Jasper Pääkkönen pettyi: Maa- ja metsätalous­ministeri ei saapunut tapaamaan vaelluskala­delegaatiota – ”ministeriö on ollut ajamieni asioiden vihollinen”

Julkaistu: , Päivitetty:

Jasper Pääkkönen: hallituksen kirjaukset vaelluskalakannoista eivät voi jäädä tyhjiksi lupauksiksi
Kala-aktivistina tunnettu näyttelijä Jasper Pääkkönen ihmettelee maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) päätöstä olla tapaamatta ministeriössä keskiviikkona vieraillutta vaelluskaladelegaatiota.

Lepän sijaan eri alojen asiantuntijoista koostuvan delegaation vastaanotti ministerin uusiutuviin luonnonvaroihin liittyvistä asioista vastaava erityisavustaja Teppo Säkkinen.

Delegaatio muun muassa vaatii, että Maa- ja metsätalousministeriö luopuisi Itämeren lohen aikaistetusta pyynnistä. Toistaiseksi se ei Pääkkösen mukaan saanut ministeriöstä minkäänlaista vastausta vaatimukseensa.

Delegaatioon kuuluva Pääkkönen muistuttaa etenkin EU:n kalastuspolitiikan tavoitteesta lopettaa ylikalastus EU:n alueella vuoteen 2020 mennessä. Pääkkönen ei itse ollut paikan päällä tapaamisessa, vaan hän kertoo olleensa tapaamassa ympäristöministeri Krista Mikkosta (vihr) ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd).

EU:n kalastusministereistä koostuvan neuvoston uusi päätös Itämeren lohen kalastuskiintiöksi oli hänen mukaansa edelleen aivan liian suuri tutkijoiden lausuntoihin nähden.

– Eli ylikalastus ei ole loppumassa, Pääkkönen sanoo.

– Ministeriön on pakko muuttaa lohikantojen kannalta täysin kestämätöntä politiikkaansa.

Pääkkönen kiittelee kuitenkin viime hallituksen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) roolia hankkeessa, jossa Hiitolanjoesta purettiin patoja luonnonvaraisen järvilohikannan pelastamiseksi.

– Tavallisesti Maa- ja metsätalousministeriö on ollut pelkästään minun ajamieni asioiden vihollinen, suurin jarru ja vastustaja. Mutta heidän kelkkansa on osittain nyt kääntynyt näissä kala-asioissa, Pääkkönen sanoo.

Vaelluskaladelegaatio kannustaa Antti Rinteen (sd) hallitusta myös muihin hallitusohjelmaan kirjattujen vaelluskalakantojen elvyttämiseen tähtäävien toimien toteuttamiseen.

Rinteen hallitus on alkutaipaleellaan tullut kuuluisaksi etenkin kunnianhimoisista ilmastotavoitteistaan, joiden konkretian perään ollaan kyselty useaan otteeseen.

Pääkkösen mukaan kaloihin liittyen hallitusohjelmasta löytyy poikkeuksellisen hienoja linjauksia, mutta se ei riitä.

– Juurikaan mitään konkreettista ei ole vielä asioiden saralla tapahtunut. Pyrimme huolehtimaan siitä, että hallitusohjelman kirjauksen eivät jää tyhjiksi lupauksiksi.

– Se kuinka suuri osa hallitusohjelman kirjauksista tulee toteutumaan, jää nähtäväksi, Pääkkönen sanoo.

Vaelluskaladelegaation mukaan ongelmallista on myös se, että valtionyhtiöt Fortum ja Kemijoki Oy toimivat hallitusohjelman kirjauksia ja tavoitteita vastaan vastustaessaan kalatalousvelvoitteen muutosesityksiä Kemijoella ja Oulujoen vesistössä.

– Tämä on täysin absurdi tilanne, Pääkkönen sanoo.

Tänään torstaina delegaatio tapasikin eduskunnassa ministeri Sirpa Paateron ja ministeri Krista Mikkosen.

– Paatero on aiemmin antanut melko voimayhtiömyönteisiä lausuntoja julkisuudessa, ja jopa profiloitunut hieman voimayhtiön asioiden ajajaksi. Toivoisin, että ministeri ymmärtää tämän tilanteen absurdiuden, Pääkkönen sanoo.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Pääkkönen kritisoi julkisesti asiassa omistajaohjausministeri Paateroa.

– Sdp näyttää ministeri Sirpa Paateron johdolla edustavan surullista linjaa Suomen viimeisten koskien tuhoajina. Paatero laulaa jokiyhtiön laulua, Pääkkönen kirjoitti kesäkuussa Twitterissä.
Twiitti liittyi omistajaohjausministerin linjaukseen Sierilän vesivoimahankkeesta.

Paatero totesi Ylellä, ettei aio puuttua voimalan rakentamiseen, eikä näe siihen mitään syytä. Hän myös totesi, ettei näe ristiriitaa voimalan rakentamisen ja vaelluskalakantojen elvyttämistä lupaavan hallitusohjelman välillä.

Artikkelia täsmennetty 18.10. kello 6.51, korjattu tieto siitä, että Pääkkönen itse ei ollut mukana tapaamisessa Säkkisen kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt