullut myös kristityiltä tahoilta sitä, että tulkintani oli väärä tai että olin liian jyrkkä ja tuomitseva, Räsenen sanoo.

Räsänen julkaisi kesäkuussa Twitterissä viestin, jonka mukaan Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi. Hän arvosteli tviitissään myös kirkon osallistumista tapahtumaan, sillä se oli hänen mukaansa ristiriidassa Raamatun oppien kanssa.

Poliisi sai asiasta rikosilmoituksen, jonka mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Syyskuussa Räsänen sai nuhteet eduskunnan varapuhemies Juho Eerolalta (ps) luettuaan ääneen samoja Raamatun kohtia käsitellessään rikostutkintaansa eduskunnan täysistunnossa. Eerola kertoi IS:lle pitävänsä havainto- ja tukivälineiden tuomista puhujanpönttöön yksiselitteisesti kiellettynä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on puolustanut Räsästä rikossyytöksiltä ja kuvaillut tutkinnan viestivän ahdasmielisestä keskusteluympäristöstä, joka sietää huonosti kristillistä vakaumusta.

Räsäsen tapaus on saanut huomiota myös ulkomailla, etenkin Yhdysvaltain konservatiivisessa mediassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?