Sisäministeri Ohisalo Kuopion hyökkäyksestä: Viranomaiset onnistuivat ehkäisemään pahempia tilanteita sillä, että oltiin nopeasti paikalla - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sisäministeri Ohisalo Kuopion hyökkäyksestä: Viranomaiset onnistuivat ehkäisemään pahempia tilanteita sillä, että oltiin nopeasti paikalla

Sisäministeri Maria Ohisalo painottaa viranomaisten tekemän ennaltaehkäisevän työn merkitystä Kuopion kouluhyökkäyksen kaltaisten tapahtumien estämisessä.

Julkaistu: 1.10.2019 23:52

Ministeri ei ota suoraan kantaa siihen, pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi Kuopion tämänpäiväisiä tapahtumia sanomalla, että poliitikot voivat ylipäätään rakentaa sellaista Suomea, jossa kukaan ei jää ulkopuolelle millään tavalla ja että väkivallalle on ehdoton nollatoleranssi.

Ohisalo sanoo, että Kuopion tämänpäiväisten tapahtumien kaltaisia tilanteita voitaisiin ennakoida ja ennaltaehkäistä entistä paremmin viranomaisten välistä tiedonvaihtoa parantamalla, koulutuksen ja mielenterveyspalveluiden panostuksilla sekä ylipäänsä ulkopuolisuuden tunnetta purkamalla.

Moniin näistä parannusehdotuksista on Ohisalon mukaan sovittu panostuksia jo hallitusohjelmassa. Ohisalo arvioi kommentoimatta tiistaisia tapahtumia, että viranomaisten välisen tiedonvaihdon tulisi toimia etenkin sote-viranomaisten ja poliisin välillä.

– Kentällä on tärkeää, että ihmiset tuntevat toinen toisiaan ja tietävät, missä vastuu on missäkin kohtaa, Ohisalo avaa ajatustaan.

Hänen mukaansa viranomaisten ennaltaehkäisevään työhön halutaan laittaa lisäresursseja. Ministeri kertoo IS:lle, että lisäresursseja voisi löytyä esimerkiksi budjettiriihessä sovituista poliisille suunnatuista lisäresursseista.

– Peruskuva on se, että meillä on entuudestaan hyvä varautuminen erilaisiin tilanteisiin. Se todistettiin tänään, kun viranomaiset pääsivät alle kymmenessä minuutissa paikalle.

– Parhaimmillaan viranomaiset onnistuivat ehkäisemään paljon pahempia tilanteita sillä, että oltiin nopeasti paikalla, ministeri kiittelee.

Kuopiossa tiistaina tapahtuneessa puukotuksessa menehtyi yksi nainen ja loukkaantui kymmenen muuta henkilöä.

Lainsäädäntömuutoksista Ohisalo on vaitonainen. Hän muistuttaa, että lakia ei ikinä muuteta hetkessä eikä ilman perusteellista tilanteen arviointia.

STT:n haastattelussa Ohisalo kertoi, että uskoo kuitenkin keskustelevansa asiasta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) kanssa.

Sisäministeri Ohisalo, mitä asioita keskustelunne oikeusministerin kanssa voisi koskea?

– Lainsäädäntömuutoksia ei ikinä tehdä hetkessä. Niitä täytyy pohtia ja arvioida, että millaisia kehittämistarpeita on. En ota sen enempää kantaa tässä kohtaa. Meidän täytyy yhdessä pohtia, mitä voimme tehdä.

Mainitsitte STT:n haastattelijan kysyneen erityisesti teräaseisiin liittyvästä lainsäädännöstä. Voitteko vahvistaa, että teräaseisiin liittyvä lainsäädäntö olisi keskustelunne aiheena?

– Ei, tämä oli lähinnä toimittajalta tullut kysymys.

– Meidän keinot ovat lainsäädännön puolella, ja toisaalta viranomaisten resursoinnin puolella. Budjettiriihessä päätettiin, että poliisille tulee lisäresursseja ja siitä laitetaan mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäisevän työn puolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?