Hallitus puolusti kahden miljardin alijäämäistä budjettia eduskunnassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskunnan lähetekeskustelussa puidaan tänään tiistaina Antti Rinteen hallituksen ensimmäistä budjettiesitystä.
Eduskunta aloittaa tänään tiistaina hallituksen talousarvioesityksen ruotimisen lähetekeskustelulla.

Lähetekeskustelussa puidaan ensi vuoden talousarvioesitystä ja siihen liittyviä budjettilakiesityksiä sekä julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2020–2023.

Ilta-Sanomat lähetti keskustelun suorana kello 12. Lähetys on päättynyt.



Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus antoi eilen maanantaina eduskunnalle esityksensä ensi vuoden budjetiksi.

Budjettiesitys on kaksi miljardia euroa alijäämäinen. Sen tuloiksi arvioidaan 55,6 miljardia euroa ja määrärahoiksi esitetään 57,6 miljardia.

Valtionvelan ennakoidaan nousevan 109 miljardiin euroon.
Valtiovarainministeriön tuoreessa taloudellisessa katsauksessa arvioidaan Suomen talouskasvun hidastuvan lähivuosien aikana yhden prosentin tuntumaan ja painuvan lähivuosina alle yhden prosentin.

Ministeriön ennusteen mukaan työllisyys nousee vuonna 2023 vain runsaaseen 73 prosenttiin.

Rinteen hallituksen tavoite on kuitenkin 75 prosentin työllisyys vuoteen 2023 mennessä. Tähän tavoitteeseen nojaa myös suuri osa sen menolisäysten rahoituksesta.

Etenkin kokoomuksen mukaan hallitus ei ole toistaiseksi osoittanut tarpeeksi konkreettisia työllisyyskeinoja, joilla tavoite tultaisiin saavuttamaan.
Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) esittelypuheenvuoron jälkeen lähetekeskustelu jatkuu ryhmäpuheenvuoroilla, joiden pituus on enintään seitsemän minuuttia. Tätä seuraa nopeatahtinen debatti.

Lähetekeskustelu jatkuu aina perjantaihin saakka.

Seuraavaksi budjettiesitys siirtyy Eduskunnan valiokuntien käsiteltäväksi. Eduskunta hyväksyy talousarvioesityksen vuodenvaihteeseen mennessä.