Kommentti: Rinteen hallitus näyttää esimerkkiä – ei leikkaa edes itseltään - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Rinteen hallitus näyttää esimerkkiä – ei leikkaa edes itseltään

Kataisen ja Sipilän hallitukset pitivät tärkeänä leikata omia palkkojaan, Rinteen hallitus ei tätä oppia katsonut järkeväksi noudattaa, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Rinteen hallitus on näyttänyt, että rahaa löytyy myös sille itselleen. Ei ole syytä pihistellä missään pöydässä, rahaa kyllä riittää!

24.9.2019 17:21

Enää ei tarvitse olla köyhä eikä kipeä, ja poliitikkokin on palkkansa ansainnut.

Ministereillekin tuli roima palkankorotus. Pääministeri Antti Rinne (sd) saa pari tonnia enemmän palkkaa kuin edeltäjänsä Juha Sipilä (kesk).

Kun Uusi Suomi asian oli huomannut, kansan palaute oli tyrmäävä keskustelupalstoilla. Jokainen voi katsoa, mitä mieltä kansa on hallituksen omasta palkkalinjauksestaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) vihertävä kansanrintamahallitus ei enää leikkaa. Vuosikymmenen tauon jälkeen maassa on hallitus, joka laittaa lukuisiin hyviin asioihin lisää rahaa.

Ikävien päätösten ja kurjuuden ajat ovat on ainakin toistaiseksi ohi.

Hallitus itse näyttää tässä mitä parhainta esimerkkiä. Ajat ovat muuttuneet. Ei ole syytä leikata itseltäkään.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus leikkasi ministereiden palkkoja viidellä prosentilla koko hallituskauden ajaksi.

Juha Sipilän hallitus pani paremmaksi ja leikkasi ministeripalkkojaan seitsemän prosenttia. Sipilän hallitus kuvitteli ensin, että viiden prosentin palkanalennus oli voimassa edelleen, ja sen lisäksi hallitus päätti luopua vielä kahden viikon palkoistaan.

Rinteen hallitus ei enää katsonut tarpeelliseksi puuttua omiin palkkoihinsa, ja ministereiden palkat nousivat takaisin normitasolleen.

 Pääministeri Rinne on myös näyttämässä linjaa syksyn ja talven palkka­neuvotteluihin. Enää ei tehdä kikyä, eikä tingitä.

Ministereiden omalla esimerkillä on symbolinen merkitys.

Rinteen hallitus on näyttänyt, että rahaa löytyy myös sille itselleen. Ei ole syytä pihistellä missään pöydässä, rahaa kyllä riittää!

Hallitusta ei voi syyttää ainakaan helppohintaisesta populismista. Pannaan asiat kuntoon, ja ensin omat asiat!

Ministerinpalkat eivät ole valtion taloudelle edes pisara meressä, mutta reaalimaailmassa asia on paljon suurempi.

Ministerit leikkasivat palkkojaan kahdeksan vuotta, enää ei siihen tarvetta ollut.

Kun päälle laitetaan ministereiden avustajamäärän tuplaus ja puoluetuen roima kuoppakorotus, hallitus antoi kansalle ja oppositiolle syötön lapaan.

Jos vappusataselle, tuhannelle uudelle lääkärille ja 4 000 uudelle hoitajalle sekä muille vaalilupauksille ei ala löytyä katetta, hallituksen omat menolisäykset ovat kaikkein huonoimmin perusteltavissa.

Summat hallituksen omaan taskuun ovat pieniä, mutta ymmärrettäviä.

Ministereiden palkanalennus säästi valtion rahoja 125 000 euroa vuodessa. Valtiosihteereihin, avustajiin ja puoluetukeen hallitus käyttää 10 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin aiemmin.

Mitään talkoita ei enää ole.

Kataisen ja Sipilän hallitukset leikkasivat ministerinpalkkoja, Rinteen hallitus ei nähnyt tarvetta jatkaa perinnettä.

Poliitikkojen palkat ovat jatkuva kansan kiukunaihe.

Sellaista tilannetta ei taida syntyä, että kansa hyväksyisi poliitikkojen palkankorotukset. Vaikka työmies on palkkansa ansainnut, poliitikon luontaisetuihin kuuluu, että heidän palkkansa on ikuisen kritiikin aihe.

Viime vaalikaudella liki kaikki kansanedustajat – myös nyt hallituksessa istuvat puolueet – olivat puheissaan halukkaita leikkaamaan palkkojaan tai lahjoittamaan osuuden palkastaan hyväntekeväisyyteen, mutta tulos jäi laihaksi.

Kansanedustajien palkoista päättää eduskunnan ulkopuolinen palkkiotoimikunta, kansanedustajat eivät voi tehdä palkoilleen mitään. He ottavat sen, minkä palkkiotoimikunta päättää.

Ministerit saavat puolet kansanedustajan palkastaan ja kulukorvauksestaan.

Sen lisäksi ministereillä on niin sanottu ministerinpalkka, joka on erikseen laissa määritelty. Ministerinpalkka on sama kuin varapuhemiehen palkka, pääministerin palkka on sama kuin puhemiehen.

Kataisen ja Sipilän hallitusten ei ollut vaikeaa kirjoittaa erillistä säädöstä, jolla ministerinpalkkoja leikattiin esimerkin vuoksi.

Antti Rinteen hallitus katsoi viisaammaksi olla jatkamatta edeltäjiensä tiellä omien palkkojensa suhteen.

Pääministeri Rinne on myös näyttämässä linjaa syksyn ja talven palkkaneuvotteluihin.

Enää ei tehdä kikyä, eikä tingitä.

Postin toimitusjohtajan palkkaa sopii leikata, ministereiden ei, ja pääministeri on ymmärtänyt Tehyn palkkavaatimusta, joka on 1,8 prosenttiyksikköä yli yleisen linjan.

Nyt Rinteen hallituksen Suomessa ei ole aika murehtia tai pihistellä kukkaronnyörejä äärimmilleen, laskun maksun aika tulee sitten jos on tullakseen.

Juttua korjattu 24.9. kello 20.20: Tehyn palkkavaatimus on 1,8 prosenttiyksikköä, ei prosenttia, yli yleisen linjan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?