Setä Arkadia: Heittääkö Katri Kulmuni Mika Lintilän hallituksesta? Poikkeuksellinen twiitti herättää kysymyksiä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Heittääkö Katri Kulmuni Mika Lintilän hallituksesta? Poikkeuksellinen twiitti herättää kysymyksiä

Katri Kulmuni ja Mika Lintilä.

Katri Kulmuni ja Mika Lintilä.

Julkaistu: 20.10.2019 9:00, Päivitetty 20.10.2019 9:29

Kepussa keskustellaan ja veikkaillaan valtiovarainministeri Mika Lintilän jatkosta. Setä Arkadia alias Timo Haapala on ollut kuulevinaan, että tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni ottaa kuin ottaakin Mika Lintilän salkun.

Talven tuloa odotellessa monen pirtin hämärässä haetaan voimaa pimeyttä vastaan veikkailemalla ja arpomalla milloin mitäkin ja milloin mistäkin, lottonumeroista ensi kevään jäiden lähtöön jne.

Haukuttu Veikkaus Oy ei kuitenkaan järjestä arpajaisia siitä kovasta politiikan pelistä, jota kepun tupailloissa ja politrukkien saunailloissa arvuutellaan, veikataan ja ollaan tietävinään. Nimittäin siitä, ottaako tuore puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni Mika Lintilältä valtiovarainministerin paikan – tai milloin ottaa.

Kun Setä Arkadia viikko sitten lauantaina huomasi Lintilän poikkeuksellisen twiitin, setäkin päätti asettaa panoksensa tälle totoluukulle.

Näin nimittäin twiittasi valtiovarainministerimme, joka oli lauantaina eksynyt työpaikalleen lukemaan kulmat kurtussa tärkeitä valtion budjettipapereita:

– Hetki työmaalla rauhassa töitä ja vakuutuin, että tänään kannattaa lähteä Vermoon EM-raveihin.

Totoaako Hippoksen entinen puheenjohtaja Lintilä omasta tulevaisuudestaan? Puhuuko Lintilä vertauskuvin, kuten pyhät miehet? Onko twiitti ennusmerkki?

Setä A. veikkaa, että on. Lintilä taitaa tuntea luissaan ja ytimissään, että joulun ja uudenvuoden pyhien jälkeen koittaa aika, jolloin Kulmuni kerää kimpsunsa ja kampsunsa elinkeinoministeriössä ja siirtää muuttokuormansa valtioneuvoston linnaan valtiovarainministerin työhuoneeseen. Silloin todetaan, että Mika on tehnyt tehtävänsä, Mika saa mennä.

Mitään järkeä Lintilän vaihtamisessa ei tietenkään ole, sillä Poutun entisestä talouspäälliköstä (tunnetaan myös nimellä ”mullinostaja”) Lintilästä on kasvanut kepun kovimman pään talousosaaja, joka on aika ajoin sanonut jotakin realistisia käsityksiään myös Antti Rinteen (sd) sekasikiöhallituksen talouspolitiikan perusteista.

Mutta sellainen on politiikan kova maailma, että 32-vuotiaan Kulmunin on pakko ottaa valtiovarainministerin salkku, ettei kenellekään pätkähdä mieleenkään, että hän on heikko johtaja. Häätyy todistaa!

Joku on tietävänään, ettei menneisyyden mieheltä Juha Sipilältä (kesk) yhä pahasti tuoksuva Lintilä jatka edes hallituksessa, vaikka tuntuisi luontevalta, että Lintilä palaisi Kulmunilta vapautuvalle, Lintilälle ennestään tutulle elinkeinoministerin pallille.

Kuka tilalle? Eduskuntaryhmän puheenjohtajalla, pikkutrumpiksi kutsutulla Etelä-Pohjanmaan Ben Matlockilla Antti Kurvisella (kesk) saattaisi olla paikka mielessä, tukijoitakin löytyisi.

Mutta tuskin kuitenkaan, Setä A:lle sanotaan. Yllätys muhii.

Jahka Lintilä saatetaan sivuun, Kulmuni puolueineen voi pikkuhiljaa unohtaa myös pyhät puheensa, että kepu on muka hallituksessa sitoutunut siihen, että ensi syksynä on 30 000 uutta työpaikkaa ja vuoteen 2023 mennessä julkinen talous on tasapainossa ja työllisyysaste 75 prosenttia.

Ensi kevään kehysriihessä Kulmuni voi jo sanoa, että ne olivat niitä Lintilän höpinöitä, ja kepun on mukava köllotella hallituksessa Sdp:lle antautuneena apupuolueena ja kuitata politiikan päiväkulut lisävelalla.

Jatketaan veikkausasioilla, sillä suuri arpapeli on käynnissä myös työmarkkinapöydissä, joissa sorvataan kansalaisten tulevia palkankorotusprosentteja.

Jahka kikyn jatkosta päästään sopuun, yksityinen puoli saanee palkka-arpajaisensa tehtyä entiseen malliin, mutta todellinen arpapeli on edessä ensi keväänä, kun julkisen puolen palkoista päästään riitelemään.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on luvannut hoitajajoukolleen 1,8 prosenttiyksikön palkankorotukset kymmenen vuoden ajalle – siis sen päälle, mitä muut sopivat. Rytkösen ja Superin Silja Paavolan kuoppakorotus maksaisi persaukisille kunnille kahdeksan miljardia. Eikä sekään riittä, sillä jos Rytkönen saa vaatimuksensa läpi, muut julkisen puolen liitot kuten Olli Luukkaisen OAJ, JHL:n Päivi Niemi-Laine ja kaikki muutkin tulevat perässä samalla rahakasalle.

Ps 1. Tehyssäkin tiedetään, ettei Kuntatyönantajien Markku Jaloselta rahoja löydy, mutta hoitajat ovat sitä mieltä, että pääministeri Antti Rinteen (sd) ”ymmärrys” hoitajien vaatimuksia kohtaan on sama asia kuin lupaus. Saapa nähdä miten Tehyn uhkapelille käy...

Tuoreimmat osastosta