Petteri Orpo nosti Ykkösaamussa esiin erikoisen tilanteen välikysymys­keskustelussa – ”Keskusta on täydellisesti kääntänyt takkinsa”

Julkaistu:

Keskustasta johtuu, että Suomessa on nyt sosialistijohtoinen hallitus, Petteri Orpo tulkitsee.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi lauantaina Ylen ykkösaamussa, että keskustapuolue on täydellisesti kääntänyt takkinsa.

Oppositioon joutunut kokoomus teki ensimmäisen välikysymyksen, joka koski pääministeri Antti Rinteen (sd) johtaman hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Välikysymyskeskustelussa torstaina nähtiin, miten edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) nousi puolustamaan Rinteen hallituksen politiikkaa.

– Oli haettu vanha isäntä apuun, koska keskustan tilanne on hankala, Orpo kommentoi Ylen ykkösaamussa.

Orpo sanoi pitävänsä tilannetta vähän erikoisena.

Orpon muistutti, että kun keskusta kävi puheenjohtajakamppailua, puolueessa arvosteltiin voimakkaasti viime hallituksen politiikkaa. Orpo muistutti, että edellinen hallitus pani maan asioita kuntoon. Velkaantuminen lähes pysäytettiin ja syntyi uusia työpaikkoja.

– Keskusta on kääntänyt täydellisesti takkinsa talous- ja työllisyyspolitiikassa. Keskusta käytännössä valitsi sen, että Suomessa on sosialistijohtoinen, sdp-johtoinen hallitus.

Orpon mielestä teot ja puheet eivät kohtaa keskustassa. Hallitus lisää etupainotteisesti valtion menoja ja myy valtion omaisuutta pysyvien menojen kattamiseen. Samaan aikaan keskusta puhuu, että velkaantuminen pysäytetään.

Orpo sai vastata Ylen toimittajalle, mitä tapahtui ennen eduskuntavaaleja ja mikä johti kokoomuksen joutumisen oppositioon.

Oliko viisasta kieltäytyä ainoana puolueena 0,7 hoitajamitoituksesta, veikö Orpon ”ihminen ei ole desimaali” -tokaisu vaalivoiton?

Orpo myönsi, että desimaali ei ollut onnistunein mahdollinen vertaus.

– Tämän päivän keskustelujen valossa, minua ei harmita eikä kaduta, että olin rehellinen.

– Kun kyselytunnilla torstaina sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru sanoi, että vanhusten palvelut eivät ratkea yhdellä luvulla, se oli tismalleen se sama, jonka minä sanoin.

Orpon mielestä hallituksen ajama kirjaus 0,7 hoitajamitoituksesta on pelkkä tyhjä kirjaus.

Orpo muistutti, että hoitajamitoitus on kirjattu niin, että 0,7 tulee voimaan kaksi viikkoa ennen seuraavia vaaleja vuonna 2023. Hallitus ei ole varannut hoitajiin rahaa eikä ole tarpeeksi hoitajia.

– Minusta tämä on huijaamista. He ovat sanoneet, että hoitajamitoitus tulee, muutaman tunnin homma. Nyt se kirjataan niin, että käytännössä seuraava hallitus joutuu hoitamaan asian.

Orpo ihmetteli samalla, miksi Rinteen hallitus ei ole käyttänyt rahaa vanhusten palveluihin.

– Hallitus on käyttänyt valtavan määrän rahaa etupainotteisesti, miksi he eivät osoita vanhustenpalvelun kuntoon laittamiseen panoksia. Miksi se jakaa sulle mulle -periaatteella joka puolella rahaa.

Kokoomus joutui keväällä pitkän hallitusvastuun jälkeen oppositioon. Orpo sanoi, että puheenjohtaja kantaa aina vastuun vaalituloksesta.

– Olen paljon peiliinkin katsonut ja miettinyt asioita.

Oppositioon joutuminen tuntui Orpon mielestä kevään vaalitulokseen jälkeen epäoikeudenmukaiselta. Vaalituloksesta näkyi, että ääniä menetti eniten pääministeripuolue.

Kokoomukselle valkeni Orpon mukaan hallitustunnusteluiden aikana, ettei sen paikka ole demarivetoisessa hallituksessa.

– Kun hallitustunnusteluja käytiin, oli selvää, että Rinteen ajatus hallituksen ohjelmasta oli meidän periaatteidemme vastainen.

Kokoomuksen seuraava puoluekokous on ensi kesänä. Petteri Orpo sanoo, ettei hän ole siirtymässä muihin tehtäviin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt