Setä Arkadia: Rinteen hallitusta ei arvostella eli turpa tukkoon, virka­miehet!

Julkaistu:

Setä Arkadia
Valtiovarainministeriön virkamiehet uskalsivat arvostella hallituksen talouspolitiikkaa, kunnes pääministeri Antti Rinne (sd) kertoi ”keskustelleensa” heidät hallituksen linjan taakse, kirjoittaa Setä Arkadia alias Timo Haapala hiukan ihmetellen.
Setä Arkadia on jo kauan ihmetellyt, miten kansanedustajat jaksavat vuosi toisensa jälkeen istua päivä- ja iltatolkulla jäkättämässä hallituksen budjettiesityksestä.

Tiistaina alkoi budjetin lähetekeskustelu. Sitten budjettia jauhetaan valiokunnissa, kunnes joulukuussa on vuorossa suuren salin palautekeskustelu. 57,6 miljardin budjettiin eduskunta saa tehdä noin 40 miljoonan euron muutokset. Siinä on eduskunnan budjettivalta, alle promillen luokkaa!

Tänä vuonna oman mausteensa keskusteluun tuo se, että kyseessä on pääministeri Antti Rinteen (sd) viiden puolueen sekametelihallituksen ensimmäinen budjettiesitys, joka rakentuu enemmän uskon kuin realismin varaan. Samaa yrittivät varoittaa valtiovarainministeriön virkamiehet, nuo käsittämättömän rohkeat valtiontalouden vartijat.

Ylijohtaja Mikko Spolander oli pannut ministeriön tiedotteeseen jopa ennen kuulumattoman huutomerkin (!) kertoakseen, ettei hallituksen keinoilla talouskasvu riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin, kuten ei (!) taatusti riitäkään (!). Niitä odotellessa, virkamiehet vinoilivat Rinteen työllisyyskonsteille, joita odotetaan nyt kuin ihmeaseita kolmannen valtakunnan loppuvaiheessa.

Tematiikka kalskahti muutenkin kolkon tutulta, kun Rinne tiistaina sanoi virkamiesten tukevan nyt yksimielisesti hallituksen linjaa:

– Varmistin sen tänä aamuna keskustelemalla ylijohtaja Mikko Spolanderin ja valtiosihteeri Martti Hetemäen kanssa taloudellisesta katsauksesta. Lopputulos oli se, että virkamiehet tukevat hallituksen finanssipoliittista linjaa.

Jawohl!

Hetemäki muuten lähteekin kalppimaan, paikka on auki.

Toki budjetin kautta vaikutetaankin, mutta siinä tarvitaan ministerinatsoja. Soinissa Etelä-Pohjanmaalla muistellaan vieläkin, miten pikkupitäjän peltotietkin päällystettiin Eino ”Hymy-Eino” Uusitalon (kesk) aikana. Katkeria riitojakin jää. Nykyisin EU-parlamentissa vaikuttava Mauri Pekkarinen (kesk) ei ole vieläkään antanut anteeksi Ole Norrbackille (r) sitä, että tämä teetätti Raippaluotoon pitemmän sillan kuin Pekkarinen Kärkistensalmeen, nykyisen kesäpaikkansa viereen – vaikka siltojen piti olla samanmittaisia.

Ennen vanhaan yöllisissä budjetti-istunnoissa väsyneet edustajat kävivät jopa toistensa kraiveliin. Viimeisimmät muistot vanhoilta hyviltä ajoilta toi esiin Teuvo Hakkarainen (ps) toissa vuonna, mutta Teuvon kautta puhui myös pikkujouluissa nautittu pöllö-öljy, eikä Teuvon tempaisujen jälkeen budjetti-istuntoja ja pikkujouluja enää pidetä päällekkäin.

Kun valtiovarainministerin virkamiehet puhdistavat haavojaan, kansakunta odottaa sydän läpättäen, miten käy lainsäädännön arviointineuvostolle. Se kun meni hulluuksissaan huomauttamaan, ettei hallituksen päätös lakkauttaa aktiivimalli täytä hyvän lainsäädännön edellytyksiä.

Setä A. odottaa, kun Rinne kertoo kyselytunnilla arviointineuvoston sittenkin tukevan hallituksen linjaa:

– Varmistin sen tänä aamuna keskustelemalla Leila Kostiaisen (arviointineuvoston puheenjohtaja) kanssa. Lopputulos oli, että arviointineuvosto kannattaa hallituksen esitystä...

PS 1. Syksyn tes-neuvotteluissa todella kovan linjan työehtoshoppailijat saavat epäilemättä tukea vihreiltä. Turussa vihreät ovat nimittäin kannattaneet kohutun, kaupungin omistaman Arkea Oy:n noin tuhannen työntekijän tes-aseman heikentämistä. Postin järjestelyjen suhteen vihreät olivat kitisevinään, mutta Turussa työläiselle näytetään kaapin paikka vihreiden johdolla! Mainittakoon, että vihreiden linjauksien takana valtuustossa istuu myös Ville Niinistö (vihr). Muutama kuukausi europarlamentissa takoi Villelle kalloon kapitalismin rautaiset lait.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt