Ohisalo kommentoi nyt poliisilta pyytämäänsä selvitystä mielenosoituksen tapahtumista: ”Tärkeää, että he avaavat toimintaansa”

Julkaistu:

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mielestä hänen parin päivän takainen ilmoituksensa Twitterissä pyytää poliisia selvittämään omaa toimintaansa lauantain mielenilmauksessa palvelee myös poliisia itseään.
– Ajattelen, että poliisin toiminnan kannalta on myös tärkeää, että he avaavat toimintaansa. Ei tämä ole sen suurempaa kuin tavanomainen selvityspyyntö, Ohisalo kommentoi tapausta tänään tiistaina Eduskunnassa.

– Että ihmiset ymmärtävät, miksi poliisi toimii milläkin tavalla ja millaisissakin tilanteissa. Sen takia tätä keskustelua selkeästi täytyy käydä, että ihmisillä on selkeä tieto, että poliisilla on perustellut syyt siihen, miten toimitaan.
Ohisalo ilmoitti sunnuntaina Twitterissä pyytävänsä poliisia selvittämään omaa toimintaansa.

Selvityspyynnön taustalla on lauantaina Helsingin Narinkkatorilla pidetty mielenilmaus, jossa vastustettiin Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Poliisi on kertonut käyttäneensä mielenilmauksessa etälamautinta.

– Poliisin tehtävä on turvata niin mielenosoittajien kuin sivullisten perusoikeuksia. Luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa. Viime päivien mielenosoitusten osalta olen pyytänyt poliisilta selvitystä, Ohisalo perusteli selvityspyyntöä Twitterissä.

Ohisalon mukaan tapauksessa on kyse siitä, että poliisiin luotetaan valtavasti suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Viikonlopun aikana heräsi paljon keskustelua siitä, että mitä nyt tapahtuu. Ihan yleistä selvitystä on kysytty siitä, mitä on tapahtunut viikonlopun aikana ja käydään yhdessä läpi varautumista ja tilannekuvaa.

Poliisien etujärjestön puheenjohtaja kuitenkin kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa sisäministerin tapaa ilmoittaa selvityspyynnöstä Twitterissä.

Viesti tulkittiin myös epäluottamuslauseeksi poliisia kohtaan.

– Poliisijärjestöt taisivat myös todeta, että ministeri käy luultavasti koko ajan näitä keskusteluja eri hallinnonalan toimijoiden kanssa, eli sinänsä tässä ei ole mitään erityistä. Ehkä kysymys oli siitä, saako näistä asioista puhua julkisesti. Minun mielestäni poliisinkin avoimuuden kannalta on hyvä, että näistä asioista puhutaan julkisesti, Ohisalo sanoo.

Myös entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) toivoi myös IS:n haastattelussa, että ministeri julkistaa poliisin selvityksen ”ainakin soveltuvin osin”, sillä selvityspyynnöstäkin on tehty julkinen.
Ohisalo ei vastannut suoraan siihen, ollaanko selvitystä julkaisemassa.

– Eri hallinnonaloilla tehdään jatkuvasti erilaisia selvityksiä ja pyyntöjä on monen näköisiä. Voinemme varmasti tässä jossain kohtaa poliisiylijohtajan kanssa kommentoida asiaa, Ohisalo sanoi.

Sisäministerin mukaan selvitys on valmistumassa parin päivän sisällä.

– Näinä päivinä on pyydetty selvitystä, eiköhän se pikkuhiljaa meille varmasti tule.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 15:19 ja 15:26

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt