Kansanedustaja Anna Kontula Ylellä: Rikkaille voisi määrätä omistuskaton – ”Mehän kuollaan kaikki, jos kapitalismi jatkaa tätä vauhtia” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja Anna Kontula Ylellä: Rikkaille voisi määrätä omistuskaton – ”Mehän kuollaan kaikki, jos kapitalismi jatkaa tätä vauhtia”

Kontulan mukaan kymmenen miljoonan omistuskatto olisi ”hyvä alku”.

Anna Kontulan (vas) mukaan kapitalismi on ilmastonmuutoksen keskeisin syy.­

28.9.2019 14:28

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ehdottaa Yleisradion Sannikka & Ukkola-ohjelmassa, että rikkaille ihmisille voisi määrätä kymmenen miljoonan euron omistuskaton.

– Ei siitä ainakaan mitään haittaa olisi. En usko, että se yksin ratkaisisi kauhean paljon, mutta voisihan se olla hyvä alku, Kontula sanoo ohjelmassa.

Kontula väitteli perjantai-iltana esitetyssä ohjelmassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen kanssa siitä, pitäisikö kapitalismi nollata.

– Mehän kuollaan kaikki, jos kapitalismi jatkaa tätä vauhtia. Keskeinen ilmastonmuutoksen syy on se, että kapitalismi pakottaa meidät jatkuvaan kasvuun, vaikka ekologiset rajat ovat tulleet vastaan jo ajat sitten, Kontula sanoo.

Keskustelu pohjautuu Pohjoismaisen vihreän vasemmiston pääsihteeri Mia Haglundin ajatukseen, jonka hän esitteli Ylioppilaslehden kolumnissaan pari viikkoa sitten.

– Maailmanlaajuinen omistuskatto voisi näin alkajaisiksi olla vaikka kohtuulliset 10 miljoonaa. Ylimenevä osuus kerättäisiin rikkailta saman tien ja kohdistettaisiin muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja nälänhädän lopettamiseen, Haglund kirjoittaa.

Romakkaniemi tyrmää ohjelmassa ehdotuksen omistuskatosta täysin.

– Tässä ajatellaan, että omistus on jotain nollasummapeliä eli että yhden rikkaus on joltain muulta pois. Mutta markkinatalous tähtää siihen, että kaikille on enemmän jaettavaa, Romakkaniemi toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?