PS:n ryhmä­puheen­johtaja Tavio vaitonainen Sebastian Tynkkysen tuomiosta: ”Ei ole lainvoimainen”

Julkaistu:

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen pitää kohtuuttomana 50 päiväsakon tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Oulun käräjäoikeus on tuominnut kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps) sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomioon johtanut Facebook-päivitys käsitteli islamia ja terrorismia.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään torstaina.

Tynkkynen julkaisi Facebook-päivityksensä maaliskuussa 2016, ja se oli luettavissa tammikuulle 2018.

Käräjäoikeus langetti Tynkkyselle 50 päiväsakkoa. Se on hänen tuloillaan on 4 050 euroa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi aiemmin päivällä IS:lle Tynkkysen tuomiota lyhyesti.

– Herättäähän tämä keskustelua sananvapauden rajoista, Tavio totesi.

Tavio ei ennen ryhmäkokousta ottanut kantaa siihen, puidaanko Tynkkysen tuomiota eduskuntaryhmässä tai hyväksyykö ryhmä Tynkkysen kirjoittelua.

– Tuomio ei ole lainvoimainen.

Halla-aho MTV:lle: ”Pykälä mahdollistaa absurdiuteen menevät tulkinnat”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Tynkkysen tuomiota MTV Uutisille. Halla-aho pitää epätodennäköisenä, että tuomiosta seuraa Tynkkyselle seuraamuksia ryhmässä.

Halla-aho kertoi MTV:lle, että edustajakollega Tynkkynen totesi päivityksessään ”Allahin palvonnan yhdistävän islamistisia terroristeja”.

– Tämän sanominen on nyt sitten oikeuslaitoksessa todettu rikolliseksi. Minun on tätä vähän vaikea ymmärtää. --- Valitettavasti nykyinen huono ja epämääräinen lainsäädäntö, tämä kyseinen rikospykälä mahdollistaa absurdiuteen menevät tulkinnat., Halla-aho sanoi kanavalle antamassaan haastattelussa.

Tynkkynen kommentoi IS:lle tuomiota tuoreeltaan torstaina eduskunnassa perussuomalaisten ryhmäkokouksen jälkeen.

– Aivan ehdottomasti valitan tuomiosta, hän sanoi.

Tynkkynen kritisoi etenkin rangaistuksen suuruutta. 50 päiväsakkoa on hänen mukaansa yksinkertaisesti liikaa. Hän on saanut tuomion muslimeita ja islamia koskeneista Facebook-päivityksestä aiemminkin. Silloin tuomio oli 20 päiväsakkoa.
– 50 päiväsakkoa on aivan käsittämätön määrä. Uutisissa kerrottiin vasta tapauksesta, jossa entinen jääkiekkoilija sai niin ikään 50 päiväsakkoa, mutta hänen rikoksensa oli oman kymmenkuukautisen vauvansa pahoinpitely. Sanat eivät riitä kuvaamaan tilannetta, ja tämä sotii täysin omaa oikeustajuani vastaan, Tynkkynen sanoi.

”Islamia pitää voida kritisoida”

Oulun käräjäoikeuden tuomion mukaan Tynkkysen päivityksestä syntyy lukijalle käsitys, että islaminuskolla ja terrorismilla on selvä yhteys. Käräjäoikeuden mukaan ”teksti on kohdistunut yleisesti islaminuskoa tunnustaviin”.

Tynkkysen mielestä syyttäjän tulkinta Facebook-päivityksen sisällöstä on virheellinen.

– En missään nimessä yleistänyt päivityksessäni, että kaikki muslimit ovat terroristeja. Islamin lieveilmiöitä pitää voida kritisoida.

Tynkkynen arvostelee myös oikeusprosesseja, joissa hänen mukaansa ei ole minkäänlaista harkintavaltaa: kun valtakunnansyyttäjä ajaa syytettä, siitä seuraa aina tuomio.

Tuomiostaan huolimatta Tynkkynen kertoi olevansa ”hyvällä fiiliksellä”.

– Olen saanut aivan valtavasti tukea sekä kannattajiltani että puolueelta.