Tytti Tuppurainen Rinteen ”viitteellisestä takarajasta” brittien brexit-askelille: ”Sellaista ei ole”

Julkaistu:

Tytti Tuppuraisen sanankäänteet brexitistä ovat Antti Rinteen Ranskan-lausuntoa diplomaattisempia. Eurooppaministeri muistuttaa, että Britannia voi niin halutessaan yhä perua EU-eron yksipuolisella ilmoituksella.
Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) sanankäänteet Britannian EU-eroa koskien ovat diplomaattisempia kuin pääministeri Antti Rinteen (sd) Ranskassa antama kovaa kohinaa synnyttänyt lausunto.

Tuppuraisen mukaan EU ei ole asettanut Britannialle jatkoaskelten suhteen viitteellistä takarajaa. Rinne nousi kansainvälisestikin otsikoihin sanoessaan Ranskan-vierailullaan, että Britannian tulee toimittaa kirjalliset askelmerkit brexitin jatkosta syyskuun loppuun mennessä.

– Jos mitään ehdotuksia ei vastaanoteta syyskuun loppuun mennessä, sitten se on ohi, Rinne sanoi.

Myöhemmin hän tarkensi puhuneensa Ranskassa ”viitteellisestä takarajasta”. Tuppuraisen mukaan Rinne lähestyi asiaa Ranskassa käytännönläheisesti Eurooppa-neuvoston toimintakyky mielessään.

– Huippukokous on lokakuun puolessa välissä ja olisi hyvä, että vaihtoehtoiset ratkaisut olisivat jo hyvissä ajoin pöydällä tutkittavana, ettei tule tilaisuutta, jossa ne tuodaan soitellen sotaan kokouksen h-hetkellä.


Rinteen tarkennus on herättänyt kysymyksiä siitä, mitä viitteellinen takaraja Britannian ehdotuksille voisi edes tarkoittaa.

– Ei sellaista ole. Brexitin takaraja on lokakuun loppu ellei toisenlaista ilmoitusta tule.

Oliko tämä vähän harkitsematon ulostulo Rinteeltä?

– Uskon, että tavoite ole toimia juuri Eurooppa-neuvoston päätöksenteon puolesta.

Tuppurainen painottaa, että Britannian kanssa tarvitaan nyt pitkämielisyyttä ja kärsivällisyyttä.

– Sen paremmin Suomen kuin unioninkaan etu ei ole tyrkkiä Britanniaa ulos unionista. Tämä on Britannian omissa käsissä. Meidän tehtävämme on katsoa hyvin jalosti ja pitkämielisesti millaiset valinnat Britannia tekee.

Britannia toimitti EU:lle tällä viikolla Brexit-ehdotuksen, mutta se tyrmättiin välittömästi. EU-parlamentti katsoi, ettei ehdotus täytä edes etäisesti aiemmissa neuvotteluissa sovittuja vaatimuksia.

Selvää Britannian tilanteessa on EU:n näkökannalta vain se, ettei parhaana mahdollisena pidettyä erosopimusta lähdetä enää avaamaan. Peruste avaamiselle voisi olla vain todellinen korvaava ratkaisuehdotus Pohjois-Irlannin rajakysymykseen. Tuppuraisen mukaan EU on edelleen valmis myöntämään Britannialle hyvin perustein lisäaikaa brexitille. Näitä voisivat olla uudet vaalit, toinen kansanäänestys tai jokin vastaava iso käänne.

Pääministeri Boris Johnson on sanonut Britannian lähtevän unionista lokakuun lopussa aiemman aikataulun mukaisesti. Mitä lähemmäs lokakuun loppua tullaan, sitä suuremmalla hämmennyksellä Britannian toimia seurataan EU:ssa.

– Tilanne on muuttunut koko ajan kaoottisemmaksi ja tarina on hyvin murheellinen. Kaikki on silti edelleen mahdollista, Tuppurainen sanoo.

Britannian korkeimman oikeuden ratkaisu päättää Johnsonin junailema istuntotauko, on Tuppuraisen mukaan kuitenkin esimerkki siitä, että kaikkien parlamenttien äidillä, Britannian alahuoneella, on voimaa, eikä aivan kaikki ole mahdollista.

– Kun pidämme oikeusvaltion vaalimista esillä, niin voi vain sanoa, että kaikkialla oikeusvaltio tarvitsee suojaa ja tukea.

Tuppurainen muistuttaa, että Britannialla on edelleen mahdollisuus perua koko eroprosessi missä tahansa vaiheessa yksipuolisella ilmoituksella. Asiasta on EU:n oikeusasiamiehen suullinen arvio olemassa. Joissakin arvioissa on esitetty, että kovan brexitin seurausten valjettua Britannia olisi valmis jopa muutaman päivän tai viikon sisällä solmimaan vapaakauppasopimuksen. Tuppuraisen mukaan ”kaikkeen pitää varautua”.

– Jos tulee uudet vaalit, niin eivät Boris Johnsonin mahdollisuudet nousta valtaan uudestaan ole olemattomat. He ovat vahvasti sitoutuneet toteuttamaan brexitin ja rakentamaan Britannialle hyvin toisenlaista kauppapoliittista profiilia.

Kauppasopimusneuvotteluista voisi tällöin tulla varsin vaikeat, koska Johnson ei välttämättä ole kovin kiinnostunut samalla tavalla tasa-arvoisista toimintaedellytyksistä kuin EU.

– Itse ajattelisin niin, että britit ovat tottuneet siihen, että standardit ovat korkealla, eikä siellä mennä sieltä, mistä aita on matalin. Vaikka tällaista heille ehdotettaisiin, voisi olla, ettei se menisi läpi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt