Hallitus satsaa ensi vuonna sote-hankkeisiin 70 miljoonaa euroa – Kiuru: ”Rahan voi käyttää lavealla pensselillä”

Julkaistu:

Politiikka
Hallitus haluaa luoda moniammatillisia sosiaali- ja terveyskeskuksia.
Sote-uudistus on taas täällä.

Tällä kertaa uudistuksen hieromista jatkaa pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi tiistaina, että uudistuksessa pyritään menemään ”ihminen edellä”.

Keskiössä on Kiurun mukaan perusterveydenhuollon parantaminen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila huomautti tiedotustilaisuudessa, että kustannusten nousun hillitsemistä ei mainita hallitusohjelmassa, mutta virkamiehet olivat ”rohkeita ja laittoivat sen tyrkylle” esittelykalvoihin.

Kiuru kertoi hallituksen satsaavan ensi vuonna sote-kehittämishankkeisiin 70 miljoonaa euroa. Eurot jakaantuvat maakunnille väestömäärän perusteella – ylivoimaisesti suurimman osan potista saa Uusimaa.

Hankkeita voivat toteuttaa maakunnat, mutta myös kunnat tai kuntayhtymät joko yksin tai yhdessä.

– Rahoitus jatkuu samantasoisena koko julkisen talouden suunnitelman ajan (2020–2023), tämä on pysyvää rahaa, Kiuru tähdensi.

Hankerahat voi käyttää Kiurun mukaan ”lavealla pensselillä maalaten”.

Valtionavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että hanke on tarpeellinen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi ja se tukee palveluiden kehittämistä ja tehostamista, hyvien käytäntöjen levittämistä sekä toimintatapojen uudistamista.

Hallitus haluaa luoda moniammattillisia sosiaali- ja terveyskeskuksia, joiden palveluihin kuuluisi ainakin perusterveydenhuollon, suun terveydenhoidon, sosiaalityön ja kotihoidon lähipalveluja, kotisairaala, mielenterveys- ja päihdehuollon perustason palveluja, avokuntoutuspalveluja, kansansairauksien ehkäisyä sekä neuvola- ja muita ehkäiseviä palveluja.

Hallitus tarkastelee myös lääkäritarpeita. Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Pasi Pohjolan mukaan perusterveydenhuollossa on tällä hetkellä 300 lääkärin virkaa auki.

– Tällä rahalla palkataan osittain lääkäreitä sinne, missä on pula. Lääkärivajetta ei kuitenkaan ole 60 prosentissa nykyisistä terveyskeskuksista, Kiuru sanoi.

Hallitus haluaa taata hoitoonpääsyn viikossa ja on puhunut jopa tuhannen lääkärin palkkaamisesta.

Hallituksen sote-ratkaisusta ei kuultu vielä yksityiskohtia. Rinteen hallitus rakentaa sote-uudistusta Sipilän hallituksen tavoin 18 maakunnan ympärille.

Laajaa valinnanvapautta ei olla säätämässä, vaan maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat hallitusohjelman mukaan täydentävinä palveluiden tuottajina.

Maakuntien verotusoikeutta valmistellaan erikseen parlamentaarisessa komiteassa.

Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisu on tarkoitus selvityttää vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Sipilän hallituksen sote-malli kaatui maaliskuussa. Uudistuksen valmisteluun ehdittiin käyttää 200 miljoonaa euroa.

Uudistuksen projektijohtaja, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg on vakuuttanut, etteivät valmistelurahat menneet hukkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt