Tuomiojan päiväkirjat: Lipponen tulistui Saksan Greenpeacen toimista – ”Lapin polttajat”

Julkaistu:

Erkki Tuomiojan mukaan Lipponen saattoi lyödä nyrkkiä pöytään voimasanojen säestämänä.
Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) kertoo vuosien 2001–2002 päiväkirjoissaan Tunnustan pelänneeni pahinta (Tammi) ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd) kulissien takaisista puuskista.

Lokakuussa 2002 eduskuntaryhmän kokouksessa oli esillä Vuosaaren satama, jota monet maakuntien demarit vastustivat.

– Siinä kohdin Lipponen hetkeksi pudottaa naamarinsa ja lyö nyrkkiä pöytään perkeleen säestämänä, Tuomioja kirjasi päiväkirjaansa.

Ärräpäät lensivät Tuomiojan mukaan myös hallituksen iltakoulussa, jossa käsiteltiin Saksan Greenpeacen toimia Lapin metsien suojelemiseksi.

– Lipposen kommentti on ”saatanan Lapin polttajat”, tarkoittamatta sitä vitsiksi.

Helmikuussa 2001 Lipponen ryhtyi takomaan Tuomiojan mukaan nyrkkiä pöytään eduskuntaryhmän kokouksessa, sätti puhujia ”löysästä lärväilystä” ja uhkasi ulosmarssilla.

Myös silloinen valtiovarainministeri, nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö hallitsi Tuomiojan mukaan dramaattiset eleet.

– Käymme ensin puolisen tuntia ihan asiallistakin keskustelua, päätymättä mihinkään, kunnes Niinistö ottaa harrastelijateatterirepertuaaristaan ”suuttunut ja loukattu valtiovarainministeri” -roolihahmon ja lopettaa vetämänsä neuvonpidon kävellen ulos, Tuomioja kuvailee budjettikiistaa.

Elokuussa 2002 pidetyn budjettiriihen yhteydessä Niinistö sai Tuomiojan mukaan ”tutun hepulinsa ja haukkui hallituksen vastuuttomaksi”.

– Tuttua teatteria, eikä uutta ole Lipposenkaan asettuminen myötäilemään, Tuomioja hymähteli.

Tuomiojan oma tyylilaji on lakoninen sarkastisuus. Kun Tuomioja kuuli, että Gustav Hägglund oli valittu sotilaskomitean puheenjohtajaksi, Tuomiojan välitön reaktio oli, että ”Jumala meitä varjelkoon”.

Rafael Wardin maalaama muotokuva presidentti Tarja Halosesta oli Tuomiojan mukaan ”aivan kamala”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt