Keskustalaiset ja perussuomalaiset ottivat yhteen maahanmuutto­politiikasta: ”Tutustukaa todellisuuteen”

Antti Kurvinen (kesk) ihmetteli perussuomalaisten ”monomaanista puhetta”. Ville Tavio (ps) peräänkuulutti Suomi ensin -linjaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että turvapaikanhakijamäärät ovat laskeneet sen jälkeen, kun perussuomalaiset ”menivät sekaisin, riitautuivat ja lähtivät hallituksesta”.

9.10.2019 16:32

Keskustalaiset haastoivat hanakasti perussuomalaisia eduskunnan budjettikeskustelussa keskiviikkona.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen katsoi, että ainut asia, joka perussuomalaisilla on mielessä on se, ”onko Suomessa eri näköisiä, eri kieltä puhuvia, eri vakaumuksia omaavia ihmisiä”.

– Me tarvitaan it-alalle osaajia, esimerkiksi kotiseudulleni Pohjanmaalle teollisuuteen ihmisiä, samoin turkis- ja maatalouteen, eikö Suomeen saa tulla vieraskielisiä osaajia?

Petri Honkonen (kesk) kutsui perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaa julmaksi ja kysyi, miten perussuomalaiset ratkaisisivat niiden yritysten tilanteen, jotka eivät pärjää ilman ulkomaista työvoimaa.

– Ne joutuisivat ehkä siirtämään tuotannon pois Suomesta, kun työntekijöitä ei ole saatavilla. Tutustukaa todellisuuteen.

Sebastian Tynkkynen (ps) sanoi, että matalapalkkaista työvoimaa ei tarvita Pohjanmaalle eikä muuallekaan, vaan ”suomalaiset pitää saada töihin”.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio peräänkuulutti ”Suomi ensin -linjaa” ja hämmästeli puheita siitä, ettei ”mansikoita poimita ilman ulkomaalaisia”.

– Nyt näyttää, että koko keskustan eduskuntaryhmä on tällä linjalla. Jos meillä on yli puoli miljoonaa työnhakijaa ja 200 000 työtöntä, miksi ette halua etsiä näiden joukosta marjanpoimijoita? Se on järkevää, että Supercell-työntekijöitä houkutellaan Suomeen, mutta entä somalit, afgaanit, irakilaiset? Eivät he marjanpoimijoiksi ole menneet.

Hussein al-Taee (sd) kysyi, ketkä ovat hyviä maahanmuuttajia, jos myös töissä olevat maahanmuuttajat ovat huonoja maahanmuuttajia.

– Moni lapsi, jonka isä tai äiti on pitsanpaistaja, kokee, että hänen isänsä ja äitinsä ammatista ei saisi tuntea ammattiylpeyttä. Tämä eriarvoistaa myös lapsia, tämän on loputtava.

Työperäisen maahanmuuton lisäksi istuntosalissa käsiteltiin humanitaarista maahanmuuttoa.

Tynkkynen nosti esiin paljon huomiota herättäneen tapauksen, ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätöksen luovuttaa Kempeleellä sijaitseva kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Tynkkysen mielestä keskustalaisten pitäisi hävetä, kun he palkitsivat turvapaikanhakijoille kotiaan tarjonneen Sipilän kultaisella ansiomerkillä.

Päivi Räsänen (kd) sanoi, että Sipilän kritisoiminen kotitarjouksen vuoksi ”sattuu sydämeen”.

– Tunnen hyvin tapauksen, josta ei ole voinut turvallisuussyistä kertoa enempää. Vahvistan tarinan todeksi, tämä perhe on tehnyt palveluksen suomalaisille ja vetoan, että tätä tapausta ei käytettäisi enää edustaja Sipilää vastaan.

Sipilän mukaan hänen kotiinsa olisi muuttanut perhe, joka oli joutunut vainotuksi muslimimaassa siksi, että he olivat kristittyjä ja toisaalta sen takia, että he olivat auttaneet länsimaalaisia avustustyössä.

Wille Rydmanin (kok) mukaan tapaus on hyvä esimerkki siitä, että ministerien tulee olla varovaisia puheissaan niiden signaalivaikutuksen vuoksi.

Kokoomus ilmaisi huolensa pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen palautuspolitiikan löystymisestä.

Palautukset ovat jatkuneet myös Rinteen hallituskaudella, eikä poliisin toimivaltuuksia palautuspäätösten toimeenpanijana ole muutettu.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi, jatketaanko kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikkahakijoiden palautuksia ja tiedusteli, ollaanko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille myöntämässä työlupia.

IS kertoi aiemmin hallituksen selvittävän, miten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat saada nykyistä joustavammin oleskeluluvan työn perusteella.

– Tämä on vaarallista puhetta tilanteessa, jossa paine Eurooppaan on kasvamassa, Orpo sanoi.

Rinne sivuutti kysymyksen kielteisen päätöksen saaneiden oleskelu- tai työluvista ja tyytyi linjaamaan, että hallitus ei ole ”muuttamassa millään tavalla turvapaikkakehystä”.

– Jos turvapaikalle ei ole tarvetta, niin nopeasti maasta pois, Rinne sanoi.

Eduskuntavaalien alla Rinne herätti huomiota sanottuaan Ylen tentissä, että turvapaikanhakijat, joita ei voida palauttaa takaisin kotimaahansa, tulisi laittaa ”töihin ja äkkiä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?