IS selvitti kaikkien kansan­edustajien puheen­vuorot – puhuja­listan ykkönen yllätti, yksi ei ole puhunut kertaakaan

Ketkä ovat eduskunnan suulaimmat ja hiljaisimmat? Katso miten paljon kukin kansanedustaja on puhunut eduskunnan täysistunnoissa.

30.10.2019 12:30

Kuka kansanedustajista on ollut eniten äänessä tämän vaalikauden alussa eduskunnassa?

Eduskunnan aktiivisin salikeskustelija, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) oli itsekin yllättynyt.

– Ei se voi pitää paikkansa, Juvonen hämmästeli.

Huhtikuussa aloittaneet eduskunnan aktiivisin salikeskustelija on ollut perussuomalaisten Arja Juvonen.

Kolmannen kauden kansanedustaja Juvonen on ehtinyt pitää 66 puheenvuoroa tällä vaalikaudella.

– Ihan oikeasti! Toivottavasti on ollut asiaa, puhujatilaston ykkönen totesi.

Puhujatilasto ei kerro puheiden sisällöstä, vain aktiivisuudesta salikeskusteluissa. Aiempina vaalikausina Juvonen on ollut puhehalukkuudessaan parempaa keskitasoa.

– On ollut budjettikeskustelua, sote-valiokunnan asioita ja muita yksittäisiä asioita. Kyllä ne aktiiviset puhujat minut ohittavat. Ymmärrän asetelman, että siellä on vaihtunut pelipaidan väri. Itse kun olen kolmannen kauden edustaja, ehkä niitä puheenvuoroja saa. Toki olen pyytänytkin, Juvonen kertoi.

IS selvitti, kuinka paljon kansanedustajat ovat käyttäneet puheenvuoroja täysistunnossa tämän vaalikauden aluksi, viime perjantaihin asti. Lista löytyy jutun lopusta.

Toiseksi puheliain kansanedustaja on Timo Heinonen (kok), joka on puhujatilastossa kaksi puheenvuoroa Juvosta perässä.

Vuosikaudet puhujatilaston kärkipaikoilla majaillut Timo Heinonen on toistaiseksi uuden eduskunnan toiseksi puheliain kansanedustaja. Arja Juvosella puheenvuoroja on 66, Heinosella 64.

Heinonen oli viime vaalikaudella eduskunnan eniten puheenvuoroja pitänyt kansanedustaja yhdessä Pia Viitasen (sd) ja Hannu Hoskosen (kesk) kanssa. Hoskonen on toistaiseksi sijalla kymmenen ja Viitanen vasta 17:s puhujatilastossa.

Kolmanneksi innokkain puhuja täysistunnoissa on toistaiseksi ollut eduskuntaan palannut Kimmo Kiljunen (sd).

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Puhujatilaston kärki on pääosin kokeneempaa väkeä.

Uusista kansanedustajista aktiivisin salissa on ollut Pekka Aittakumpu (kesk), puhujatilaston kahdeksas.

– Siellä on ollut itselle läheisiä aiheita, joista on ollut helppo pitää puheenvuoroja. Olemme ryhmässä puhuneet, että itselle tärkeistä aiheista kannattaa puhua, Aittakumpu kertoi.

Uusista kansanedustajista aktiivisimmin salikeskusteluihin on osallistunut keskustan ja Oulun vaalipiirin edustaja Pekka Aittakumpu.

Aittakumpu on siviiliammatiltaan pappi.

– Olen ammatikseni puhunut. Puhuminen on tärkeä väline politiikan teossa, ja mielelläni osallistun keskusteluun.

– Ensimmäisen puheenvuoron pitäminen jännitti, sen jälkeen on ollut luontevaa osallistua keskusteluun. Olen pyrkinyt olemaan salissa läsnä niin paljon kuin mahdollista. Vaikka keskustelussa on välihuutelua, ja välillä päälle puhumista, siellä pohjimmiltaan arvostetaan jokaista puheenpitäjää, Aittakumpu sanoi.

