Kansanedustaja Sheikki Laakso murtui kyyneliin eduskunnassa kesken puheen: ”Menestys ei pysty pyyhkimään pois karmeita muistoja” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja Sheikki Laakso murtui kyyneliin eduskunnassa kesken puheen: ”Menestys ei pysty pyyhkimään pois karmeita muistoja”

Julkaistu: 24.9.2019 21:37

Perussuomalaisten kansanedustaja kertoi, kuinka hänet pakotettiin pienenä koulupoikana tappelemaan ja varastamaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso murtui kyyneliin tänään eduskunnan täysistunnossa, kun hän puhui joutumisestaan koulukiusatuksi.

– Kerron teille tarinan, jolla on onnellinen loppu. Mikään menestys ei silti pysty pyyhkimään pois karmeita muistoja – ei edes kansanedustajaksi tuleminen.

Laakso liikuttui puheessaan silmin nähden ja joutui kokoamaan itseään usein. Hän muun muassa kertoi, miten hänen päätään työnnettiin vessanpyttyyn.

– Pieni koulupoika pakotettiin tappelemaan toisen kiusatun kanssa. Kun ei tapeltu kunnolla, molemmat pahoinpideltiin.

Kertomansa mukaan hänet pakotettiin myös pelaamaan korttia rahasta. Siinä saattoi mennä jopa yhden vuoden viikkorahat. Yläasteen viimeisillä luokilla hän joutui harva se viikonloppu varastamaan kaljaa kiusaajilleen.

Puheensa aluksi Laakso sanoi kannattavansa toisen perussuomalaisten kansanedustajan, Ari Koposen, ehdotusta koulujen resurssien ja henkilökunnan lisäämisestä.

– Opettajilla on kädet täynnä työtä. Kukaan ei pysty valvomaan sitä, mitä tapahtuu välitunneilla ja koulun päätyttyä.

Kansanedustajat kiittelivät

Ilta-Sanomille Laakso sanoi tiistaina illalla, että päätti nostaa omakohtaiset kokemuksensa esille, vaikka tiesi sen tekevän kipeää. Hän halusi herätellä. Laakso suunnitteli pitävänsä pidemmänkin puheen, mutta lyhensi sitä reippaasti tunnekuohun valtaan jouduttuaan.

– Yksi syy, miksi halusin pyrkiä eduskuntaan, oli se, että saisin tuoda esille kiusaamista vakavana ongelmana. Se on vain pahentunut. Nyt kiusattu ei saa enää olla kotonakaan rauhassa.

Laakso arvelee, että harva aavisteli hänellä olevan kiusatun taustaa. Hän epäilee, että moni on saattanut pikemminkin pitää häntä kiusaajana.

Kansanedustajien joukko oli jo harventunut, kun Laakson puheen aika tuli. Jäljellä olijat tulivat hänen mukaansa halaamaan ja kättelemään.

– En ole lähes 25 edustajavuoteni aikana kuullut yhtä tunteisiin menevää puhetta, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi Twitterissä.

Laakso paljasti Ilta-Sanomille myös, että hänen omaelämänkertansa laatiminen alkaa ensi viikolla. Kirjoittajan nimen hän pitää vielä salassa.

– Tällä tavalla saan purettua pahaa oloani pois. Toivottavasti saisin myös annettua tulevaisuudenuskoa niille, jotka saattavat jopa miettiä itsemurhaa kiusaamisen takia.