Pappi, lukkari, talonpoika – mistä ammateista kansan­edustajilla on omakohtaista kokemusta? IS selvitti kansan­edustajien ammatit

Julkaistu:

Kansanedustajat ovat selvästi koulutetumpaa väkeä kuin kansa keskimäärin.
Eduskunta on kansa pienoiskoossa. Ei pidä paikkansa.

Kansanedustajat ovat selvästi koulutetumpaa väkeä kuin kansa keskimäärin, perusduunarit ovat vähissä ja muutamat ammatit ovat yliedustettuina Arkadianmäellä.

Kansanedustajista reilusti yli puolet, 122, on suorittanut akateemisen loppututkinnon, eli on vähintään maisteri.

IS listasi, mitä kansanedustajat ovat tehneet ennen uraansa politiikassa.

Tohtorit

Jos kansa olisi yhtä lukenutta kuin kansanedustajat, seitsemän prosenttia kansasta olisi tohtoreita. Peräti 14 kansanedustajaa on väitellyt tohtoriksi: Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Jussi Halla-aho (ps), Veronica Honkasalo (vas), Anna-Kaisa Ikonen (kok), Anna Kontula (vas), Jari Koskela (ps), Kimmo Kiljunen (sd), Mia Laiho (kok), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd), Maria Ohisalo (vihr), Sakari Puisto (ps), Paula Risikko (kok), Erkki Tuomioja (sd), Juhana Vartiainen (kok).


Useampi tutkinto

Eduskunnassa yhdeltä kansanedustajalta, Sami Saviolta (ps), löytyy jopa kolme akateemista loppututkintoa: filosofian maisteri, diplomi-insinööri ja kauppatieteen maisteri.


Kaksi akateemista loppututkintoa suorittaneita kansanedustajia on yhdeksän: Pekka Aittakumpu (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Esko Kiviranta (kesk), Koskela, Elina Lepomäki (kok), Aki Lindén (sd) Saara-Sofia Siren (kok) ja Joakim Strand (r) ja Tuomioja.

Juristi

Oikeusoppineet, jos jotkut, ovat kansoittaneet eduskunnan. Arkadianmäellä on juristeja enemmän kuin tohtoreita, 15. Kokoomuksesta neljä, keskustasta ja demareista kolme sekä perussuomalaisista ja Rkp:stä kaksi.

Eduskunnassa oli jo entuudestaan vahva juristimiehitys, uusista kansanedustajista juristeja on kaksi: Pihla Keto-Huovinen (kok) ja Heikki Vestman (kok).

Yksi oikeusoppineista, Ville Skinnari (sd), on suorittanut lakimiehen paperit Iso-Britanniassa, ja pääministeri (Antti Rinne) on pitkästä aikaa juristi. Edellinen juristi pääministerinä oli Anneli Jäätteenmäki (kesk), häntä ennen Keijo Liinamaa.


Diplomi-insinööri

Hyvin ovat diplomi-insinöörit kansoittaneet eduskuntaa. Viime vaalikauden pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei suinkaan ole eduskunnan ainoa diplomi-insinööri. Eduskunnassa on myös yhdeksän muuta tippainssiä.

Diplomi-insinöörin papereita löytyy etenkin vihreistä, neljä, joista yksi, Satu Hassi, on tekniikan lisensiaatti.

Entä onko perusinsinöörejä? Neljällä kansanedustajalla on inssin paperit.

Niin, ja arkkitehtejä ovat Anders Adlercreutz (r), Jenni Pitko (vihr) ja Veronica Rehn-Kivi (r).

Lääkäri

Lentokoneesta ei hätätapauksessa aina löydy lääkäriä, mutta eduskunnasta löytyy. Kansanedustajista lääkäreitä on viisi: Mia Laiho (kok), Aki Lindén (sd), Päivi Räsänen (kd), Mirka Soinikoski (vihr) ja Sari Tanus (kd).


Hoitaja

Hoitajamitoitus on eduskunnassa kutakuinkin kohdallaan. 17 kansanedustajaa on suorittanut sairaanhoitajan, röntgenhoitajan tai lähihoitajan tutkinnon. Osa heistä ei ole pitkään aikaan tehnyt hoitotyötä.

Hoitajan ammatikseen ilmoittavat esimerkiksi Sanna Antikainen (ps), Kim Berg (sd), Arja Juvonen (ps), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Mari Rantanen (ps), Piritta Rantanen (sd), Tuula Väätäinen (sd) ja Paula Werning (sd).


Pappi

Eduskuntaan nousi keväällä kolme pappia.

Pekka Aittakumpu (kesk) valittiin eduskuntaan Haukiputaan seurakuntapastorin paikalta.


Mikko Kinnunen (kesk) oli ennen eduskunta-uraa pitkään Reisjärven kristillisen opiston rehtori, ja pappina viimeksi 1995. Jari Koskela (ps) toimi papin virassa viimeksi viime vuosikymmenellä, ja hän väitteli yhteiskuntatieteen tohtoriksi sosiaalipolitiikasta 2012.

Ruut Sjöblom (kok) on koulutukseltaan teologian maisteri.

Opettaja

Opettajat ovat perinteisesti hyvin edustettuna eduskunnassa.

Opettajan ammatikseen ilmoittaa 11 kansanedustajaa. Opetustehtävissä toimineita on muutama lisää. Tunnetuin opettajataustainen kansanedustaja on Jutta Urpilainen (sd), joka siirtyy loppuvuodesta komissaariksi Brysseliin.

Muita opettajia ovat Jukka Gustafsson (sd), Timo Heinonen (kok), Petri Honkonen (kesk), Inka Hopsu (vihr), Mikko Kinnunen (kesk), Krista Kiuru (sd), Pasi Kivisaari (kesk), Hanna-Leena Mattila (kesk), Jouni Ovaska (kesk) ja Arto Satonen (kok).

Maanviljelijä

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk) lienee eduskunnan suuritilaisin maanviljelijä. Muut maatalousammattia harjoittavat kansanedustajat ovat Sandra Bergqvist (r), Thomas Blomqvist (r), Hannakaisa Heikkinen (kesk), Anne Kalmari (kesk), Juha Pylväs (kesk), Janne Sankelo (kok) ja Mikko Savola (kesk).


Toimittaja

Toimittajapuolue voi edelleen hyvin eduskunnassa. Toimittajana leipäänsä tienanneita kansanedustajia ovat esimerkiksi Sanni Grahn-Laasonen (kok), Maria Guzenina (sd), Pekka Haavisto (vihr), Timo Harakka (sd), Heli Järvinen (vihr), Johan Kvarnström (sd), Jaana Pelkonen (kok) ja Matti Vanhanen (kesk).


Poliisi

Ei tarvitse olla huolissaan poliisien vähäisestä määrästä Arkadianmäellä. Eduskunnassa on viisi poliisia: Kalle Jokinen (kok), Marko Kilpi (kok), Veijo Niemi (ps), Tom Packalén (ps) ja Kari Tolvanen (kok).

Lisäksi ensihoitajana ennen eduskuntaa ollut Mari Rantanen (ps) on Poliisikoulun käynyt ja toimi aiemmin pari vuotta poliisina.

Sotilas

Eduskunnan ainoa Maanpuolustuskorkeakoulun käynyt on Mikko Kärnä (kesk), kapteeni evp.


Palomies

Sotilaiden tapaan eduskunnan kirjoilla on yksi palomies, Petri Huru, ylipalomies-sairaankuljettaja.

Yrittäjä

Eduskunnassa on jos jonkinlaista yrittäjää, ja paljon. Kun maatalousyrittäjät rajataan pois, 23 kansanedustajaa ilmoittaa ammatikseen yrittäjän.

Urheilija

Kouvolan Kouvojen koripalloilija Ville Kaunisto (kok) lopetti keväällä urheilijanuransa ja aloitti kansanedustajana. Kaunisto lienee kaikkien aikojen pisin kansanedustaja, virallista tilastoa ei ole, mutta Kauniston pituus on 205cm.


Aiemmin huipputasolla kansanedustajista ovat urheilleet Marko Asell (sd) painissa, Sari Essayah (kd) kävelyssä, Pauli Kiuru (kok) triathlonissa, Hanna Kosonen (kesk) hiihtosuunnistuksessa, Sari Multala (kok) purjehduksessa ja Sinuhe Wallinheimo (kok) jääkiekossa.

Sähköasentaja

Kahdella kansanedustajalla, Mika Niikolla (ps) ja Seppo Eskelisellä (sd), on sähköasentajan koulutus. Tosin kumpikaan ei ole vuosikausiin sähköasentajan töitä tehnyt.

Rakennusmies

Raksahommia ovat kansanedustajista tehneet rakennusmiehet Jukka Mäkynen (ps) ja Matti Semi (vas) sekä kirvesmies Jari Ronkainen (ps).

Veturinkuljettaja

Eduskunnasta ei löydy yhtään autonkuljettajaa tai taksikuskia. Eläkkeellä oleva veturinkuljettaja Raimo Piirainen (sd) on ainoa kuljettaja ammatiltaan.

Yrittäjäpuolella Jouni Kotiaho (ps) on ammatiltaan kuljetusalan yrittäjä.

Kokki

Katja Taimela (sd) on eduskunnan koulutettu ravintolatyöntekijä, suurtalouskokki.

Fysioterapeutti

Eduskunnassa on pappeja, lukkareita ja talonpoikia, mutta nykyaikana ei enää yhtään kupparia.

Lähimmäksi kupparia pääsee fysioterapeutti Noora Koponen (vihr).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt