Poliitikot hämmästelevät vihreän poliisi­ministerin kannanottoa kannabiksesta – ”Kyllä tämä on ennen­kuulumatonta”

Julkaistu:

Ex-sisäministerit ja entinen poliisi kommentoivat ministeri Maria Ohisalon eilistä ulostuloa, jossa hän ilmoitti vihreiden kannattavan kansalaisaloitetta kannabiksen käytön laillistamiseksi.
Sisäministeri, poliisiasioista vastaava Maria Ohisalo (vihr) ei saa päänsilitystä poliitikkokollegoiltaan eilisestä kannabis-kannanotostaan.

Ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd) oli tyrmistynyt sisäministeri Ohisalon lausunnosta.

– Kyllä tämä on ennenkuulumatonta. Ei meillä aiemmin ole ollut poliisiministeriä, joka olisi kannattanut huumeiden käytön laillistamista.

– Se on mielestäni ongelmallista. Poliisiministerin vastuulla on sisäinen turvallisuus. Huumeet on yksi merkittävä ongelma sisäisen turvallisuuden kannalta. Tiedän, että poliisissa ei tätä esitystä kannateta. Toivon, että Ohisalo kävisi keskusteluja poliisin kanssa, Räsänen sanoi.


Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Ohisalo otti kantaa eilen Facebook-sivuillaan kansalaisaloitteen puolesta, jossa vaaditaan kannabiksen käytön rangaistuksen poistamista.

– Vihreiden linja on se, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista. Asia on linjattu muun muassa Vihreiden poliittisessa ohjelmassa. Huumekaupan tulee olla jatkossakin rangaistavaa, ja huumekauppiaiden saattaminen oikeuden eteen ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta ovat keskeisiä keinoja puuttua ongelmaan, Ohisalo kirjoitti Facebook-sivuillaan.


Toinen ex-sisäministeri Paula Risikko (kok) kuulisi mielellään Ohisalolta lisäperusteluja täysistunnossa, kun kansalaisaloitetta kannabiksen dekriminalisoinnista käsitellään. Risikko ei itse olisi poliisiministerinä kannattanut kannabiksen käytön laillistamista.

– En, en missään nimessä. Olen sitä mieltä, että mikä on laitonta, on laitonta.

– Se oli hyvin yllättävää. Tietysti mielelläni kuulisin perusteluita. Onhan sen poliisiministerinä aika mielenkiintoisesti sanottu. Olen ehdottomasti huumeita vastaan kaikin keinoin, Risikko totesi.


Poliisina ja ensihoitajana toiminut kansanedustaja Mari Rantanen (ps) oli suorastaan pöyristynyt siitä, että poliisiministeri tukee kannabiksen käytön laillistamista.

– Tähän nyt pitäisi löytää sellainen vastaus, jonka voi lehteen painaa? En viitsi sanoa mitä ajattelen. Kutsuisin kyllä ministerin perehtymään poliisin kenttätyöhön ja keskustelemaan huumausainetutkijoiden kanssa.

– Se on täysin ristiriitaista. Ehkä se kertoo, että Ohisalo ei tunne poliisin tehtäväkenttää ja mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Huumausaineisiin liittyy usein toisia huumausaineita, samat kauppiaat siellä pyörivät ja aika harvat käyttäjät ovat puhtaita kannabiksenkäyttäjiä. Plus kaikki se oheisrikollisuus, mikä tähän liittyy, Rantanen sanoi.

Edustajakollegat olivat kiinnittäneet huomiota myös siihen, että vihreiden puolueohjelmassa kannatetaan kaikkien huumeiden käytön rankaisemisesta luopumista.

– Nuorten keskuudessa asenteet esimerkiksi kannabista kohtaan ovat muuttuneet liberaalimmaksi. Lausunto, jossa halutaan luopua kaikesta rangaistavuudesta myös vahvempien huumeiden osalta, on vastuuton. Jos ministeritasolla kerrotaan, että kaikista rangaistuksista pitäisi luopua, eikö se ole myös viesti, että tämä ei ole paheksuttavaa ja tämä ei ole vaarallista. Lausunto tuolta tasolta on varsin harkitsematonta, Rantanen totesi.


– Olin kyllä hämmästynyt, että Ohisalo oli kaikkien huumeiden kannalta tällä linjalla. Sellaisella lainsäädännöllä annettaisiin selkeä viesti, että huumeidenkäyttö ei ole niin vaarallista tai paheksuttavaa kuin on aiemmin ajateltu. Pelkään että se lisäisi kaikenlaista huumeiden käyttöä. Meillä on jo laaja kansanterveysongelma alkoholin kanssa. Ei tämä alkoholiongelmaa vähentäisi, vaan toisi toisen kansanterveysongelman siihen rinnalle, Räsänen näki.

Vihreiden poliittisessa ohjelmassa todetaan, että ”rikoslaissa huumausaineeksi määriteltyjen laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta tai kannabiksen pienten määrien kasvatuksesta omaan käyttöön ei pidä rangaista”.

Nyt eduskuntaan on siis tulossa kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistuksen poistamiseksi.

Eduskunnassa ei ole laajaa kannatusta kansalaisaloitteelle kannabiksen käytön laillistamiselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt