Näin puoluejohtajat puuttuisivat vauvakatoon: Orpo, Ohisalo ja Henriksson samoilla linjoilla – Halla-aho vastustaa ”halpatyömarkkinoiden avaamista” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin puoluejohtajat puuttuisivat vauvakatoon: Orpo, Ohisalo ja Henriksson samoilla linjoilla – Halla-aho vastustaa ”halpatyömarkkinoiden avaamista”

Ohisalon mukaan vauvakadosta kärsivässä Suomessa tarvitaan lisää maahanmuuttoa. Halla-ahon mielestä asiantuntijat pääsevät Suomeen jo joustavasti.

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo ovat vastakkaista mieltä työperäisestä maahanmuutosta. Orpo saa tukea näkemyksilleen hallituksesta etenkin vihreiltä ja Rkp:lta.­

30.9.2019 18:16

IS kysyi hallituspuolueiden puheenjohtajilta sekä suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajilta, miten Suomea riivaavaan vauvakatoon tulisi puuttua.

Hallituksessa istuvat vihreät ja Rkp ovat oppositiossa olevan kokoomuksen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen tulisi kiihdyttää työperäistä maahanmuuttoa.

– Kestävyyden turvaamiseksi tarvitsemme lisää työperäistä maahanmuuttoa. Meidän on myös onnistuttava houkuttelemaan paremmin ulkomaalaiset opiskelijat jäämään Suomeen opintojensa jälkeen. Näihin molempiin asioihin hallitus on päättänyt tarttua. Työperäistä maahanmuuttoa vauhditetaan ja opiskelijoiden oleskelulupakäytäntöjä tehdään helpommaksi, sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo.

Oikeusministeri, Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson katsoo, että suurten ikäluokkien eläköityminen näkyy jo nyt siinä, että yrittäjillä on vaikeuksia löytää työntekijöitä.

– Siksi ulkomaisen työvoiman saatavuutta tullaan helpottamaan erityisesti prosessien osalta. Työvoiman rekrytoinnin tulee olla nopeaa ja sujuvaa. Vastaavasti on tärkeää, että ne osaajat, jotka meillä maassamme on, työllistyvät hyvin Suomessa. Meidän täytyy kannustaa nuoria osaajia jäämään Suomeen.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo mainitsee yhtenä konstina huoltosuhteen korjaamiseksi työperäisen maahanmuuton, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei keinolle lämpene.

– Suomi kuuluu puolen miljardin ihmisen EU/ETA-alueeseen, josta pääsee mihin tahansa töihin ilman minkäänlaista lupaharkintaa, erilaiset asiantuntijat pääsevät tällä hetkellä Suomeen varsin joustavasti. Ruotsin esimerkki osoittaa, ettei halpatyömarkkinoiden avaaminen kolmansien maiden kansalaisille auta julkisen talouden tasapainon saavuttamisessa, vaan se pahentaa tilannetta, Halla-aho sanoo.

Halla-aho on sanonut, että Suomi voisi kulkea Japanin tietä: väki vähenee ja ikääntyy.

– Suomessa voi aivan hyvin olla tulevaisuudessa paljon pienempikin väestö, Halla-aho sanoi Ylelle toukokuussa 2018.

Jussi Halla-aho, ovatko huolet matalasta syntyvyydestä liioiteltuja?

– Suomessa on pienempi väestö tulevaisuudessa, koska syntyvyys laskee hyvin dramaattisesti. Ilmapiiri ei ole kovin lapsimyönteinen, pikemminkin lietsotaan sellaista ajattelua, että lasten hankkimatta jättäminen on jonkinlainen vastuullinen valinta, ehkä ilmastopaniikin lietsonta heijastuu myös siihen, ovatko ihmiset halukkaita perustamaan perheitä.

Pitääkö mielestäsi vain hyväksyä lähtökohdaksi se, että ikäluokat ovat jatkossa pienempiä?

– Syntyvyyttä on aika vaikea nostaa, se on henkilökohtainen valinta – siis niillä ihmisillä, joilla kyse ei ole tahattomasta lapsettomuudesta. Tietysti toimenpiteitä täytyy tehdä, pitää ensinnäkin ryhtyä priorisoimaan hyvin voimakkaasti julkista rahankäyttöä, koska rahaa tulee olemaan huomattavasti vähemmän kuin nykyään. Vastuuton rahan kippaaminen toissijaisiin kohteisiin pitää lopettaa.

Kristillisdemokraatit ovat esittäneet tuhannen euron kertakorvausta perheille jokaisesta syntyneestä lapsesta. Muut puolueet eivät könttäkorvauksia esitä.

– En jaksa uskoa siihen, että ihmisille voidaan maksaa siitä, että he hankkivat lapsia, Orpo torjuu ja peräänkuuluttaa resurssien lisäämistä lapsiperheiden palveluihin, kuten perheneuvontaan.

Henriksson mainitsee perheiden asemaa helpottavina toimina subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen, yli 3-vuotiaiden ryhmäkokojen pienentämisen ja lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen nostamisen.

Prahassa ja Budapestissa maanantaina vieraillut pääministeri Antti Rinne (sd) tuo esiin ”tulevaisuusinvestoinnit varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja palveluihin”.

– Haluaisin mainita yhtenä esimerkkinä joustavan koulupäivän ja harrastamisen helpottamisen. Hallitus toteuttaa lapsiperhestrategian, joka ulottuu myös kuntien tasolle. Hallitukseni panostaa lapsiperheiden arkeen rahallisesti ja palveluiden kautta sekä tekee vastuullista ilmastopolitiikkaa.

Orpo taas katsoo, että Rinteen hallitus on viemässä Suomea ”uudelleen velkaantumisen tielle”.

– Tämän hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikan linja on pahinta myrkkyä tulevaisuuden palveluille ja Suomen pärjäämiselle, kun huoltosuhde muodostuu sellaiseksi kuin se on ja syntyvyys on niin alhaista, Orpo ruoskii.

Yhtä mieltä puoluejohtajat ovat siitä, ettei lapsikeskustelussa saa syyllistää ketään.

– On vain ja ainoastaan ihmisen oma päätös, haluatko lapsia – mikäli voi lapsia saada, Rinne sanoo.

Rinne tietää, kuinka vaikeasta aiheesta on kyse – Rinne sai niskaansa kritiikkiryöpyn kehotettuaan elokuussa 2017 suomalaisia ”synnytystalkoisiin”.

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että ”osa kehityksestä on sellaista, johon päättäjät eivät pysty vaikuttamaan eikä kuulukaan, kun kyse on tilanteesta, jossa naiset pystyvät vaikuttamaan entisaikoja paremmin haluttuun lapsilukuun”.

Ohisalo toteaa, että kyse on ”kaikkein henkilökohtaisimmista asioista, joista yhteiskunta ei onneksi tee päätöksiä”.

Anderssonin mielestä päättäjien huomio tulisi keskittää niihin tilanteisiin, joissa toteutunut lapsiluku ei vastaa toivottua lapsilukua.

– Miten pystytään luomaan olosuhteet, jossa perheen perustamiseen liittyy esimerkiksi vähemmän taloudellista epävarmuutta. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on tekijä, joka ruuhkavuosia elävien perheiden kohdalla aiheuttaa paljon käytännön arjen ongelmia varsinkin, jos ei ole isovanhempia samalla paikkakunnalla. Työelämän puolella pitäisi olla enemmän joustavuutta. Perhevapaajärjestelmän pitäisi vastata perheiden tarpeita ja mahdollistaa perhevapaiden nykyistä tasa-arvoisempi jakautuminen, siinä hallituksen työ on vasta alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?