Kommentti: Keskustan ontto tiedotustilaisuus paljasti pinnan alla kytevän huolen – keskusta hyökkää nyt perussuomalaisten kimppuun - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Keskustan ontto tiedotus­tilaisuus paljasti pinnan alla kytevän huolen – keskusta hyökkää nyt perussuomalaisten kimppuun

Keskustasta ja perussuomalaisista on tullut kotimaisen politiikan taistelupari, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni vaatii ajankohtaiskeskustelua lasten ja perheiden asemasta.

17.10.2019 17:45

Keskusta järjesti torstaina tiedotustilaisuuden, joka oli sisällöltään poikkeuksellisen köykäinen.

Tilaisuuden ydinsisältö oli, että keskusta esittää ”ajankohtaiskeskustelua lapsi- ja perhemyönteisestä Suomesta”.

Politiikassa ei tunnetusti ole pulaa keskustelusta, joten ajankohtaiskeskustelun ehdottaminen ei ole kovin järeä toimenpide varsinkin, kun aloite tulee hallituspuolueelta.

Tiedotustilaisuudessa vaikutelmaksi jäi, että keskustan johto kävi lauteilla juttelemassa lämpimikseen, kun uutta sanottavaa ei varsinaisesti ollut.

Mieleen jäi lähinnä varapuheenjohtaja Petri Honkosen toistelema letkautus siitä, että suomalaiseen yhteiskuntaan olisi saatava ”mummolamaista asennetta”.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tiesi kertoa, että mummolassa saa hyviä lihapullia. Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei ollut asiasta eri mieltä.

Keskustan lapsiperhealoitteen taustalla on oikeakin syy: keskusta jäi neljänneksi, kun Maaseudun Tulevaisuus kysyi suomalaisilta, mikä puolue ajaa parhaiten lapsiperheiden asiaa.

Lapsiperheystävällisimpänä puolueena pidetään kyselyn perusteella perussuomalaisia.

Ja kuinka ollakaan, kaksi päivää MT:n lapsiperhekyselyn julkaisemisen jälkeen toimitukset saivat kutsun keskustan tiedotustilaisuuteen, jonka aiheena oli, miten tehdä Suomesta lapsi- ja perhemyönteisempi – tosin Pekka Aittakummun (kesk) mukaan keskustan aloitteesta päätettiin jo edellisenä torstaina.

Kyse on mielikuvakamppailusta: keskusta pyrkii osoittamaan, että juuri se ajaa puolueista eniten lapsiperheiden asiaa.

Politiikan peruskauraa siis. Oleellisempaa on se, että keskustan iskut kohdistuvat nyt perussuomalaisiin.

Viime viikolla keskusta kävi ärhäkkäästi perussuomalaisten kimppuun työperäistä maahanmuuttoa koskeneessa keskustelussa.

Keskustan viestinä oli, että millaiset ihmiset perussuomalaisille kelpaavat, jos työtä tekevät pitsanpaistajatkaan eivät kelpaa.

Kiista on ikivanha. Youtubesta löytyy Neil Hardwickin ohjelma 80-luvun lopulta, jossa puhutaan ulkomaalaisesta työvoimasta. Irwin Goodman selittää, että ensin täytyy laittaa suomalaisten asiat kuntoon.

Juice Leskinen sanoo Irwinille, että jos Puolasta tulee ravintolamuusikko, joka on parempi kuin suomalainen ravintolamuusikko, niin tervetuloa vaan.

Keskustassa katsotaan, että puolue on menettänyt kannatusta nimenomaan perussuomalaisille ja nyt lisävuoto pyritään estämään perussuomalaisten rajulla haastamisella.

Tilanne on perussuomalaisille uusi, mutta perussuomalaisissakin reagoidaan nopeasti. Se nähtiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla, jossa perussuomalaisten kysymykset koskivat maahanmuuton sijasta lapsiperheiden asioita.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio muun muassa ehdotti, että kolmannen lapsen synnyttänyt voisi vapautua kokonaan tuloverosta.

Keskustasta ja perussuomalaisista on tullut kotimaisen politiikan taistelupari, ja nyt keskustassa toivotaan, että muuttunut strategia näkyisi värähdyksenä seuraavissa gallupeissa.

Jos kannatus ei lähde nousuun, keskustassa voidaan yrittää lohduttautua sillä, että seuraavat vaalit, kuntavaalit, pidetään vasta 2021.

18.10. klo 10: Täydennetty tieto siitä, että Pekka Aittakummun (kesk) mukaan keskustan perhealoitteesta päätettiin jo edellisenä torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?