Keskusta vaatii ajankohtais­keskustelua lapsista ja perheistä – vara­puheenjohtaja oudoksuu lapsi­vapaisiin hotelleihin tehtäviä pakettimatkoja

Julkaistu:

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen visioi ”varamummosysteemistä”.
Keskusta vaatii, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta.

Keskustan aloitteen taustalla on ennätysalhainen syntyvyys: syntyvyys laskee jo yhdeksättä vuotta peräkkäin ja Tilastokeskuksen uusimman ennusteen mukaan Suomen väkiluku uhkaa pienentyä jo 2031.

Konkretiaa keskustan aloitteessa on niukasti.

Keskustan mukaan perhe-etuuksiin tehtäviä parannuksia on jatkettava ja perhekeskukset ja perheiden arjen tuki, esimerkiksi kotiapu, on jalkautettava kaikkialle Suomeen.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni mainitsi, että ensi vuoden budjetti sisältää 20 euron korotuksen vähimmäispäivärahoihin. Neljännestä ja sitä seuraavista lapsista maksettavia lapsilisiä ollaan korottamassa kymmenellä eurolla kuussa.

Hallituksen toimenpidelistalla oleva perhevapaauudistus tulee olemaan Kulmunin mukaan ”iso taloudellinen satsaus”. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan kotihoidontuki jatkuu nykymuotoisena.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, ettei Suomea käännetä lapsi- ja perheystävällisemmäksi pelkästään rahalla, vaan asenteiden on muututtava.

Kurvinen pohdiskeli, voitaisiinko kaupunkiseuduillakin tukea nykyistä enemmän ”varamummosysteemiä”.

– Eläkeläiset ovat nykyään virkeitä ja aktiivisia, siinä ajautuisi monelle kaupunkilaiselle mielekäs tapa osallistua ja tehdä hyvää.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen teroitti, että suomalaiseen yhteiskuntaan olisi saatava ”mummolamaista asennetta”.

– Niilläkin perheillä pitää olla turvasatama, joilla ei ole saatavissa isovanhempia lapsiperhearkeen tueksi, Honkonen maalaili.

Honkonen kertoi oudoksuvansa etelässä ”lapsivapaisiin” hotelleihin järjestettäviä pakettimatkoja ja lapsia vieroksuvia ravintoloita.

– Paljon käydään ruohonjuuritason keskustelua siitä, että on epäkorrektia tuoda pieniä lapsia ravintoloihin, koska ne häiritsevät toisten ihmisten illanviettoa, tällaisista haluaisin eroon.

Myös Kulmuni kuvaili lapsiin liittyvää julkista keskustelua syyllistäväksi.

Keskusta on ollut Kulmunin mukaan uranuurtaja siinä, miten valtioneuvoston jäsenet pitävät perhevapaita. Tällä hetkellä keskustan ministerivitjasta perhevapaalla on tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Honkonen toi esiin, että Kimmo Tiilikainen (kesk) oli ensimmäinen mieskansanedustaja, joka käytti perhevapaata vuonna 2003.

– Se, että mieskansanedustaja käyttää perhevapaata, on tullut hyväksytyksi asiaksi ihan viimeisinä vuosina. Moni asia on mennyt parempaan suuntaan, Honkonen summasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt