Pekka Haavisto Nobel-palkinnon saajasta: Nuoren sukupolven uudenlainen afrikkalainen johtaja – ”Luo monella tavalla toivoa Afrikassa”

rac

Julkaistu:

Ulkoministeri Pekka Haavisto on tavannut Nobel-palkinnon saajan, Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin kolme kertaa viimeisten kuukausien aikana.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) pitää Nobelin rauhanpalkinnon antamista Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille suurena tunnustuksena tämän työstä paitsi kotimaassa, myös naapurimaiden hyväksi.

– Hän on tällainen nuoren sukupolven uudenlainen afrikkalainen johtaja, joka pyrkii luomaan rauhaa ja vakautta omalle alueelleen, kunnioittaa ihmisoikeuksia ja pyrkii koko Afrikan sarven vakauteen. Hän luo monella tavalla toivoa Afrikassa, Haavisto kuvailee.

Haavisto kertoo tavanneensa Abiy Ahmedin lyhyen ajan sisällä peräti kolme kertaa.Ensin heinäkuussa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Toisen kerran elokuussa Khartoumissa, kun Sudanin armeijan johto ja protestiliikkeen johtajat allekirjoittivat historiallisen sopimuksen siirtymisestä kohti siviilihallintoa.

Kolmannen kerran Haavisto tapasi pääministerin syyskuun lopulla YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa.
Norjan parlamentin Nobel-komitea perusteli palkintoa Ahmedin pyrkimyksillä rakentaa rauhaa ja kansainvälistä yhteistyötä sekä erityisesti hänen päättäväisellä toiminnallaan ratkaista pitkään jatkunut konflikti naapurimaan Eritrean kanssa.

– Se on myös tunnustus sille, mitä hän on tehnyt omassa maassaan. Eli demokratian voitto, poliittisia vankeja on vapautettu. Ja mitä hän on tehnyt naapurimaansa Eritrean kanssa, eli dialogi on auennut maiden välillä ja sotakirveet on haudattu, Haavisto kuvailee.

Ennen kaikkea palkinto on hänen mukaansa kuitenkin tunnustus siitä, mitä Abiy Ahmed on tehnyt naapurimaa Sudanissa.

– Naapurimaan pääministerille annettiin suuri tunnustus siitä, että hän on auttanut näitä ihmisiä ja tukenut heitä rauhanprosessin aikana. Hän on tehnyt todella hienon työn.

Vedonlyöjien ennakkosuosikki tämän vuoden Nobel-palkinnon saajaksi oli pitkään ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka sai runsaasti huomiota muun muassa taannoisessa YK:n ilmastokokouksessa pitämässään puheessa.

Myös Haavisto kertoo uskoneensa vielä eilen torstaina tämän voittoon.

– Tietysti ensin ajattelin eilen mielessäni, että se on se Greta Thunberg, kun tämä ilmastolakkolaisuus on saanut nyt niin paljon huomiota, Haavisto sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt