Kirja paljastaa kovan pelin kulisseissa: Sipilä tarjosi Rinteelle hallituspaikkaa öisessä palaverissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kirja paljastaa kovan pelin kulisseissa: Sipilä tarjosi Rinteelle hallituspaikkaa öisessä palaverissa

Antti Rinne sai oppositiojohtajana toimiessaan heinäkuussa 2017 yllättävän tarjouksen silloiselta pääministeriltä Juha Sipilältä. Kuva huhtikuulta 2017.

Julkaistu: 24.10.2019 9:21

Sipilä olisi ollut valmis heittämään kokoomuksen hallituksesta vuonna 2017, jos Rinne olisi tarttunut Sipilän ehdotukseen, kerrotaan torstaina julkaistussa Rinteen elämäkerrassa.

Porissa käytiin hallituspeliä kovilla kierroksilla heinäkuussa 2017.

Silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja silloinen oppositiojohtaja Antti Rinne (sd) kohtasivat puolenyön aikaan porilaisessa Vaakuna-hotellissa, ja Sipilä tarjosi Rinteelle yllättäen paikkaa hallituksessaan.

– Hotellihuoneessa pääministeri kysyi, olemmeko valmiita tulemaan hallitukseen siten, että Sdp ja keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia. Hallitusohjelma olisi pysynyt muuten ennallaan; vain soten valinnanvapaus olisi jätetty pois, Rinne kertoo torstaina julkaistavassa elämäkerrassaan Antti Rinne – Koko tarina (Into).

Eduskunnan perustuslakivaliokunta oli linjannut 29. kesäkuuta 2017, että Sipilän hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalveluiden laajan valinnanvapauden toteuttamistavasta oli perustuslain vastainen.

Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi kirjoittavat kirjassaan Sipilän ymmärtäneen, että koko sote-uudistus maakuntineen päivineen oli kaatumassa ryskyen, ja yrittäneen saada uudelle mallilleen Rinteeltä Sdp:n tuen.

Valinnanvapausmalli oli poliittisesti tärkeä kokoomukselle, ja Sipilän tarjouksen toteutuminen olisi merkinnytkin sitä, että kokoomus olisi lentänyt pois hallituksesta.

Rinne päätti soittaa mentoreilleen Pertti Paasiolle, Ulf Sundqvistille ja Paavo Lipposelle.

– Paavo sanoi, että hallitukseen pääsemistä kovin harvoin esitetään pääoppositiopuolueelle, mutta älä missään tapauksessa lähde tuollaiseen mukaan. Menetät luottamuksen itseesi siellä sun täällä, Lipponen neuvoi Rinnettä.

Rinne arvioi, että Sipilän hallituksen kakkoskokiksi astuminen romuttaisi Sdp:n tavoitteen nousta eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi, ja ilmoitti Sipilälle, että sosialidemokraatit eivät lähtisi hallitukseen ennen kuin kansa olisi käynyt seuraavan kerran uurnilla.

Rinne kertoo vedonneensa yksityisesti keskustalaisiin kansanedustajiin, jotta nämä estäisivät laajan valinnanvapauden toteuttamisen.

Hallituspuolue perussuomalaisia – myöhemmin sinisiä – Rinne piti menetettynä tapauksena. Rinne palaa kirjassa marraskuuhun 2015, jolloin keskusta ja kokoomus sopivat sote-ratkaisun peruskivistä, maakunnista ja valinnanvapausmallista.

– Kävin Soinin (Timo Soini toimi tuolloin vielä perussuomalaisten puheenjohtajana) kanssa keskustelun, ennen kuin hallitus ratkaisi sote-kuvionsa. Istuimme kahden kesken kabinetissa Pikkuparlamentissa. Soini iski minulle nyrkkiä pöytään ja sanoi: ”Minä olen keskustellut vaimoni kanssa, joka on julkisen sektorin lääkäri. Vain minun kuolleen ruumiini yli tänne tulee pakkoyhtiöittäminen. Minä huolehdin, Antti, että tämä ei mene läpi. No, kahden päivän päästä havaitsin, että siinähän se pakkoyhtiöittäminen oli.”

Niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei lopulta mennyt läpi. Rinteen hallitus rakentaa sote-mallia maakuntien ympärille, mutta perustuslakiongelmiin törmännyt laaja valinnanvapausmalli on unohdettu.