Ex-puhemies Maria Lohela löysi työpaikan Liike Nytin riveistä – nostaa silti sopeutumisrahaa

Julkaistu:

Harry Harkimon mukaan Lohela toimii Liike Nytissä osa-aikaisena työntekijänä. Kevan mukaan kokopäivätyö jäädyttäisi sopeutumisrahan maksatuksen.
Eduskunnan entinen puhemies Maria Lohela kohautti viime kaudella tekemällä kaksi loikkaa – ensin Lohela loikkasi perussuomalaisista sinisiin ja sen jälkeen sinisistä Liike Nytiin.

Lohela ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, mutta on toiminut keväästä lähtien suunnittelijana Harry Harkimon yhden miehen eduskuntaryhmässä Liike Nytissä.

Työllistymisestään huolimatta Lohela nostaa yhä sopeutumisrahaa, jonka ajatuksena on taata entisille kansanedustajille toimeentuloturva työttömyysajalle.

IS tiedusteli Lohelalta, onko sopeutumisrahan nostaminen hänen tilanteessaan perusteltua.

– Lainsäätäjä on halunnut sopeutumisrahasta sellaisen, jota voi saada myös töissä ollessa ja se leikkautuu tulojen noustessa, aivan kuten soviteltu päivärahakin. Tietenkin lakisääteiset etuudet kuuluvat kaikille lain tarkoittamille henkilöille, Lohela viestitti IS:lle.

Sopeutumisrahojen maksatuksesta vastaavan Kuntien eläkevakuutuksen Kevan erityisasiantuntija Lauri Kitunen ei ota kantaa Lohelan tapaukseen, mutta kertoo, että työskentely ja ansiotulot eivät automaattisesti estä sopeutumisrahaa.

– Esimerkiksi kahden kauden edustajalla voi normaalitilanteessa olla sopeutumisrahan lisäksi ansiotuloja noin 1500 euron edestä ennen kuin tulot vähentävät sopeutumisrahaa. On siis mahdollista, että joku tekee osa-aikaista työtä.

Harkimo viestittää, että Lohela on työskennellyt Liike Nytissä osa-aikaisena työntekijänä 6. toukokuuta lähtien. Harkimon mukaan Lohela opiskelee myös yliopistossa.

Erikseen kysyttäessä myös Lohela tähdentää, että Liike Nytin suunnittelijan työssä on kyse osa-aikaisesta työstä.

Kevan mukaan sopeutumisrahan maksaminen keskeytetään, jos sopeutumisrahan saaja työllistyy kokoaikaisesti sopeutumisrahakauden aikana.

Tätä kohtaa ei löydy suoraan laista, mutta Keva katsoo, että heidän tulkintansa sopii lain henkeen.

Sopeutumisrahaa hakiessa esitetään arvio tuloista. Keva voi tarkistaa takautuvasti sopeutumisrahan määrää, jos etuutta saavan ex-kansanedustajan ansio- tai pääomatulot ovat ilmoitettua suuremmat.

Kitunen sanoo, että sopeutumisturvajärjestelmää on pyritty kehittämään lähemmäksi palkansaajien ja yrittäjien työttömyysturvajärjestelmää.

– Soviteltua päivärahaahan voi saada osa-aikatyön tai keikkatyön ajalta. Sama periaate koskee sopeutumisrahaa. Kumpaakaan etuutta ei ole tarkoitettu kokoaikatyön ajalle.

Sopeutumisrahaa nosti syyskuussa yksi entinen europarlamentaarikko Eija Riitta-Korhola (kok) sekä 59 entistä kansanedustajaa, heidän joukossaan viisi sinisten entistä ministeriä, Timo Soini, Sampo Terho, Jussi Niinistö, Pirkko Mattila ja Jari Lindström.

Soini on kertonut kirjoittavansa kirjaa populismista. Äskettäin Soini kertoi blogissaan olleensa Lontoossa haastattelemassa EU-vastaisen leirin keulahahmoa Nigel Faragea kirjaansa.

Terho viestitti elokuun lopussa nostavansa sopeutumisrahaa niin lyhyen hetken kuin suinkin mahdollista. Niinistö kertoi nostavansa sopeutumisrahaa, kunnes saa töitä.

Sopeutumisrahan nostajien joukossa oli syyskuussa kuudeskin ex-ministeri, Juha Rehula (kesk).

Sopeutumiseläkejärjestelmän lakkauttanut laki astui voimaan maaliskuussa.

Uudistuksella tähdättiin muun muassa siihen, että entisillä kansanedustajilla ei ole etuusjärjestelmään liittyviä kannusteita jäädä varhain pois työelämästä.

Sopeutumisrahan tasossa on merkittäviä eroja: yli 15 vuotta kansanedustajana toiminut saa sopeutumisrahaa 3700–3800 euroa kuukaudessa. Ministerivuodet tuovat oman lisänsä etuuden tasoon.

Jos kansanedustaja on sopeutumisrahan päättyessä täyttänyt 59 vuotta, sopeutumisrahaa voidaan maksaa 65 vuoden ikään asti.

Sopeutumisrahaa maksetaan 1–3 vuotta.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt