IS kävi läpi hallitus­neuvotteluiden ennätysmäiset kulut – irtokarkeilla ja suklaalla herkuteltiin yli 3 000 euron edestä

Takavuosina hallitusneuvotteluissa naukkailtiin alkoholia. Nyt alkoholia oli tarjolla lähinnä päätösseminaarissa.

31.10.2019 16:43

IS kertoi tiistaina, että touko-kesäkuussa käytyjen hallitusneuvotteluiden budjetti ylittyi yli kolminkertaisesti. Loppulasku oli 595 396 euroa, kun eduskunta oli budjetoinut hallitusneuvotteluihin 180 000 euroa.

Ennen pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusta suurimmasta hallitusneuvottelulaskusta vastasi Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus, jonka neuvottelukustannukset olivat rahtusen yli 300 000 euroa.

Laskun hallitusneuvotteluista kuittaa eduskunta eli käytännössä veronmaksajat.

IS tilasi eduskunnasta tarkemman erittelyn Rinteen hallituksen neuvottelukuluista. Kokonaisuus on pilkottu 20 eri laskuun, joista suurin on 274 177 euroa.

Tämä jättilasku koostuu valtioneuvoston kuluista, jotka menevät eduskunnan piikkiin. Säätytalolla oli säännöllisesti vartijoita, järjestyksenvalvojia ja turvatarkastajia, joiden ylityökuluihin meni 142 564 euroa.

Valtioneuvosto hoiti myös tapahtumatekniikan, kun hallitusohjelma julkistettiin keskustakirjasto Oodissa. Tästä syntyi 2 028 euron lasku. Hallitusohjelmien tulostus hoidettiin ilmaiseksi ulkoministeriön kopiokeskuksessa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nautti Säätytalolla kakkukahvit neuvotteluiden päätteeksi.

Kuluerittelyä tarkasteltaessa huomio kiinnittyy siihen, että Säätytalon vieressä sijaitsevaan sisäministeriön Pihapaviljonkiin toimitettiin neuvottelujen kuluessa kolme herkkulastia.

Herkkujen jättäminen ministeriön ravintolaan selittyy sillä, että kaikki neuvottelijat eivät mahtuneet Säätytalolle, joten neuvotteluita piti käydä myös läheisissä ministeriörakennuksissa.

10–17.5. päivätylle laskulle on merkitty 286 Fazerin kookospatukkaa, 147 Fazerinaa, 137 Pätkistä, 112 DaCapoa, 97 Geishaa, 96 Suffelia ja 92 Marianne-lakua. Irtokarkkeja neuvottelijoille toimitettiin 586 euron edestä.

20–23.5 Pihapaviljonkiin kiikutettiin neuvottelijoiden napsittaviksi muun muassa 350 maitosuklaapatukkaa ja 209 Pätkis-patukkaa. Irtokarkkia Pihapaviljonkiin toimitettiin tuolloin 246 euron edestä.

Pihapaviljonkiin toimitettiin vielä kolmaskin herkkukuljetus 27–29.5. Irtokarkkia kuljetettiin 159 euron edestä, Pätkiksiä toimitettiin 112 kappaletta ja maitosuklaapatukoita 162.

Irtokarkkeihin ja suklaaseen kului 15 neuvottelupäivän aikana yhteensä 3 050,60 euroa.

– Siellä oli karkkia ja suklaata tarjolla pienissä kupeissa, samoin pähkinöitä ja hedelmiä. Sai valita, syökö terveellisesti vai epäterveellisesti. Itse söin pähkinöitä, eräs neuvottelija kertoo.

Rauhio ei osaa ottaa kantaa siihen, ovatko makeiset tavanomaisia välipaloja hallitusneuvotteluissa.

– Emme me jokaista tilausta tehneet. Tilausvaltuus on – kohtuuden rajoissa – neuvottelijoilla. Kohtuuden rajoja piirrettäessä kannattaa panna merkille, että suuria kuluja olivat ylityöt ja vartiointi. Tarjoiluissa painopiste oli ruokailuissa, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kommentoi.

Esimerkkilasku osoittaa, että hallitusneuvotteluissa maistui suolaisen ohella makea.

Hallitusneuvotteluissa tehtiin myös herkkuja sivuavia päätöksiä.

Hallitus päätti, että virvoitusjuomaveroa korotetaan 25 miljoonalla eurolla. Hallitus selvittää, voiko veron rakennetta muuttaa siten, että marja- ja hedelmämehut rajattaisiin pois veron piiristä. Kansanterveyttä edistävän veron käyttöönottoa selvitellään. Viime hallituskaudella poistunutta makeisveroa ei olla palauttamassa.

Jos hallitusneuvotteluissa herkutellaan tätä näkyä karkeilla, niin takavuosina – aikalaistodistajien mukaan ainakin vielä 2003 – hallitusneuvotteluissa naukkailtiin alkoholia.

Tällä kertaa alkoholia kulutettiin lähinnä Korpilammen päätösseminaarissa, jossa nautittiin aterioiden päälle erinäisiä ruokajuomia, kuten olutta, lonkeroa ja siideriä. Saunajuomiin Korpilammella kului 1 162,50 euroa.

Korpilammella nautittu konjakki oli VS-laatuluokkaa, ei siis kalleimmasta päästä. Hotelli Korpilammen seminaarin kulut olivat 38 092 euroa.

Jos päätösseminaaria ei oteta huomioon, alkoholiin viitataan hallitusneuvottelulaskuissa kahdesti: 8. toukokuuta Säätytalolla kippisteltiin hallitusneuvotteluiden alkamisen kunniaksi, mistä aiheutui 623 euron kulut. 31. toukokuuta alkoholia tilattiin 56 eurolla. Valtioneuvoston kanslia kuittasi alkoholilaskut.

Alkoholittomia virvokkeita hallitusneuvotteluissa nautittiin 8.5.–2.6. kaikkiaan 16 889 euron edestä.

Hotelli Korpilammen päätösseminaarissa hörppäiltiin alkoholijuomia.

Virkamieslähteen mukaan kulujen paisumista selittää osaltaan se, että neuvottelijoita oli tällä kertaa peräti 260.

– Nämä olivat volyymimielessä isommat hallitusneuvottelut kuin esimerkiksi neljä vuotta sitten pidetyt neuvottelut olivat. Enemmän osallistujia, isommat tilat ja pidempi kesto, mittaluokka vaan oli erilainen, IS:lle kuvaillaan.

Neljä vuotta sitten neuvotteluita käytiin Smolnassa kaksi ja puoli viikkoa. Juha Sipilän (kesk) kolmen puolueen hallituksen neuvotteluista aiheutui 183 623 euron kustannukset.

Rinteen viiden puolueen hallituksen neuvotteluita käytiin Säätytalolla viikon pidempään ja kustannukset olivat yli kolminkertaiset.

Rauhion mukaan neuvotteluista syntynyt lasku pistää miettimään, miten esimerkiksi virkatyövoimaa voitaisiin käyttää tehokkaammin neljän vuoden päästä.

Rauhio uskoo eduskunnan pysyvän budjetissaan, vaikka hallitusneuvotteluiden lasku ylitti budjetoidun summan yli 400 000 eurolla.

Pääministeri Rinne ei vastannut IS:n hallitusneuvottelujen kustannuksia koskeneeseen yhteydenottopyyntöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?