Ensimmäisen kauden kansanedustajista aktiivisten puhujien top30-listalle pääsivät myös Sebastian Tynkkynen (ps), Juha Mäenpää (ps), Jouni Ovaska (kesk), Aki Lindén (sd), Sheikki Laakso (ps), Heikki Vestman (kok) ja Riikka Purra (ps).

Vaalikausi on vasta alussa, hallitus ei ole juuri lakiesityksiään ehtinyt eduskuntaan tuoda, mutta kansanedustajat ovat käyttäneet puheenvuoroja suhteellisen aktiivisesti ja melko tasaisesti.

Kun ministerit otetaan laskuista pois, 31 kansanedustajaa on puhunut eduskunnassa yli 30 kertaa.

Niin ikään 31 kansanedustajaa on pitänyt 20-29 puheenvuoroa.

Entä sitten salikeskustelujen seinäruusut?

Jos kolmasosa kansanedustajista oli ollut äänessä yli 20 kertaa, kolmasosa kansanedustajista on pitänyt alle kymmenen puheenvuoroa.

Alle viisi kertaa äänessä on ollut kaikkiaan 20 kansanedustajaa.

Yksi kansanedustaja ei ole puhunut sanaakaan salissa tällä vaalikaudella.

Suomen komissaariksi valittu ja EU-komissiossa joulukuussa aloittava Jutta Urpilainen (sd) on puhetilaston ainoa nollakerholainen.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Uusista kansanedustajista yhden kerran ovat puhuneet Jussi Wihonen (ps) ja Ruut Sjöblom (kok).

Kansanedustajat Jussi Wihonen ja Ruut Sjöblom (kuva alla) ovat pitäneet toistaiseksi vain yhden puheenvuoron eduskunnassa.

Puhemies ei puheenvuoroja salissa voi pitää, ja Matti Vanhasen (kesk) kaksi puheenvuoroa ovat toukokuulta, jolloin häntä ei ollut vielä puhemieheksi valittu.

Myös varapuhemiehet Tuula Haatainen (sd) ja Juho Eerola (ps) ovat asemansa vuoksi olleet vähän äänessä salin puolella.

Ehkä yllättävin eduskunnan hiljaisista on konkariedustaja Erkki Tuomioja (sd), jolla on ollut asiaa suuressa salissa vain kahdesti tällä vaalikaudella.

Ministerit ovat oma lukunsa puhujatilastoissa.

Ministerit pääsevät puhetilastoihin virkansa puolesta, kun he esittelevät asiansa puhujapöntössä ja vastaavat kansanedustajien kysymyksiin ministeriaitiossa.

Pääministeri saa virkansa puolesta vastata kansanedustajien kysymyksiin ja osallistua keskusteluihin. Pääministeri Antti Rinne on ollut vaalikauden ensimmäisen puolen vuoden aikana useimmiten äänessä eduskunnassa.

Useimmiten eduskunnan täysistunnossa on ollut äänessä pääministeri Antti Rinne (sd).

Toistaiseksi Rinne on ylivoimaisesti useimmiten eduskunnassa puhunut kansanedustaja, 118 kertaa.

Ministereiden puhetilastosta näkee, ketkä ministereistä joutuvat suurimpaan paineeseen eduskunnassa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Rinteen jälkeen toiseksi kysytyin ministeri on ollut peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), joka on saanut vastata muun muassa kysymyksiin hoitajamitoituksesta.

Viiden hiillostetuimman ministerin joukkoon kuuluvat myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) ja työministeri Timo Harakka (sd).

Toistaiseksi vähiten puheenvuoroja on käyttänyt, ja parhaimmassa tuulensuojassa on pysynyt maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk), joka on joutunut vastaamaan vain viidesti.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r) on ollut äänessä yhdeksän kertaa.

Suhteellisen rauhassa ovat saaneet olla myös eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) sekä kulttuuriministerin tehtäviä hoitaneet Hanna Kosonen (kesk) ja Annika Saarikko (kesk).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?