Rinteen hallitus saa yrittäjiltä arvosanan 5,5 – PS vahvistanut asemaansa toiseksi suosituimpana yrittäjä­puolueena

Julkaistu:

Kokoomus on yhä ylivoimaisesti suosituin puolue yrittäjien keskuudessa. Vihreät on kirinyt keskustan rinnalle. Yrittäjägallupin perusteella demareita kannattaa vain prosentti yrittäjistä.
Yrittäjät antavat pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitukselle välttävän arvosanan yrittäjyyden ja työllisyyden edistämisestä, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjägallupista.

IS:n haltuunsa saamasta gallupista ilmenee, että yrittäjät antavat yrittäjyyden edistämisestä arvosanan 5,43 ja työllisyyden edistämisestä arvosanan 5,46.

Juha Sipilän (kesk) hallitukselle yrittäjät antoivat viime joulukuussa yrittäjyyden edistämisestä arvosanan 7.

Kantar TNS:n syyskuun lopussa ja lokakuun alussa tekemään kyselyyn vastasi 1006 pk-yrityksen edustajaa, joista suurin osa, 448, on yksinyrittäjiä. 426 vastaajaa toimii yrittäjinä 2–9 henkilön yrityksissä.

– Yrittäjät ovat kriittisiä hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikkaa kohtaan. Odotetaan näyttöjä. Sipilän hallitus sai parempia arvosanoja, mikä ei ole yllätys. Sipilän hallituksessa oli enemmän yrittäjien omaksi kokemia puolueita, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä. https://infogram.com/arvosanarinteenhallitukselle-1ho16vnwlz9x2nq?live

Kokoomus on edelleen ylivoimaisesti suosituin puolue yrittäjien keskuudessa: kyselyyn vastanneista 39 prosenttia äänesti kokoomusta huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Jos eduskuntavaalit olisivat nyt, kokoomusta äänestäisi 36 prosenttia yrittäjistä.

Perussuomalaiset on vahvistanut asemaansa toiseksi suosituimpana yrittäjäpuolueena: 14 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoo äänestäneensä perussuomalaisia eduskuntavaaleissa.

Jos vaalit olisivat nyt, perussuomalaisia äänestäisi 17 prosenttia yrittäjistä.

Perussuomalaisten suosio yrittäjien keskuudessa on noussut nopeasti, vielä viime joulukuussa vain kuusi prosenttia yrittäjistä nimesi perussuomalaiset suosikkipuolueekseen.

– Pääasiallinen selitys on laajempi poliittinen suhdanne. Perussuomalaiset on noussut, ja heidän viestinsä tavoittaa myös yrittäjiä, Pentikäinen arvioi.

Kun aineistosta siivotaan pois ne vastaajat, jotka eivät ole äänestäneet tai eivät osaa tai halua kertoa kantaansa, niin kokoomus ja perussuomalaiset erottuvat yhä selvemmin.

Näiden kantansa kertoneiden ja oman arvionsa mukaan äänioikeuttaan käyttävien yrittäjien keskuudessa kokoomuksen kannatus on tällä hetkellä 44 prosenttia ja perussuomalaisten 21 prosenttia.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä. https://infogram.com/mitapuoluettayrittajataanestaisi-1hd12y9w59dx6km?live


Keskusta on pyrkinyt profiloitumaan Rinteen hallituksessa yrittäjien puolustajana – yksi puolueen kynnyskysymyksistä oli, ettei yrittäjien verotus kiristy ja keskusta piti kiinni hallitusneuvotteluissa siitä, ettei yrittäjävähennystä poistettu eikä listaamattomien yritysten osinkoverotusta kiristetty.

Keskustan suosio yrittäjien keskuudessa on pysytellyt silti vuodesta 2015 lähtien alle 15 prosentissa.

– Arvelen, että kriittisyys liittyy yleiseen talouspolitiikan linjaan. Näyttöjä odotellaan erityisesti työmarkkinauudistusten ja yrittäjyysohjelman osalta. Keskustalla on nyt ilman muuta hyvä näytönpaikka, keskustan listoilta europarlamenttiin 2014 pyrkinyt Pentikäinen kommentoi.

Keskustan trendi yrittäjäkannatuksessa on laskeva: kevään vaaleissa 13 prosenttia yrittäjistä äänesti keskustaa, mutta jos vaalit pidettäisiin nyt, keskustan takana olisi kymmenen prosenttia yrittäjistä.

Vihreät on kirinyt keskustan rinnalle jaetulle kolmannelle sijalle.

– Perussuomalaisten ja vihreiden suosio korostuu yksinyrittäjien parissa. Mitä isompi yritys, sitä varmemmin tuetaan kokoomusta. Keskustan kannatus korostuu pohjois- ja itäsuomalaisten yrittäjien parissa.


Pääministeripuolue Sdp:n kannalta uusin yrittäjägallup on synkkää luettavaa – gallupin perusteella vain prosentti yrittäjistä äänestäisi demareita, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Demareiden kannatus yrittäjien keskuudessa on ollut viimeisen neljän vuoden aikana 2–3 prosentin tasolla.

– Moni yrittäjä on noteerannut Sdp:n verolinjan ja nihkeyden työmarkkinauudistuksiin. Sdp:llä on ollut aiemmin huomattava yrittäjäkannatus. Siksi näen, että heillä on yrittäjäkunnassa kannatuspotentiaalia, jos vain linja on kohdallaan, Pentikäinen katsoo.

Sdp on halunnut kiristää listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta ja poistaa yrittäjävähennyksen. Tilalle Sdp on tarjonnut pienyritysten alv-alarajan nostoa 30 000 euroon sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen liittyvää verovähennystä. Verotuksen painopistettä Sdp siirtäisi omistuksiin.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla Sdp lanseerasi kampanjan, jossa se kävi jakamassa suklaarasioita pienyrittäjille. Kampanja sai ristiriitaisen vastaanoton.

Myös Rkp:n ja vasemmistoliiton kannatus yrittäjien keskuudessa on vähäistä: Rkp:ta ja vasemmistoliittoa äänestäisi kaksi prosenttia yrittäjistä, kristillisdemokraattien kannatus on prosentin luokkaa.

Suomen Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämän gallupin virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt