Kommentti: Rinteen heikko julkisuuskuva alkaa näkyä mielipidemittauksissa – kepu nousi Ylen gallupissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääministeri Antti Rinteen (sd) päästelemät sammakot alkavat näkyä Sdp:n gallupmenestyksessä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Yle julkisti aamulla gallupinsa.

Siinä on kaksi uutista. Sdp:n kannatus laskee, keskustan kannatus nousee.

Molemmat voi kytkeä myös henkilöön. Sdp:n Antti Rinteen päästämät sammakot alkavat näkyä puolueen kannatuksessa. Se laski 1,3 prosenttiyksikköä (15, 6 %) edellismittauksesta kuukauden takaa.

Keskustan uusi puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni sai Ylen gallupista huomenlahjan. Kannatus nousi suhteellisesti eniten eli 1,2 prosenttiyksikköä, mutta on toki edelleen luokaton, 12,8 prosenttia. Mutta Kulmunilla olisi voinut alkaa ura pahemminkin, jotkut odottivat jopa sitä, että puolueen kannatus olisi tippunut kymmenen prosentin alle.

Jussi Halla-ahon persut menee menojaan, nyt kannatus nousi 0,3 prosenttiyksiköllä (20,9 %). Kokoomus on kakkosena (17,1 %).

Rinteen ulostuloja ja sekavahkoa esiintymistä ovat ihmetelleet omatkin, muutama eduskuntaryhmän ja ministeriryhmän jäsen naureskelee selän takana suhteellisen avoimesti puheenjohtajalleen.

Se ei ole yleensä hyvä merkki.

Se on huono merkki.

Kun vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen ihmetteli Rinteen puheita mm. Postin ja hoitajamitoituksen suhteen, Rinteen esikunnasta pantiin viestiä tulemaan.

Jos kannatus jatkaa laskuaan, Rinteen asema heikkenee taatusti. Valtioneuvostossa liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) haastaa kuulemma Rinnettä avoimesti, ja työministeri Timo Harakkakin (sd) seurailee tilannetta, samoin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

Rinne oli helisemässä jo viime syksynä, mutta ennen eduskuntavaaleja gallupit lähtivät nousuun ja Rinne taisteli kuin taistelikin puolueensa vaalien suurimmaksi.

Mutta tilanne voi muuttua.

Moni kysyy, mitä siitä seuraa, jos vihreät ovat suurempi hallituspuolue kuin Sdp. Ero on nyt kutakuinkin prosenttiyksikön verran Sdp:n eduksi, mutta pienenee.

Rinne voi lohduttautua kuitenkin sillä, että gallupien perusteella eivät asetelmat muutu, varsinkaan jos hallitus on yhtenäinen.

Mutta onko se? Ja kuinka pitkään?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt