Setä Arkadia: Krista Kiuru tarvitsee tulkin eduskuntaan – hoitajapuheita ei ymmärrä kukaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Krista Kiuru tarvitsee tulkin eduskuntaan – hoitajapuheita ei ymmärrä kukaan

Jopa puoluetoverit kaipaavat Krista Kiurulle tulkkia, paljastaa Setä Arkadia.

Julkaistu: 6.10.2019 9:00

Setä Arkadia alias Timo Haapala on kuullut jopa demareiden haluavan tulkin paikalle, kun peruspalveluministeri Krista Kiuru puhuu hoitajamitoituksesta. Ministerin puheista on vaikea saada selvää.

Setä Arkadia aloittaa tällä kertaa kehumalla hallitusta, erityisesti sen määrätietoista hoitajamitoitustoimintaa. Jokuhan saattoi luulla, että 0,7 hoitajamitoitus oli jonkin sortin vaalilupaus vanhuksille, heidän omaisilleen ja työtaakan alle uupuville hoitajille, jonka kaikki hallituspuolueet antoivat, Sdp etunenässä.

Nyt on ymmärretty, että vaalilupaus koskeekin vasta seuraavia vaaleja ja seuraavaa hallitusta!

– Elä laakase, naatitaan! kuuluu kuopiolainen jalkapalloviisaus. Hyvää kannattaa odottaa.

Savolaisista on jatkojalostettu sekin viisaus, että kun poliitikko puhuu, vastuu on kuulijalla.

Erikoismaininta menee kuitenkin nyt porilaiselle perus- ja perhepalveluministeri Krista Kiurulle (sd), joka on toiminut sekä oppositiossa että hallituksessa määrätietoisesti, eikä ole suhdanteiden vietävänä. Jos hoitajamitoitus joskus olikin vain parin tunnin homma, ja nyt se menee seuraavalle hallitukselle, niin yhdessä asiassa Kiuru on ollut näet tasan jämpti: Edustipa hän oppositiota tai hallitusta, Kiurun puheista ei esimerkiksi eduskunnan kyselytunneilla saa selvää Sdp:n Anttikaan.

Kun Krista Kiuru puhuu, jopa demarit kaipaavat tulkkia paikalle. Onneksi asian voi paikata puhetta pidentämällä. Sinäkin Kiuru täyttää mestarin mitat.

Mutta tapahtuu sitä kokoomuksessakin! Hänen Korkeutensa, Pormestari Jan Vapaavuori (kok) on oikein suuttumalla suuttunut apulaispormestareille Anni Sinnemäelle (vihr) ja Nasima Razmyarille (sd), kun he taustayhteisöineen torppasivat Helsingin keskustatunnelin selvityksen.

Vapaavuori puolustaa tunnelia sillä, että satamien raskas liikenne saadaan maan alle. Sinnemäki vastustaa tunnelia, koska rekat tulevat tunnelista kuulemma jossakin joskus ulos. Kelpaisikohan tunneli, josta ei koskaan tulla ulos? Sdp vastustanee vastustamisen ilosta.

Mitäpä sitä selvittämään, kun ennakkoluuloillakin pärjää. Keskustatunnelin hinnasta syntynyt poru on outo verrattuna länsimetron kustannuksiin, jotka karkasivat yhden keskustatunnelin hinnan verran käsistä. Sen suhteen kohoteltiin olkapäitä: sattuuhan näitä.

Voisi luulla, että Vapaavuoren heräämisen taustalla on se, että kokoomuksessa saattaa talvella alkaa jo puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) perinnönjako. Ykköshaastajaksi on noussut edellishallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen, mutta ryhmyri Kai Mykkänen ja kansaedustaja Elina Lepomäki eivät ole ulkona.

Vapaavuori katsoo kuitenkin pitemmälle, viime päivät aina Amerikkaan asti. Presidentti Sauli Niinistön vierailua Valkoiseen Taloon on ihasteltu siinä määrin pitkin maapalloa, että Vapaavuori saattaa hyvinkin ajatella: kyllä minäkin sitten isona!

Mutta onneksi politiikassa on rautahermoisia miehiä, jotka eivät hätäänny tiukoissakaan tilanteissa. Tällainen mies on pääministeri Antti Rinteen (sd) valtiosihteeri Raimo Luoma (sd).

Luomalla ja hänen italialaisella lääkärivaimollaan on tila saapasmaassa, jonne hän lähtee poimimaan oliiveja keskellä kovimpia syksyn poliittisia vääntöjä. Facebookissa hallituksen tärkein avustaja (liksa 13 000 euroa) julistaa poimivansa oliiveja 18. lokakuuta alkaen, vaikka millainen ”härdelli” olisi Helsingissä: ”Ei oliivinviljelyä voi rytmittää Sdp:n puoluehallituksen taikka iltakoulujen mukaan”, valtiosihteeri valistaa. Maanviljelijäainesta! Kannattaisikohan Luoman vaihtaa demarijäsenkirja MTK:n vastaavaan. – Meillä on sama suunta, voisi Luoma siteerata nykyistä esimiestään. Luoman oliivikauppa ja -jakelu on kuulemma niin mystistä hommaa, että siihen Setä A. ei uskalla ottaa kantaa, koska suuren mustan pörssin pienellä Raimolla on kytkyjä juuri Italiaan.

PS. 2. Persut röyhistelevät nyt gallupmenestyksellään. Eduskunnassa on kuitenkin persuista sinisiin loikanneen savolaisen pappismiehen Kimmo Kivelän mittainen aukko tämän tiputtua. Kun persut hajosi 2017, ja Petteri Orpo ei halunnut Jussi Halla-ahoa hallitukseen, Kivelä määritteli, että persut/siniset joutuivat Orvon pettämiksi. Toisaalta maaseutua edustanut Kivelä kantoi koko ajan huolta siitä, että taksiuudistus on sekaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?