Juhana Vartiainen ja Päivi Nerg hakevat valtiovarainministeriön valtiosihteeriksi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Juhana Vartiainen ja Päivi Nerg hakevat valtio­varain­ministeriön valtio­sihteeriksi

Martti Hetemäen seuraajaksi haki kuusi ihmistä.

Juhana Vartiainen.

30.10.2019 10:21 | Päivitetty 30.10.2019 16:39

Valtiovarainministeriön (VM) valtiosihteeriksi haki kuusi ihmistä. Ministeriön tiedotteen mukaan VM:n ykkösvirkamieheksi hakevat muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja VM:n alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Vartiainen on toisen kauden kansanedustaja Helsingistä. Ennen kansanedustajan uraansa hän toimi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin ylijohtajana vuosina 2012–2015. Viime vuonna Vartiainen pyrki ensin Suomen Pankin pääjohtajaksi ja sen jälkeen Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi mutta ei tullut valituksi.

Nerg aloitti VM:ssä hallintopolitiikasta vastaavana alivaltiosihteerinä viime vuoden alussa. Siinä tehtävässä hän toimi kaatuneen maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtajana edellisen vaalikauden lopulla. Aiemmin Nerg työskenteli sisäministeriön kansliapäällikkönä.

Valtiosihteeriksi muitakin nimekkäitä hakijoita

Valtiosihteeriksi hakivat myös VM:n johtaviin virkamiehiin kuuluvat Leena Mörttinen ja Markus Sovala. Mörttinen on työskennellyt VM:ssä rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkönä vuodesta 2017. Sovala nimitettiin syyskuussa VM:n talouspolitiikan koordinaattoriksi.

Hakemuksensa virkaan jätti myös Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajana työskentelevä Lauri Kajanoja. Lisäksi virkaa haki tradenomi Piotr Marko Lehtonen.

Hakuaika päättyi keskiviikkona.

Vaikutusvaltainen virka

Valtiosihteeri on vaihtumassa, sillä virkaa vuodesta 2013 hoitanut Martti Hetemäki ei aio hakea jatkokautta. Hän on kertonut haluavansa siirtyä työelämäprofessoriksi.

Valtiosihteeri on valtiovarainministeriön ylin virkamies. Hänen työhönsä kuuluu johtaa valtiovarainministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Hetemäkeä on yleisesti pidetty Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä.

Uusi valtiosihteeri aloittaa työnsä maaliskuussa. Virka täytetään viiden vuoden määräajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?