Tunteet kuumenivat budjettikeskustelussa – kokoomusta syytettiin hurskastelusta ja tekopyhyydestä: ”Miten te kehtaatte – ja kyllähän te kehtaatte”

Julkaistu:

Maria Guzenina (sd) sydämistyi, kun Timo Heinonen (kok) syytti demareita suomalaisten huijaamisesta hoitajakeskustelussa.
Eduskunnassa kuultiin keskiviikkona politiikan klassikkolausahdus – tällä kertaa Maria Guzeninan (sd) suusta.

Guzenina sydämistyi, kun Timo Heinonen (kok) syytti demareita suomalaisten huijaamisesta hoitajakeskustelussa.

– Kyse on siitä, mitä sosialidemokraatit lupasivat. Nykyinen ministeri Kiuru, jota ei ole näkynyt koko viikkona täällä eduskunnassa, lupasi ennen vaaleja, että se on muutaman tunnin työ, yksi lause lakiin, 0,7 on voimassa. Mitä sitten tapahtui? Ei ole tulossa tällä vaalikaudella lainkaan. Minulle ja kokoomukselle riittää, että te pääministeri Rinne myönnätte, että te sumutitte suomalaisia. Henkilöstömitoitus tulee voimaan aprillipäivänä 2023 ja teille on siihen rahaa tässä (budjetti)kirjassa vain 1300:lle hoitajalle, kun tarve olisi 4400:lle, Heinonen purkautui.

Ex-peruspalveluministeri Guzenina sanoi, että kokoomuksen ”hurskastelu on surullista ja nimenomaan vanhusten puolesta”.

– Pyytäkää anteeksi. Jos asia olisi hoidettu toissakaudella, kuten sosialidemokraatit esittivät, eläisimme toisenlaisessa Suomessa. Katsokaa peiliin, arvon kokoomuslaiset, hävettää teidän retoriikkanne puolesta. Miten te kehtaatte! Guzenina äimisteli.

– Ja kyllähän te kehtaatte, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huikkasi hymyillen Guzeninan vierestä.

Toisin kuin muut puolueet, kokoomus ei ole sitoutunut siihen, että vanhustenhuollossa on 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohti, vaan on odottanut asiantuntija-arvion valmistumista.

Heinosen mukaan ”kokoomus ei vastusta 0,7:n hoitajamitoitusta osana kokonaisuutta”. Heinonen on tähdentänyt, että Rinteen hallitus on säätämässä väljempää henkilöstömitoitusta, johon lasketaan muitakin kuin hoitajia.

Kokoomus sai kritiikkiä tekopyhyydestä myös vihreiden taholta Saara-Sofia Sirénin (kok) ja Sanni Grahn-Laasosen (kok) tivattua, mitä turpeen verotuelle tehdään – Sirén kutsui turpeen verotukea ”erittäin haitalliseksi”.

– On yllättävää kuulla, että vihreät ovat tyytyväisiä tähän budjettiin, etenkin ilmastotoimien osalta tämä budjetti ei toteuta hallitusohjelmaa. Nyt saadaan leikattua 120 miljoonaa parafiinidieselistä, joka ei ehkä ole tulkittavissa edes ympäristölle haitalliseksi tueksi, Sirén sanoi.

Emma Kari (vihr) totesi, että ”sydäntä lämmittää tämä kokoomuksessa tapahtunut ilmastoherätys, joka tapahtui, kun kokoomus siirtyi oppositioon”.

Karin mukaan kokoomus oli edellisessä hallituksessa luomassa lisää ilmastolle haitallisia tukia eikä kyennyt ”leikkaamaan euroakaan ilmastolle ja ympäristölle haitallisista tuista”.

Rinne ei ottanut kantaa siihen, poistaako hallitus turpeelta verotuen. Rinne sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että verotuki poistuu, mutta tarkensi Iltalehdelle, että tuki poistuu ”jossakin vaiheessa”.

Hannu Hoskonen (kesk) piti voimakkaan palopuheen turpeen puolesta. Hoskosen mukaan turvetta tarvitaan edelleen puun tukipolttoaineena tai muuten vähäarvoiset puuhakkeet jäävät polttamatta.

– Emme voi jättää sahoille niitä kuorikasoja polttamatta. Se tarvitsee välttämättä tukipolttoaineen, te olette lakkauttamassa suomalaista energiajärjestelmää, älkää hyvät ihmiset valitko kivihiiliä ja öljyä, lopettakaa höpinä kokonaan! Hoskonen kiihtyi.

Oma taistelunsa käytiin keskustan ja perussuomalaisten välillä.

Keskustalaiset tarrasivat kiinni perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vaalikonevastaukseen vuodelta 2011, jossa Halla-aho väläytti kuntien verontasausjärjestelmän lopettamista.

Eduskuntaan tuolloin pyrkinyt Halla-aho sanoi Helsingin Sanomien vaalikoneessa, että kuntien pitäisi tulla toimeen omilla tuloillaan, ja kutsui tasausjärjestelmää ”kepulaiseksi aluepolitiikaksi”.

Antti Rantakangas (kesk) väitti, että miljoona suomalaista jäisi ilman peruspalveluita ja 250 kuntaa ajautuisi kriisiin, jos Halla-ahon vaalikonetoive toteutuisi.

– Ottakaa ryhmän listalle puheenjohtaja Halla-ahon kuntapolitiikan linja. Onko perussuomalaisten ryhmä Halla-ahon vai maakuntien miesten ja naisten kannalla? Rantakangas tivasi.

Kaisa Juuso (ps) piti ”erittäin epäreiluna”, että Halla-ahon vanhoja vaalikonevastauksia kaivetaan esille, kun Halla-aho ei ole itse salissa vastaamassa syytöksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt