Poliisihallitus: Irakiin palautettu tänä vuonna 40 ja Afganistaniin 21 – poliisi priorisoi ”yhteiskunnalle vaaralliseksi arvioidut” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Poliisihallitus: Irakiin palautettu tänä vuonna 40 ja Afganistaniin 21 – poliisi priorisoi ”yhteiskunnalle vaaralliseksi arvioidut”

Poliisit valvoivat Pakkopalautukset Afganistaniin seis -mielenosoitusmarssia Helsingissä 14. syyskuuta.

Julkaistu: 27.9.2019 6:28

Poliisin palautusjonossa on 475 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä. Jonossa olevista suurin osa, 177, on irakilaisia.

Suomesta on palautettu tänä vuonna Irakiin 40 ja Afganistaniin 21 palautuspäätöksen saanutta henkilöä, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen kertoo IS:lle.

Poutasen mukaan Irakin viranomaiset tekevät tällä hetkellä virkamiestasolla poliisin kanssa yhteistyötä palautusten täytäntöönpanemiseksi eli myöntävät asiakirjoja joissain tapauksissa.

– Yhteistyö on melko rajallista, meillä on edelleen erittäin suuri tarve toimivalle palautussopimukselle, Poutanen sanoo.

Suomen ja Irakin välisen palautussopimuksen puuttuminen on tarkoittanut sitä, että Irak ei ole ottanut vastaan kansalaisiaan, joilla ei ole passia tai muuta henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa.

– Afganistaniin palautukset ovat sujuneet jo muutaman vuoden ajan ilman sen kummempia ongelmia.

Poliisin palautusjonossa on 475 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä. Jonossa olevista suurin osa, 177, on irakilaisia. Toiseksi suurin ryhmä, 70 henkilöä, koostuu afganistanilaisista.

Poutanen tähdentää, että kaikki Irakiin palautetut eivät ole olleet ”pakkopalautettavia”, vaan 40 henkilön joukossa on ollut tapauksia, joissa poliisi on vain varmistanut, että he menevät Suomen päässä lentokoneeseen.

Nämä henkilöt eivät ole välttämättä oikeutettuja avustettuun vapaaehtoiseen paluuseen, jonka turvin Irakiin on palannut tänä vuonna noin 150 ihmistä.

Hallituksen vaihtuminen ei ole muuttanut poliisin toimivaltuuksia palautuspäätösten toimeenpanijana eli poliisin osalta toiminta jatkuu entiseen malliin, Poutanen sanoo.

– Poliisin tehtävänä on palauttaa palautuspäätöksen saaneita, jotka eivät itsenäisesti noudata palautuspäätöstä tai joita ei turvallisuussyistä voi laittaa itsekseen esimerkiksi lentokoneeseen. Kyse voi myös olla henkilöstä, jolla ei ole varoja palata itse, jolloin poliisi on velvollinen palauttamaan henkilön.

Poliisi on tehnyt vastaanottokeskuksille noin 2 000 ilmoitusta vastaanottopalveluiden lakkaamiseksi. Tämä ilmoitus tehdään, kun henkilöä ei pystytä poistamaan maasta poliisin toimin.

Toisin sanoen, noin 2 000 tapauksessa palautus ei ole onnistunut. Asiaa on tilastoitu elokuusta 2016 lähtien.

Useimmiten palautukset ovat keskeytyneet, koska palautuspäätöksen saanut henkilö on hakenut uudelleen turvapaikkaa. Turvapaikkaa on voitu hakea myös aivan viime hetkellä tai henkilö on saattanut kadota juuri ennen palautuksen täytäntöönpanoa.

Mikäli uusintahakemus jätetään esimerkiksi silloin, kun poliisi on saattamassa palautettavaa lentoasemalle, Maahanmuuttovirasto ratkaisee asian.

Jos estettä maastapoistamisen täytäntöönpanolle ei ole, poliisi panee maastapoistamisen täytäntöön.

Viranomaislähteen mukaan ”tilanne saattaa jatkua siten, että maasta poistettava toistaa samaa turvapaikkahakemustaan koko täytäntöönpanon ajan lentokoneessa, vaikka asia olisi juuri ratkaistu Maahanmuuttovirastossa”.

Vastaanottokeskuksista on kadonnut yhteensä noin 7 900 turvapaikanhakijaa, joista noin 500 kuluvana vuonna. Tästä joukosta noin 5 000 henkilöä on tavattu muualla Euroopassa.

– Osa on saattanut hakea uudelleen turvapaikkaa tai palautua Dublin-palautuksena takaisin Suomeen. Viranomaisten tapaamien laittomasti maassa olevien henkilöiden lukumäärä ei ole juurikaan lisääntynyt, Poutanen sanoo.

Poutanen arvioi, että Suomessa oleskelee tällä hetkellä laittomasti noin 2 000 henkilöä.

Poutasen mukaan yksi suurehko laittomasti maassa tavattujen ryhmä koostuu maahantulokieltoon määrätyistä EU-maiden kansalaisista, jotka palaavat kiellosta välittämättä uudelleen Suomeen tekemään rikoksia.

Näillä ihmisillä ei ole mitään tekemistä vuoden 2015 pakolaiskriisin kanssa, jolloin Suomeen saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna uusia turvapaikanhakijoita on tullut 1 608.

Kaiken kaikkiaan poliisi on palauttanut tänä vuonna elokuun loppuun mennessä noin 1 900 palautuspäätöksen saanutta noin sataan eri maahan.

Eniten henkilöitä on palautettu tänä vuonna Viroon (662), Venäjälle (267), Italiaan (234) ja Romaniaan (139).

– Poliisi priorisoi kaikissa palautuksissa yhteiskunnalle vaaralliseksi arvioidut henkilöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?