Budjetista käytiin kiivasta sanailua eduskunnassa – Petteri Orpo ilmoitti kaipaavansa Paavo Lipposta

Julkaistu:

Eduskunnassa käsiteltiin tänään Antti Rinteen hallituksen talousarvioesitystä toisinaan napakoinkin sanankääntein.
Eduskunnan lähetekeskustelussa puitiin tänään Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäistä talousarvioesitystä. Salissa keskustelu kävi odotetusti kipakaksi ja eduskunnan puhemies Tuula Haatainen (sd) joutui muutamaan kertaan ojentamaan salia.

– Välihuudot on sallittu, mutta koetetaan välttää päällekkäistä kommentointia, Haatainen totesi järjestyspuheenvuorossaan.

Nokikkain olivat erityisesti toiseksi suurin oppositiopuolue kokoomus ja pääministeripuolue Sdp. Kokoomuksen Timo Heinonen aloitti sanailun jo ryhmäpuheenvuorossa kysymällä, voiko pääministeri Rinteeseen luottaa.

Sanailu eteni niin pitkälle, että debatin aikana puheenvuoroissa äidyttiin kaipailemaan vastakkaisen puolueen entisiä puheenjohtajia.

Ensin sdp:n konkarikansanedustaja Jukka Gustafsson ilmaisi pettymyksensä ja totesi puheenvuorossaan kaipaavansa Ilkka Suomista, Harri Holkeria ja Pertti Salolaista, jotka olivat hänen mukaansa ”herrasmiehiä”.

– Kyllä tämän keskustelun uutinen on tuo kokoomuksen valitsema tyylilaji: ilkkuminen, ilkeily ja tehtyihin kysymyksiin vastaamatta jättäminen.

– Minun on suoraan sanoen ikävä kokoomuksen entisiä puheenjohtajia Ilkka Suomista, Harri Holkeria ja Pertti Salolaista. He olivat herrasmiehiä ja sivistyneitä poliitikkoja, joita saa nyt kissojen ja koirien kanssa hakea.

Tähän kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo innostui vastaamaan kertomalla itse kaipaavansa Paavo Lipposta. Sdp:n Lipponen toimi pääministerinä vuosina 1995–2003.

– Minäkin arvostan ja kunnioitan mainitsemianne kokoomuksen kunniakkaita puheenjohtajia. He ovat palvelleet Suomea. Kyllä minä kaipaan täällä myöskin Paavo Lipposta, Orpo tokaisi saaden aikaan naurunremakan salissa.

– Kaipaan niitä aikoja, jolloin Sdp kantoi vastuuta Suomesta ja Suomen tulevaisuudesta, eikä ilkkunut. Me emme täällä ilku. Me olemme huolissaan Suomen taloudesta.

Sanailun ohella oppositio pääsi nostamaan budjettiesityksestä esille niitä asioita, joista se on huolissaan tai eri mieltä. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset kritisoi ensin budjettiesityksen maahanmuuttoon liittyviä menoja, mutta keskittyi lopulta kokoomuksen kanssa arvostelemaan hoitajamitoitusta ja hallituksen työllisyystavoitetta.

Keskustelu hallituksen talousarvioesityksestä jatkuu loppuviikon. Sen jälkeen budjettiesitys siirtyy valiokuntien käsiteltäväksi. Eduskunta hyväksyy talousarvioesityksen vuodenvaihteeseen mennessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt