Vihreiden kansan­edustaja näyttäisi vihreää valoa uusille ydinvoimala­hankkeille

Atte Harjanteen mukaan vihreissä on yhä enemmän ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvia.

Kansanedustaja Atte Harjanteen (vihr) mukaan ydinvoiman tuotantoa voitaisiin lisätä nykytasosta.

4.10.2019 7:57

Vihreät ovat ottaneet kahdesti hatkat hallituksesta ydinvoiman takia, mutta kolmatta kertaa ei ole näköpiirissä – ainakin, jos se on kiinni vihreiden uudesta kansanedustajasta Atte Harjanteesta.

Diplomi-insinööritaustainen Harjanne kertoo olevansa valmis jopa uusiin ydinvoimalahankkeisiin.

– Ei siinä ole kahta sanaa, tarvitsemme paljon päästötöntä sähköä ja lämpöä. Jos politiikka on fiksusti ohjattua, se tarkoittaa ydinvoiman lisärakentamista. Mun matikka sanoo, että sitä tarvitaan.

Harjanteen mukaan vihreissä on yhä enemmän ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvia ihmisiä.

– Pikkuhiljaa me ollaan käännetty kelkkaa, puhuisin laventumisesta.

Hallitusohjelman mukaan ”käytössä olevien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti edellyttäen, että Säteilyturvakeskus puoltaa niitä”.

Fortum ei ole vahvistanut hakevansa jatkolupaa Loviisan ydinvoimalalle, vaikka jatkolle on olemassa poliittinen tuki.

Hallituksen työpöydälle voi tulla myös Fennovoiman Pyhäjoen voimalan rakentamislupa-asia. Fennovoima-hanke oli viime kaudella etenkin vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistön hampaissa.

– Fennovoiman osalta poliittinen päätös on tehty, se on putkessa, mutta siihen hankkeeseen on liittynyt epävarmuuksia. On tärkeää, ettei ydinvoimakeskustelua redusoi Fennovoimaan tai Olkiluoto 3:een, koska molemmilla hankkeilla on ollut probleemansa, mutta en ole vielä kuullut, että metroja ei pitäisi rakentaa, koska Länsimetro oli niin kallis ja myöhässä, Harjanne vertaa.

Harjanne pitää tärkeänä myös sitä, että ydinvoima määritellään EU-tasolla kestäväksi sijoituskohteeksi.

– Olisi tosi outoa tehdä finanssimarkkinoita koskevaa ohjeistusta, joka ei perustuisi parhaaseen teknistaloudelliseen tietämykseen ilmastomuutoksen torjumiseen vaativista toimista. Se on signaalina hyvin olennainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?