Antti Rinne: Suomi ottaa vastaan Välimereltä pelastettuja, jos mukana parikymmentä EU-maata

Neljän EU-maan Ranskan, Italian, Maltan ja Saksan sisäministerit sopivat alkuviikosta tavasta jakaa Välimerestä pelastettuja turvapaikanhakijoita ja pakolaisia EU-maiden kesken.

26.9.2019 19:32

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan hallituksen yhteisesti sopima kanta on se, että parikymmentä EU-jäsenmaata tulisi saada mukaan EU:n väliaikaiseen Välimereltä pelastettujen ihmisten taakanjakoon, jotta Suomi lähtisi mekanismiin mukaan.

Rinne kuitenkin muistutti, että kyse on vain väliaikaisesta, noin kuusi kuukautta kestävästä ratkaisusta, kunnes uusi EU-komissio aloittaa työnsä.

Aihe puhutti tänään torstaina Eduskunnan kyselytunnilla.

Väliaikaisen ratkaisun löytäminen tilanteeseen löytyy myös Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmasta. Rinteen mukaan Suomi pyrkiikin hänen mukaansa edistämään ratkaisuja asiassa.

Rinteen mukaan myös Suomen velvollisuus on myös lähettää solidaarisuuden viestiä muita maita kohtaan. Heinäkuussa hallitus suostuikin vastaanottamaan yksittäisinä sisäisinä siirtoina enintään kahdeksan Italiaan ja elokuun alussa enintään viisi Maltalle Välimereltä pelastettua henkilöä.

Tuolloin linjattiin, että jatkossa Suomi pidättäytyy sisäisistä siirroista, kunnes väliaikaisesta järjestelystä on sovittu.

– Tästä käytiin keskustelua, kun Suomi aloitti puheenjohtajakautensa. Tiedettiin jo etukäteen, että puheenjohtajamaahan tulee kohdistumaan paineita laivoilta pelastettujen ihmisten sijoittamisessa, Rinne sanoo.

Neljän EU-maan Ranskan, Italian, Maltan ja Saksan sisäministerit sopivat alkuviikosta tavasta jakaa Välimerestä pelastettuja turvapaikanhakijoita ja pakolaisia EU-maiden kesken.

Sopimusta esitellään tarkemmin EU:n sisäministerien kokouksessa 8. lokakuuta Luxemburgissa, jolloin taakanjakomekanismiin yritetään saada mukaan mahdollisimman paljon EU-maita.

Kokoukseen tarkkailijan roolissa osallistunut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi tiistaina IS:lle, että hallitus keskustelee lähiviikkoina siitä, onko Suomi valmis vastaanottamaan lisää turvapaikanhakijoita vai ei.

Ohisalon mukaan Maltan tapaamisessa oli kolme pääpointtia.

– Ketään ei saa jättää hukkumaan Välimereen. Toisena se, että autetaan niitä jäsenvaltioita, jotka ovat ensilinjan valtioina. Kolmantena se, kuinka jaetaan turvapaikanhakijoita eri jäsenvaltioihin, ettei kukaan jää asian kanssa yksin, hän listasi tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?