Sisäministeri Ohisalo pyytää selvitystä poliisin toiminnasta – videot näyttävät: poliisi heitettiin kahakassa rajusti maahan

Poliisi on kertonut käyttäneensä mielenilmauksessa etälamautinta.

Poliisin toiminta lauantain mielenilmauksen yhteydessä on johtamassa selvitykseen.

21.10.2019 22:11

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ilmoitti sunnuntaina Twitterissä pyytävänsä poliisia selvittämään omaa toimintaansa.

Selvityspyynnön taustalla on lauantaina Helsingin Narinkkatorilla pidetty mielenilmaus, jossa vastustettiin Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan.

– Poliisin tehtävä on turvata niin mielenosoittajien kuin sivullisten perusoikeuksia. Luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa. Viime päivien mielenosoitusten osalta olen pyytänyt poliisilta selvitystä, Ohisalo perusteli selvityspyyntöä somekanavassaan.

Se, että poliisiministeri pyysi poliisilta selvitystä heidän omasta toiminnastaan, synnytti nopeasti sisäpoliittisen jupakan.

Mitä Narinkkatorilla tapahtui?

Youtube-sivustolta löytyvässä silmännäkijävideossa näkyy, kuinka kaksi poliisia pitelee otteessaan miestä, joka rimpuilee irti ja heittää yhden poliisin voimalla maahan. Youtubesta löytyy myös muita videoita, joissa näkyy sama tilanne.

Tämän jälkeen mies taltutetaan useamman poliisin toimesta ja ihmiset kirkuvat.

Narinkkatorille saapui ratsupoliiseja rauhoittamaan tilannetta.

Paikalle saapuu ratsupoliiseja rauhoittamaan tilannetta. Turkin presidenttiä pilkkaavat ”terrorist Erdoğan”-huudot jatkuvat, poliisikoirat haukkuvat ja ihmiset kuvaavat tilannetta kamerakännyköillään. Ainakin yhdellä poliisilla on paineilma-ase.

Helsingin Sanomien haltuunsa saamalla silminnäkijävideolla ei näy poliisin heittäminen katuun.

Videolla näkyy sen sijaan, kuinka poliisi heilauttaa pamppua poliisien kanssa painiskelevaa miestä kohti. Poliisi on kertonut käyttäneensä tilanteessa etälamautinta.

Selvityksen poliisijohdolta tilannut Ohisalo on kiinnostunut siitä, millä periaatteella poliisi varautuu ja varustautuu mielenilmauksiin.

Kuvassa mielenosoittajien kulkue marssii Rautatieaseman edessä Helsingissä lauantaina 19. lokakuuta.

Poliisi on kertonut nostaneensa varautumistasoa lauantain mielenosoitusta varten, koska saman viikon maanantaina pidetyn mielenosoituksen yhteydessä oli rikottu Turkin suurlähetystörakennuksen ikkunoita ja heitetty iso kivi kohti poliisia. Lauantain mielenilmauksen Narinkkatorilla järjestänyt Yhdessä Rojavan puolesta -verkosto on kommentoinut Facebookissa, että se ei ollut järjestämässä maanantain mielenosoitusta.

Lauantain kahakan ytimessä on poliisin päätös siitä, ettei kaiutinauton käyttöä sallittu mielenosoituksessa.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu perusteli asiaa STT:lle sillä, että maanantain mielenosoituksessa ”mielenosoitusväki liikkui ja juoksenteli lähetystöalueella niin, että auto ajoi ihmisten seassa”.

– Jo kun mielenosoitusilmoitus tehtiin, olin tehnyt päätöksen, että ajoneuvoa, joka ei ole kokoontumislain tarkoittama mielenosoitusväline, ei päästetä kaduille, Roimu kommentoi.

Roimun mukaan autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi. Roimun mukaan mielenosoitusilmoituksessa ei ollut mainintaa autosta.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan ”luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa”.

– Järjestäjä ilmoitti suoraan poliisille, että he eivät tule noudattamaan poliisin ohjetta ja määräystä, vaan ottavat auton väkisin mukaan, Roimu sanoi STT:lle.

Lauantaina poliisi toimi valitsemansa linjan mukaisesti: kaiutinauton liittyminen kulkueeseen estettiin, minkä takia kulkueen liikkeellelähtö viivästyi.

Lopulta poliisi rikkoi kaiutinauton ikkunan ja otti väkisin kaiutinauton kuljettajalta avaimet pois. Samaan aikaan tapahtui tilanne, jossa poliisi käytti etälamautinta.

Yhdessä Rojavan puolesta -verkosto syyttää poliisia ”hyökkäyksestä” ja ”provokaatioista”. Verkoston tiedotteen mukaan poliisi kielsi yllättäen kaiutinauton käytön mielenosoituksen alkuhetkellä.

Mielenosoittajien sympatiseeraajien mukaan poliisi rynnisti hetkessä nurkan takaa hevosten, koirien, etälamauttimien ja mellakkavarusteissa olevien miesten voimin päin kulkuetta.

Yksi kommentoija kertoo verkoston Facebook-sivuilla pitävänsä typeränä sitä, että poliisi käytti etälamautinta, mutta katsoo, että ”lauantain mielenosoituksessakin olisimme voineet hillitä tunteitamme, sillä tiesimme että luvat ja kaikki löytyy”.

– Noissa videoissa kun vaan näkyy ainoastaan yhden henkilön hyökkäys poliisia kohtaan ja poliisin kumoaminen maahan.

Kommentoijan mukaan verkostoa mustamaalataan nyt ”parin tollon” takia, eikä lähetystön kivityksestäkään hyödytty kommentoijan mukaan mitenkään.

– Olen kurdi ja perheeni on Kurdistanissa, mutta olemme todella herkässä asemassa median kanssa tällä hetkellä, joten pyydän vähän itsehillintää meidänkin kansalta täällä, hän kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?