Setä Arkadia: Työmarkkinajohtaja Minna Helle vaihtaa toimeksiantajaa kuin paitaa, eikä aate ole este - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Työmarkkinajohtaja Minna Helle vaihtaa toimeksiantajaa kuin paitaa, eikä aate ole este

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.11.2019 9:00

Taistelu palkankorotuksista on alkanut, kun teollisuuden tes-sopimukset päättyivät ja ala on sopimuksettomassa tilassa. Teknologiateollisuutta edustaa työmarkkinajohtaja Minna Helle, joka on Setä Arkadian alias Timo Haapalan mukaan vaihtanut toimeksiantajaa työntekijöiden ja -antajien välillä kuin paitaa.

Jos Sinusta, Arvoisa Lukija, tuntuu juuri nyt olo apealta ja jopa pelokkaalta, älä ihmettele.

Kyse on näet siitä, että päällä on se kuuluisa sopimukseton tila. Eli mitä vain voi tapahtua! Työrauhavelvoitetta ei ole.

Sopimukseton tila on työmarkkinaslangia, eli työehtosopimus ei ole enää voimassa. Kyse on taudista, joka leviää kuin vesikauhu ja oireet ovat samanmoisia: osapuolilta valuu vaahto suusta, lakoilla ja työsuluilla uhataan. Kiroillaan. Poltetaan tupakkaa. Ollaan huonolla tuulella. Pelon ilmapiiri täyttää satamat ja konepajat.

Parhaillaan sopimukseton tila on päällä teollisuudessa. Se alkoi torstaina, kun mm. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimukset päättyivät. Fiilis on kuin lännenelokuvasta, jossa kaupunki odottaa pelko kurkussa paikalle ratsastavaa bandiittijoukkoa. Kohta paukkuu!

Poliittisesti tilanne on tämä: Teollisuudessa työntekijöiden rintaman edustajat ovat pääasiassa kantakirjademareita muutamalla vasemmistoliittolaisella teollisuuspaimenella jatkettuna. ”Päänavaajana” tunnettu Riku Aalto (sd) on ykkönen, tunnettu suurituloinen työväenluokan mies, jota kutsutaan vappumarsseilla myös koodinimellä ”toveri”.

Toveri Aalto on kartuttanut lakkokassaansa ja hankkinut työtaisteluvälineitä verovapailla Kojamon osingoilla ja jäsenmaksutuloilla. Toveri on niin sanotusti yleishyödyllinen mies, joten veroja ei peritä.

Toveri Aaltoa vastassa on Teknologiateollisuuden palkkaama työmarkkinataisteluiden armoton ja säälimätön ammattilainen, jolle ideologia ja sitoutuminen eivät paina vaakakupissa puusentin vertaa: Hän menee sinne, missä maksetaan!

Kyseessä on Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle. Helle on nähty aina siellä, missä työmarkkinoilla taistellaan. Toimeksiantajaa Helle vaihtaa kuin paitaa, eikä aate ole este. Hoitajien sodassa 2007 hän oli työntekijöiden puolella Tehyn edunvalvontayksikön johtajana, ja uhkasi potilaiden terveydestä piittaamatta kaartinsa joukkoirtisanoutumisilla. Sitä ennen ja sen jälkeen hänet nähtiin Akavan taisteluriveissä, kunnes hän poikkesi työeläkevakuuttajien Telassa, josta hän siirtyi STTK:n merikapteenin Antti Palolan oikeaksi kädeksi eli edunvalvontajohtajaksi.

Ja puuh! Jatketaan: STTK:sta Helle pomppasi Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi valtakunnansovittelijaksi. Sitä hän jaksoi vajaat kolme vuotta ennen kuin alkoi välipuheisiin Teknologiateollisuuden ja erityisesti sen entisen työmarkkinajohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen kanssa. Kaupungilla puhutaan vieläkin, että rouvat tekivät keskenään vaihtokaupan: Kun Helle siirtyy Teknologiateollisuuteen, Inkeroisesta tulee sovittelija. (Viime töinään Inkeroinen muuten jätti teollisuuden sopimuksiin kilpailukykysopimuksen kokoisen riidan nykyisen sodan sytykkeeksi.)

Varsinkin palkansaajapuolen haukkuma kuvio vaikutti niin härskiltä, että Inkeroisesta ei tullut sovittelijaa, vaan sovittelija valittiin varmuuden vuoksi kirkon piiristä, kun paikalle nostettiin varmaan omaksikin yllätyksekseen kirkkoneuvos Vuokko Piekkala.

Eli amen. Siunattua työrauhaa vaan!

Ps 1. Julkisen puolen ensi kevään taisteluista povataan kahta kauheampia. Varsinkin kuntapuolen kenraalille, kuntatyönantajien työmarkkinajohtajalle Markku Jaloselle tilanne on tukala – mutta ei niin paha kuin tämä syksy: Itsenäisyyspäivä iskee, ja Linnan juhlat, jonne kutsuttu ansioitunut kansalainen haluaa killuttimen rintaansa ja arvonimen. Jalonen on näet on titteleitä jakavan arvonimilautakunnan varapuheenjohtaja (pj. on aina pääministeri), ja paineet ovat kovat. Tehyn Millariikka Rytkösen uhoaminen on pikkujuttu, jos joltakin jää nyt kamari- tai kauppaneuvoksen titteli saamatta, vuoristoneuvoksesta puhumattakaan.

Ps 2. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) vapauttaisi huumeiden käytön. Hienoa! Onneksi edes huumeita saa käyttää, kun vihreät jatkossa kieltävät lihansyönnin ja maidonjuomisen. Siinäpä sisäministeri!

Tuoreimmat osastosta