Hallitus­neuvotteluiden loppu­lasku veti hallinto­johtajan mietteliääksi – piti olla 180 000 euroa, tuli lähes 600 000

Eduskunta oli budjetoinut hallitusneuvotteluihin 180 000 euroa. Hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan lasku pistää miettimään ”säästömahdollisuuksia”.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) viiden puolueen hallitus syntyi kolme ja puoli viikkoa kestäneiden neuvotteluiden jälkeen kesäkuun alussa.

Säätytaloissa pidettyjen hallitusneuvotteluiden loppulasku on nyt selvillä: eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo, että eduskunnalle kertyy hallitusneuvotteluista maksettavaa 595 396 euroa.

Se on yli kolme kertaa enemmän kuin hallitusneuvotteluihin oli budjetoitu: vielä toukokuussa Rauhio arvioi, että hallitusneuvotteluihin budjetoitu 180 000 euroa pitäisi riittää.

Mistä näin suuri heitto kustannuksissa johtuu, Pertti Rauhio?

– Hallitusneuvottelut saattavat olla kustannuksiltaan erilaisia, ei siinä muuta jälkiviisautta ole. Valtion menot vaalikaudella ovat melkein 250 miljardia, siihen nähden nämä ovat järkeenkäypiä kustannuksia.

Kustannustenjako hallitusneuvotteluissa on sovittu niin, että eduskunta maksaa tarjoilut ja työntekijöiden ylityökustannukset, ja valtioneuvosto vastaa työntekijöiden säännöllisen työajan työvoimakustannuksista.

Eduskunnan osuus kuluista oli Rauhion mukaan 321 219 euroa ja valtioneuvoston osuus 274 177 euroa.

Hallitusneuvotteluissa oli mukana viisi puoluetta, ja työryhmissä istui lähes 250 henkilöä. Kuvassa puheenjohtajat Säätytalossa hallitusneuvotteluiden alkaessa.

Eduskunnan osuus piti sisällään hallitusneuvotteluiden jälkeen Hotelli Korpilammella pidetyn seminaarin, josta aiheutui 38 092 euron lasku. Säätytalon vuokra, joka on 83 500 euroa kuukaudessa, meni valtioneuvoston piikkiin.

– Valtioneuvoston osuudessa on ylityökustannuksia 143 000 euroa, jotka he vyöryttävät meille. Sitten on Säätytalon vartiointikustannuksia ja tietotekniikan paikalle järjestämisen kustannuksia, Rauhio listaa.

Ennen Rinteen hallitusta suurimmasta hallitusneuvottelulaskusta vastasi Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus, jonka neuvottelukustannukset ylittivät 300 000 euroa. Juha Sipilän (kesk) kolmen puolueen hallituksen neuvotteluista aiheutui 183 623 euron kustannukset.

Rauhion mukaan Rinteen hallituksen neuvotteluista syntynyt lasku pistää miettimään, miten esimerkiksi virkatyövoimaa voitaisiin käyttää tehokkaammin neljän vuoden päästä.

– Suunnittelemme erilaisia säästömahdollisuuksia, ei tietenkään mitään sellaista, mikä vaikuttaisi itse neuvotteluiden puitteisiin.

Rauhio uskoo eduskunnan pysyvän budjetissaan, vaikka hallitusneuvotteluiden lasku ylitti budjetoidun summan yli 400 000 eurolla.

– Sisäisillä siirroilla tämä pystytään kattamaan. Eduskunta toimii hyvin taloudellisesti, mutta on meidän toimintamenot yli 50 miljoonaa eli tässä ei puhuta prosentti- vaan promilleluokan heilahduksesta suuressa kuvassa. Jos joillakin muilla yksiköillä on tullut säästöjä, nämä kuittaavat toinen toisensa.

Rauhion mukaan budjetin ylityksistä on eduskunnassa normaalit menettelyt.

– Kansliatoimikunta saa tiedoksi tämän asian, Rauhio viittaa kansanedustajista koostuvaan toimikuntaan, jonka johdossa on eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?