Kokoomus­viisikko tarttui ministeri Mikkosen ydinvoima­puheisiin – Mikkonen: ”En ole antanut sellaista lausuntoa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomus­viisikko tarttui ministeri Mikkosen ydinvoima­puheisiin – Mikkonen: ”En ole antanut sellaista lausuntoa”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan kokoomuslaiset ovat antaneet virheellisen kuvan hänen lausunnoistaan.

Julkaistu: 4.10.2019 7:56

Mikkosen mukaan hän tähdensi, ettei ydinvoima ole ollut Suomessa nopea ratkaisu.

Kokoomuksen ympäristövaliokunnan jäsenet Matias Marttinen, Saara-Sofia Sirén, Heikki Vestman, Sari Multala ja Mari-Leena-Talvitie syyttävät ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosta (vihr) ”ydinvoimavastaisista puheista”, jotka ovat viisikon mukaan ristiriidassa hallitusohjelman, EU:n ilmasto- ja energiastrategian kanssa sekä Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.

Kokoomuslaisten mukaan Mikkonen sanoi Euroopan parlamentin kuulemisessa 23. heinäkuuta, että ydinvoima ei ole ratkaisu Suomessa, kun energiasektori etsii ratkaisuja fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi.

– Miksi ministeri Mikkonen esittää Suomen kannasta poikkeavia lausuntoja Euroopan parlamentin kuulemisissa? kokoomuslaiset kysyvät kirjallisessa kysymyksessään.

Mikkonen viestittää IS:lle, että hän ei ole antanut sellaista lausuntoa, johon kokoomuksen kansanedustajat viittaavat.

– Kuulemisessa olen todennut viime aikaisiin hankkeisiin viitaten, ettei ydinvoima ole ollut Suomessa nopea ratkaisu.

Sanatarkasti Mikkonen totesi Euroopan parlamentin kuulemisessa tallenteen perusteella näin: ”On aivan totta, että energiasektorilla on äärimmäisen tärkeä rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ihan jokaisessa maassa. Ja meidän täytyy löytää ratkaisuja, joilla pääsemme eroon fossiilitaloudesta. Ja myös semmoisia ratkaisuja, joihin pystymme siirtymään nopealla aikavälillä. Jos mietin kokemuksia Suomesta, niin ydinvoima ei ole tässä ollut mikään ratkaisu – päinvastoin, siellä on kymmeniä vuosia rakennettu, eikä vieläkään ole tullut valmista.”

Marttisen mielestä Mikkosen lausunto poikkeaa hallitusohjelmasta, joka on ”hengeltään ydinvoimaa kannattava”.

– Kestävän rahoituksen kokonaisuus on erittäin iso kysymys Euroopassa ja tulee varmasti ohjaamaan energiainvestointeja, ja samaan aikaan Suomen ilmasto- ja ympäristöministeri esittää monitulkintaisia ja epämääräisiä lausuntoja Euroopan parlamentin kuulemisessa. Olemme halunneet kysyä selvennystä, miksi hän on näin toiminut, se on haitallista, kun neuvottelut ovat auki.

Kokoomusta edustava Sirpa Pietikäinen on yrittänyt torpata europarlamentissa ydinvoimaa kestävien sijoituskohteiden listalta, miten sitä kommentoit?

– En usko, että kukaan ajattelisi, etteikö kokoomus olisi ydinvoimamyönteinen puolue, näemme, että ydinvoimaa täytyy käyttää Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja päästöjen vähentämisessä, Sirpa Pietikäinen edustaa tältä osin omaa linjaa, Marttinen sanoo.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi Suomen Kuvalehdelle, ettei hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä toteudu ilman ydinvoimaa.

Mikkosen mukaan Loviisan ydinvoimalan jatkolupaan suhtaudutaan myönteisesti, mikäli Säteilyturvakeskus puoltaa jatkolupaa.

Fennovoiman Pyhäjoen voimalan rakennuslupa-asiaan Mikkonen ei ota vielä kantaa.

– Säteilyturvakeskus käsittelee Fennovoiman laitoksen rakentamislupa-aineistoa, Mikkonen viestittää.

Mikkosen vanhoista lausunnoista kuultaa nihkeys ydinvoimaan. Vuonna 2014 Mikkonen kirjoitti Twitterissä, että ”venäläisomisteinen ydinvoima olisi tyhmä sijoitus Suomelta”.

Vuonna 2010 Mikkonen kirjoitti Karjalaisen yleisönosastolla, ettei uusille ydinvoimaloille tulisi myöntää lupia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?