Suurelta valiokunnalta vihreää valoa brexit-sopimukselle – Hassi: Suomen kannalta kriittisiä asioita ei muutettu

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskunnan suuri valiokunta käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan Britannian EU-erosta tänään saavutettua neuvottelutulosta.
Eduskunnan suuri valiokunta antoi tänään torstaina yksimielisesti mandaatin pääministeri Antti Rinteelle (sd) hyväksyä Suomen puolesta Britannian EU-erosopimuksen Brysselin EU-huippukokouksessa.

– Itse näen asian niin, että tässä brexit-sopimuksessa ei Suomen kannalta kriittisiä asioita muutettu, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr).

Suomelle tällainen tärkeä kohta oli Hassin mukaan etenkin se, että Britannia kantaa taloudellisen vastuun niistä sitoumuksista, joita Britannia on tehnyt EU:n jäsenenä.

Valiokunta sai Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen (sd) selvityksen puhelimitse Brysselistä, jossa pääministeri Antti Rinne (sd) parasta aikaa osallistuu Brexitiä käsittelevään Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

Ministeri Tuppurainen esitteli valiokunnalle erosopimukseen tehtyjä muutoksia koskien Irlannin rajaa ja poliittista julistusta tulevasta suhteesta. Sopimuksen mukaan Britannia on jatkossa oma tullialueensa, mutta Pohjois-Irlantiin saapuviin tavaroihin sovelletaan EU:n tullisääntöjä, Tuppurainen sanoi.

Hassin mukaan Suuren kokouksessa esitettiinkin hyvin monta tarkentavaa kysymystä etenkin tullirajoista ja Pohjois-Irlannin asemasta.

– Kysymysten kirjo oli suuri. Mutta kaikkiin kysymyksiin saatiin ihan selvät vastaukset ministeri Tuppuraiselta, joka oli puhelinyhteydessä kokoukseen, Hassi kertoo.

Tuppurainen korosti selvityksessään hallitun eron tärkeyttä ja EU:n sisämarkkinoiden yhtenäisyyden turvaamista.

Tuleva suhde perustuisi vapaakauppasopimukseen ja yksityiskohdista neuvoteltaisiin lähtökohtaisesti vuoden 2020 loppuun kestävän siirtymäajan puitteissa.

Suuri valiokunta päätti yksimielisesti, että eduskunnalla ei ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan asian käsittelyssä. Valiokunnan keskustelussa käsiteltiin muun muassa tullisääntöjen valvontaa ja soveltamista Pohjois-Irlantiin saapuvien tavaroiden osalta sekä EU:n ja Iso-Britannian tulevaa suhdetta koskevaa poliittista julistusta.

Komissio suosittelee Eurooppa-neuvostolle tänään saavutetun neuvottelutuloksen hyväksymistä. EU-johtajat keskustelevat Eurooppa-neuvostossa sopimuksen hyväksymisestä poliittisella tasolla, minkä jälkeen EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti käsittelevät asiaa. Myös Britannian parlamentin on hyväksyttävä sopimus.

Hassi ei tahtonut lähteä ennustamaan lauantain äänestyksen lopputulosta Britannian parlamentissa.

– Ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, että Britannian parlamentti sen sopimuksen hyväksyy.

Juttua päivitetty klo 18.17 kauttaaltaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt