Hallituspuolueen kansanedustaja haukkui hävittäjäkaupat: ”Jättihankinta saattaa perustua menneen ajan uhkakuvaan”

Julkaistu:

Markus Mustajärvi (vas) pelkää, että hävittäjähankinnoissa tehdään virhearvio.
Antti Rinteen (sd) hallituksen talousarvioesityksen lähetekeskustelussa oppositio on voimakkaasti arvostellut esitystä esimerkiksi riittämättömistä julkisen talouden tasapainottamis- ja työllisyystoimista. Keskustelussa kuultiin painavaa kritiikkiä myös hallituksen sisältä.

Suoraa lähetystä eduskunnasta voi seurata täällä.

Hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi arvosteli puheenvuorossaan tulevia hävittäjähankintoja.

– Melkein kaikissa puheenvuoroissa on kannettu huolta talouden ja työllisyyden heikkenevistä näkymistä ja aivan aiheesta. Epävakaus lisääntyy Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Se on syytä muistaa paitsi talousarviokäsittelyn myöskin julkisen talouden suunnitelman yhteydessä.

– Yksi asia tuntuu olevan kaiken kritiikin ylä- ja ulkopuolella. Se on Suomen historian suurin hankintapäätös: HX-hävittäjähankinta, massiivinen asehankinta.

Hallitusohjelmakirjauksen mukaan nykyisen Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Hankintasopimus solmitaan vuoden 2021 loppuun mennessä.Tarjouspyyntöjä on lähetetty yhteensä 64 hävittäjästä.

Mustajärvi totesi puheenvuorossaan, että hävittäjien hinnaksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa ja hänen mukaansa elinkaarikustannukset mukaan laskettuna hinta voisi kasvaa kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Mustajärven mielestä hävittäjien hankintapäätös ei välttämättä perustu ajanmukaiseen arvioon.

– Se mikä siinä on kaikista pelottavinta, on että tämä jättihankinta saattaa perustua menneen ajan sodankuvan uhkakuvaan. Jos tässä talous- ja työllisyystilanteessa tehdään massiivinen virhearvio, joka ei vastaakaan niihin tuleviin uhkakuviin, niin silloin me maksamme kyllä kauhean hinnan tällaisen hankkeen toteuttamisesta.

Hävittäjähankinta kuuluu puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) työlistalle. Käsiteltävässä talousarvioesityksessä on budjetoitu erillinen määräraha hävittäjähankintojen valmisteluun.

Kaikkonen vastasi Mustajärvelle toteamalla, että HX-hanke etenee suunnitellun mukaisesti. Suomi testaa ja vertailee viittä eri hävittäjää ensi vuonna ja hankinnoista päätetään vuonna 2021.

Hävittäjähankkeen lisäksi hallitus edistää Laivue 2020 -hanketta, jossa seitsemän käytöstä poistuvaa alusta korvataan neljällä uudella aluksella. Niiden rakentaminen aloitetaan Raumalla vuonna 2022 ja hankkeen hinnaksi on arvioitu noin 1,2 miljardia euroa.

– Sen voin sanoa lohdutukseksi, että näin isoja investointeja ei onneksi tarvitse tehdä joka vuosikymmenellä tai edes joka toisella vuosikymmenellä, vaan näillä pärjätään pitkälle 2050–2060-luvulle saakka.

– Molemmat ovat välttämättömiä kansallisen puolustuksen uskottavuutemme kannalta.

Pääministeri Rinnekin kommentoi vielä omassa puheenvuorossaan asiaa toteamalla, että hallitus on yksimielisesti hävittäjähankkeen edistämistä koskevan hallitusohjelmakirjauksen takana.

Juttua päivitetty kello 15.55. Lisätty Kaikkosen ja Rinteen kommentit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt