Keskustassa hiillyttiin naudan­lihan vähentämisestä: ”Kasvismafia vie ihmisiltä oikeuden syödä, mitä he haluavat” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustassa hiillyttiin naudan­lihan vähentämisestä: ”Kasvismafia vie ihmisiltä oikeuden syödä, mitä he haluavat”

Keskustan Hannakaisa Heikkinen kehottaa opiskelijoita vaatimaan tietoa siitä, mistä tuodulla proteiinilla naudanliha korvataan.

15.10.2019 19:53

Helsingin kaupungin ja yliopiston ruokaloiden päätökset vähentää naudanlihan käyttöä opiskelijaravintoloissa, päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa iskivät tiistaina syvälle keskustan kiukkusuoneen.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk) mukaan kyse on ihmisten oikeudesta valita ateriansa sisältö itse.

– Soisin, että edes aikuinen opiskelija saisi itse valita mitä syö, eikä ravintolaketju päättäisi, mitä lautasella saa olla, hän ihmettelee.

Heikkinen huolestui myös siitä, kärsiikö ruoan ravitsemus päätösten myötä.

– Päätökset voivat olla myös hyvin vahingollisia ravitsemuksellisesti, Heikkinen muistuttaa.

– Ei viedä maitoa heidän aterioilta, jotka eivät itse pysty päättämään! Suomalaiset maito on tuttu ja terveellinen osa lasten ja vanhusten ravitsemusta, hän totesi hiljattain myös Twitterissä.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk)­

Helsingin yliopiston ravintoloissa aiotaan luopua naudanlihasta ensi helmikuussa. Unicafe korvaa naudanlihaa sian- ja siipikarjan lihalla ja tavoittelee kasvisruoan osuuden nostamista yli puoleen jo ensi vuonna.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että myös Helsingin kaupunki aikoo vähentää naudanlihan käyttöä päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa.

Lihan ja maidon kulutus on puhuttanut viime aikoina runsaasti Helsingin valtuustossa.

Heikkinen uskoo, että kotimainen liha on lopulta myös ilmastoystävällisempi vaihtoehto kuin ulkomailta rahdatut kasvikset, kana tai possu.

– Jos ratkaisuja perustellaan hiilijalanjäljen pienentämisellä, niin tätä ei ole tutkittu. Jos proteiini korvautuu ulkomailta tuodulla kasviproteiinilla, ei varmastikaan tehdä ilmaston kannalta oikeita ratkaisuja.

Heikkinen kehottaakin opiskelijoita vaatimaan tietoa siitä, mistä tuodulla proteiinilla liha korvataan.

– Olisi hyvä, että opiskelijat olisivat tietoisia ja valveutuneita, ja haluaisivat tästä myös selvityksen.

Jos vastaavia päätöksiä tulee tulevaisuudessa ympäri Suomea kunnanvaltuustojen pöydille, tulisi niistä käydä Heikkisen mukaan avoin ja tietoon perustuva keskustelu ennen äkkinäisiä ratkaisuja.

– Meillä on toki huoli siitä, että menee lapsi pesuveden mukana. Jos me tällaisilla suurilla päätöksillä heikennämme maatalouden edellytyksiä, niin puhutaan satojen tuhansien ihmisten työpaikoista.

– Siksi pitäisi pitää kokonaiskuva hallussa. On tärkeää, ettei tehtäisi tunnepohjaisesti vääriä ratkaisuja.

Päätökset lihan vähentämisestä Helsingissä saivat tänään muutkin keskustan kansanedustajat ottamaan asiaan kantaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kysyy Twitterissä, mikseivät opiskelijat saa päättää itse, mitä syövät?

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen­

Kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk) pitää Helsingin yliopiston ravintoloiden päätöstä lopettaa naudanlihan tarjoilu käsittämättömänä.

– On kestämätöntä, että ”kasvismafia” yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat, Kalmari kysyy tiedotteessaan.

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari­

Kalmari uskoo kotimaisen naudanlihan korvautuvan päätöksen seurauksena ulkomaisella tuontiruoalla, ”maailman ääristä rahdatuista kasviksista alkaen”.

– On syytä muistaa, että kotimaisessa naudanlihantuotannossa ei käytetä soijaa tai palmuöljyä, joiden tuotanto uhkaa sademetsiä. Sen sijaan naudat huolehtivat kulttuurimaisemista ja monimuotoisuudesta laiduntamalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?